Scaderea economica, mai buna decat imprumuturile

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 14:36
2254 citiri
Scaderea economica, mai buna decat imprumuturile
Foto: Arhiva

Romania nu a reusit sa scape de valul de retrogradari din Europa, agentia Standard & Poor's reducand ratingul datoriilor in lei la nivelul "junk", desi a mentinut ratingul suveran al tarii la un prag deasupra, BB+/B. Ce influenta are aceste lucru asupra Romaniei, care, oricum, are probleme in atragerea finantarii?

Specialistii agentiei de evaluare financiara au precizat ca scaderea a aparut din cauza expunerii foarte mari a bancilor din Grecia si Austria pe piata locala, in contextul in care prima tara este in recesiune adanca si pe "marginea" intrarii in incapacitate de plata, iar banca centrala din Austria le-a recomandat bancilor sa limiteze finantarea.

De asemenea, este invocat si faptul ca 2012 este an electoral, iar guvernul ar putea fi mai indulgent in privinta reformelor pe care le-a promis.

Pe de alta parte, analistii sunt de parere ca reducerea ratingului are legatura si cu posibilitatea Romaniei de a se finanta, insa, poate, ar fi de preferata o scadere economica, decat continuarea luarii unor imprumuturi.

"In general, aceste ratinguri sunt date in raport cu capacitatea de plata a unei tari si calitatea politicilor pe care le are un guvern si care, ulterior, influenteaza capacitatea de plata a unei tari, respectiv capacitatea de a rambursa niste datorii", a explicat, pentru Ziare.com, analistul Valentin Ionescu.

"Este foarte posibil ca aceasta scadere de rating in lei sa fie legata de o capacitate mai redusa a statului de se imprumuta pe piata, fie ca urmare a faptului ca exista niste influente externe, care forteaza bancile straine care opereaza in Romania sa nu se mai finanteze de la societatile-mama, cum s-a anuntat", a precizat analistul.

Potrivit spuselor sale, se iau in considerare si zvonurile legate de retragerea unor investitii straine din Romania, dintre care doua s-au concretizat, anume Nokia si Tnuva. "Nu astea au fost luate in calcul, ci, in sine, riscul ca anumite investitii straine sa paraseasca Romania, mai ales din sectorul bancar, drept urmare statul ar avea mai putine resurse sa se imprumute pe plan intern", a subliniat Ionescu.

Nu in ultimul rand, este posibila si existenta unei increderi scazute in capacitatea de reformare a guvernului, avand in vedere ca nu exista un program prea ambitios de privatizari si restructurari ale intreprinderilor.

Mai mult rau decat bine

Pe de alta parte, decizia S&P ar putea sa fie un gest automat, determinat de inrautatirea situatiei economice la nivel european, mai ales ca sunt amenintate si tari mult mai puternice decat Romania, precum Franta, care, in prezent, beneficiaza de rating maxim, AAA.

"Ei, acum, fac automat aceste lucruri, pentru ca, de cand au fost criticati ca nu au descoperit criza, in 2008 - si n-au descoperit-o nu pentru ca nu au vazut-o, ci pentru ca aveau afaceri, in spatele lor sunt mari grupuri financiare - acum sunt, chipurile, prudenti. Spun lucrurile pe nume, chiar daca nu ar fi chiar asa, ei cred ca-i mai bine daca avertizeaza. Fac mai mult rau decat sa-si realizeze functia. O functie de a da avertismente, este bine ca exista, dar ei mai mult strica treaba", a comentat analistul financiar Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

In plus, el este de parere ca leul este, in momentul de fata, "intrumentul nostru", si nu ar fi trebuit scazut ratingul tocmai de datoriile in moneda nationala. "Pe langa faptul ca sunt rau intentionati, in general, cu toate tarile de la periferie, ca noi, ei au si automatisme. Tocmai aceste lucruri sunt avantaje relative, in momentul de fata, pentru Romania. Noi suntem la nota 3 si putem lua 4, dar el vine si iti da 2", a adaugat analistul.

Principalul efect asupra Romaniei ar putea fi cresterea costurilor imprumuturilor, avand in vedere ca astfel de deprecieri au impact psihologic asupra investitorilor. "Romania se va mai putea imprumuta, dar, avand o economie vulnerabila, se va imprumuta mai scump", a mentionat Valentin Ionescu.

Trebuie luat, totusi, in considerare, faptul ca Romania are deja dificultati in finantare, dupa ce incercarea de a obtine creditare pe piata americana a esuat.

"Dupa mine, episodul America l-a dovedit. Tot ce are Romania de facut este sa-si reduca deficitul la maximum si sa-si organizeze inteligent refinantarea, ca sa apleze cat mai putin la ea", este de parere Ilie Serbanescu.

Analistul este de parere ca obtinerea unui deficit bugetar de 1,9%, in 2012, este un lucru absolut necesar si ar trebui chiar tintit, inca de anul viitor, un deficit zero, chiar daca efectul va fi stoparea tuturor investitiilor.

"Scaderea economica e un pret mai mic decat apelul la cresterea indatorarii externe, mai ales ca, o crestere economica de genul celei pe care o obtinem noi e mai bine sa nu o obtinem. In trimestrul trei, cresterea economica a venit de la Dumnezeu, pe un an agricol bun, ar fi existat si fara actiunile statului. Se obtinea acest rezultat pozitiv si cu programul lui Boc, si fara programul lui Boc", a concluzionat Serbanescu.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#rating datorii lei Romania, #Standard and Poors Romania, #scadere rating Romania , #rating