Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Evolutiile ratingurilor Romaniei in 2008 - 2011

Marti, 05 Iulie 2011, ora 17:53
3027 citiri
Evolutiile ratingurilor Romaniei in 2008 - 2011
Foto: Arhiva

Nu orice crestere economica duce la increderea mediului investitional international, la fel cum aceasta incredere nu scade obligatoriu in fata unei contractii economice.

PNL, sustinut din umbra de PSD, a reusit sa piarda aceasta incredere in anul 2008. PDL, sustinut transparent in coalitia de guvernare, a reusit sa o recastige, dupa doi ani foarte dificili de criza economica.

De ce? Pentru ca trebuie sa invatam si noi sa despartim bobul de grau de neghina, atat in cifrele pozitive, cat si in cele negative. Dupa care facem o proiectie in care combinam rigoarea stiintifica cu ratiunea si cu intuitia, derivate atat din conditiile pietei interne, cat si din cele internationale. Exact aceste elemente lipsesc cu desavarsire in dezbaterea publica actuala coordonata de politrucii performanti in trancanit si care alimenteaza irational asteptarile negative ale populatiei si ale investitorilor mai putin informati.

Sa va dau cateva exemple concrete:

2008: Drumul de la stabil la negativ, in conditii de crestere economica ridicata si decizii publice iresponsabile

Paradoxal, in anul 2008, cresterea economica a dus la diminuarea ratingului dupa o analiza a Fitch Ratings si o alta apartinand S&P.

In ianuarie 2008, Fitch Ratings a revizuit perspectiva calificativului Romaniei, de la "stabil" la "negativ". De ce? A penalizat cresterea deficitului de cont curent. In cctombrie 2008, Standard& Poor's a retras Romania din grupa tarilor cu risc scazut pentru investitii. De ce? A penalizat angajamentele politice de crestere a cheltuielilor bugetare inaintea alegerilor generale si a readus ratingul de tara la nivelul din 2005 - prima scadere de dupa 1999. A considerat ca riscurile cresc din cauza unei indatorari ridicate a sectorului privat si a dependentei de canalul finantarilor externe care a devenit tot mai nesigur in contextul crizei financiare internationale.

In noiembrie 2008, Fitch Ratings scoate si ea Romania in afara categoriei recomandate pentru investitii, coborand rating-ul agresiv, cu doua trepte. De ce? Analistii spuneau atunci ca dezechilibrul extern al Romaniei, preponderent al mediului privat, reprezenta un risc major, in contextul international care isi infigea coltii in finantele internationale. Expunerea datoriei externe pe termen scurt constituia deja o vulnerabilitate majora, la care s-a adaugat deficitul bugetar care a dus ulterior la declansarea procedurii de deficit excesiv de catre Comisia Europeana.

2009: Perspectiva negativa pe fondul recesiunii economice severe

In 2009, Fitch Ratings si S&P mentin calificativul acordat Romaniei de tara cu nivel speculativ (junk). Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating investitional.

In martie, Fitch mentine perspectiva negativa pentru datoria Romaniei chiar si dupa anuntarea acordului de finantare in valoare de 20 de miliarde euro de la FMI si alte organizatii internationale. De ce? Din cauza riscurilor de implementare a reformelor asumate si a conditiilor internationale incerte.

In mai, Standard&Poor's a mentinut ratingul Romaniei. De ce? Din cauza recesiunii grave, a scaderii abrupte a cererii externe si a ingustarii canalului de creditare comerciala, dar si a somajului care se extinde. Riscurile financiare ample continua sa confrunte economia Romaniei.

In decembrie 200, agentia de evaluare Moody's anunta ca ar putea lua in considerare modificarea perspectivei ratingului Romaniei de la "stabila" la "negativa" daca acordul cu FMI si Comisia Europeana nu va fi reluat pana la finele primului trimestru din 2010, iar lichiditatea Guvernului va ramane sub presiune. Fapt implinit, rating mentinut.

2010: Drumul de la negativ la stabil, in an cu recesiune economica usoara, dar cu decizii publice responsabile

In anul 2010, ratingul Romaniei este imbunatait de cele doua mari agentii de evaluare financiara (S&P si Fitch), de la "negativ" la "stabil", pe fondul unor reforme de fond implementate de actualul Guvern si al stabilitatii macroeconomice oferite de Acordul incheiat cu insitutiile financiare internationale.

