Erste: Ratingul Romaniei ar putea fi majorat in 2012

Marti, 29 Martie 2011, ora 18:27
1011 citiri
Erste: Ratingul Romaniei ar putea fi majorat in 2012
Foto: Arhiva

Ratingul Romaniei ar putea fi imbunatatit anul viitor, daca Guvernul isi indeplineste tintele fiscale si continua reformele, potrivit unei analize a grupului financiar Erste.

Potrivit analistilor Erste, agentiile de rating trebuie sa se alinieze noilor realitati. De exemplu, Romania, al carei rating a fost coborat la nivelul 'junk' in timpul crizei (nerecomandat investitorilor), se poate imprumuta de pe pietele financiare la costuri mai scazute decat Portugalia, care are un rating mult mai bun, chiar si in urma degradarilor survenite in urma demisiei premierului.

De altfel, Portugalia este cotata mai bine si decat Ungaria si Croatia, tari care au o situatie fiscala mai bune. "Ne asteptam la cresterea ratingului pentru mai multe tari din Europa Centrala si de Est, insa nu mai devreme de anul viitor", se arata in analiza Erste.

Intr-o situatie similara se afla si Slovacia, ce are ratingul A+1, insa are costuri mai mici de finantare decat Spania, cu rating mult mai bun, AA, sau Italia, cu rating AA-.

Din zona Europei Centrale si de Est, cea mai buna candidata la imbunatatirea ratingului este Republica Ceha, care are prognoze pozitive din partea a doua agentii de rating. Totusi, Guvernul ceh a renuntat la unele masuri de reforma, mai ales in domeniul impozitelor si taxelor si a pensiilor, acesta fiind motivul pentru care nu va primi o nota mai buna decat, eventual, anul viitor, dupa ce se observa efectele masurilor de pana in prezent.

Ungaria se afla in cea mai dificila situatie. Desi a scapat de surplusul de cont curent si are al patrulea cel mai mic deficit dintre tarile membre UE, insa exista indoieli cu privire la sustenabilitatea reducerii deficitului si la efectele pe care unele masuri le-ar putea avea asupra economiei sale.

Din punct de vedere economic, Romania ar putea beneficia din nou de fluxuri mari de investitii straine directe, pe segmente precum industria producatoare, agricultura, industria alimentara, servicii IT&C si energia regenerabila.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#rating Romania, #crestere rating Romania, #majorare rating Romania , #rating