Standard & Poor's avertizeaza: daca va continua cresterea rapida a salariilor, competitivitatea Romaniei, greu castigata, s-ar putea eroda rapid

Duminica, 04 Martie 2018, ora 17:41
3158 citiri
Standard & Poor's avertizeaza: daca va continua cresterea rapida a salariilor, competitivitatea Romaniei, greu castigata, s-ar putea eroda rapid

Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Pe fondul continuarii volatilitatii politice, economia Romaniei a inregistrat un boom in urma masurilor de stimulare, ceea ce a dus la deficite fiscale si de cont curent ridicate. Chiar daca fluxurile externe si fiscale se deterioreaza de doi ani, nivelul moderat al datoriei furnizeaza un important buffer (rezerva financiara). Prin urmare, agentia a decis sa confirmat ratingul Romaniei la "BBB minus/A-3" si sa mentina perspectiva stabila.

In opinia agentiei, perspectiva stabila reflecta asteptarile conform carora desi deficitele Romaniei vor ramane ridicate ca rezultat al pozitiei bugetare prociclice a Guvernului, nivelul datoriei guvernamentale si externe va creste doar gradual in urmatorii doi ani, impiedicand o incetinire economica majora.

S&P ar putea revizui in crestere ratingurile Romaniei daca Executivul va face progrese mai sustinute cu consolidarea bugetara, va pune in mod ferm datoria generala guvernamentala pe o traiectorie descendenta si daca cadrul guvernarii Romaniei se imbunatateste, avand ca rezultat o crestere macroeconomica mai predictibila si mai stabila.

De asemenea, agentia ar putea revizui in scadere calificativul Romaniei daca va considera ca schimbarile politice ar putea duce la o crestere semnificativa a deficitelor guvernamentale, a datoriei si a costurilor de imprumut.

Mai mult, S&P ar putea lua in considerare o actiune negativa de rating daca reapar dezechilibrele externe, in particular daca incertitudinile politice duc la intrari de investitii directe externe (FDI) mai scazute, ceea ce implica faptul ca adancirea contului de cont curent al tarii va fi finantat in mare masura prin datorii.

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investitii).

Ratingurile Romaniei sunt sustinute de nivelul moderat al datoriei guvernamentale si al datoriei externe, pe fondul unor perspective de crestere economica solide. Totusi, S&P estimeaza ca in 2017 PIB-ul per capita al Romaniei s-a situat la putin peste 10.000 de dolari, al doilea cel mai scazut nivel din UE. Prin urmare, nivelul scazut al veniturilor si al bogatiei constrang ratingul, alaturi de adancirea deficitului bugetar, a eficacitatii guvernamentale si institutionale slabe si a continuarii incertitudinilor politice.

In 2017, economia Romaniei a avut una dintre cele mai rapide cresteri din UE, de 7%, dar eforturile de adoptare a reformelor structurale raman slabe, in timp ce politica fiscala este expeditiva si concentrata pe consum.

S&P previzioneaza o crestere moderata a PIB-ului real la aproximativ 4,7%. Constrangerile bugetare vor limita capacitatea Guvernului de a stimula economia Romaniei, in timp ce factorii structurali incep sa afecteze expansiunea. O reducere a ratei somajului la 4,9% in 2017 indica extinderea deficitului de forta de munca calificata. Mai mult, daca va continua cresterea rapida a salariilor, competitivitatea Romaniei greu castigata s-ar putea eroda rapid, avertizeaza agentia de evaluare financiara.

Pe termen mediu, ratele de crestere ale economiei se vor apropia mai mult de potentialul de crestere al Romaniei, in absenta eforturilor de adoptare a reformelor structurale. Estimam o crestere medie anuala de 3,5% in perioada 2019-2021, se arata in comunicatul S&P.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Standard Poor rating Romania, #standard poor avertisment economie Romania , #rating