In februarie, perspectiva de rating a Romaniei a fost imbunatatita de catre Fitch de la "negativa" la "stabila", pe fondul imbunatatirii conditiilor economice. Imbunatatirea conditiilor financiare si economice externe, limitarea peste asteptari a deficitului de cont curent din 2009, dupa riscul generat de perioada electorala si estimarile de normalizare a relatiilor cu FMI au temperat presiunile de scadere a ratingului suveran al Romaniei.

In martie, agentia S&P a revizuit de la "negativa" la "stabila" perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, ca urmare aprogramului sustinut de reforma bugetara si a respectarii acordului cu FMI.

In august, Fitch mentine rating-ul Romaniei pentru datoria pe termen lung emisa in valuta si in lei, cu perspectiva stabila, datorita angajamentului asumat de Guvern pentru consolidarea bugetului si a imbunatatirii pozitiei externe a Romaniei, ca urmare a sustinerii balantei de plati si a ajustarii considerabile a contului curent.

2011: Romania recomandata pentru investitii

In iulie, Fitch revizuieste in sens pozitiv ratingul Romaniei, in categoria recomandata pentru investitii, pe baza diminuarii deficitului bugetar, a cresterii exporturilor, a evolutiilor economice favorabile la nivel national si a reformelor aplicate in ultimii doi ani.

Care sunt evolutiile economice actuale? Ele imi alimenteaza optimismul moderat, fara a-mi anihila vigilenta cu privire la riscurile principale ale anului curent. Iesirea din recesiune a fost confirmata de doua trimestre consecutive de crestere economica. PIB-ul a crescut cu 1,7% ca serie bruta in primul trimestru din anul 2011, fata de primul trimestru din anul 2010, respectiv cu 0,7% ca serie vajustata sezonier, fata de al IV-lea trimestru din anul 2010.

Dupa ce, in anul 2010, au cunoscut cel mai ridicat nivel din intreaga istorie a Romaniei, ajungand la 37,3 de miliarde de euro, exporturile continua sa creasca si in acest an. In primele patru luni din anul 2011, exporturile de bunuri au fost cu 36% mai mari decat perioada corespunzatoare a anului precedent, totalizand 60,5 miliarde de lei.

Evolutiile favorabile ale industriei o promoveaza ca un pilon de baza al cresterii economice. Productia industriala a crescut cu 5,5% in anul 2010 fata de anul 2009 si cu 9,3% in primele patru luni din anul 2011 fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Productivitatea muncii in industrie a crescut cu 11,2% in primele patru luni din anul 2011, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2010.

Deficitul bugetar este sub control, valoarea de 1,36% din PIB inregistrata in primele 5 luni din acest an dovedind ca suntem in grafic pentru indeplinirea obiectivului de deficit bugetar de 4,4% din PIB in acest an.

Deficitul de cont curent a fost de 1,15 miliarde de euro in primele patru luni din anul 2011, mai mic cu 46,4% fata de aceeasi perioada din anul 2010.

Costurile de imprumut pe piata obligatiunilor a scazut. CDS-ul Romaniei a fost de 248 puncte la sfarsitul lunii iunie a acestui an, dupa ce a scazut continuu, pana la 230 puncte, inainte de declansarea turbulentelor din Grecia. Prin urmare, Romania este considerata mai sigura decat Ungaria, ceea ce reflecta imbunatatirea sentimentului investitorilor privind perspectivele economice.

Investitiile straine directe au fost de 443 de milioane de euro in primele patru luni din anul 2011, acoperind in proportie de 38,5% deficitul de cont curent.

Rata somajului se apropie de valorile inregistrate inainte de criza economica, fiind de 4,8% in luna iunie din acest an, fata de 4,2% in decembrie 2008.

In conditiile turbulentelor provenite din Grecia de pe pietele financiare, Banca Nationala pastreaza rata dobanzii de politica monetara la 6,25%.

Sentimentul de incredere in economia romaneasca creste usor in urma sondajului publicat de catre Comisia Europeana la inceputul lunii iulie 2011.

Compania de consultanta AT Kearney: Economia Romaniei ramane atractiva in anul 2011 pentru delocalizarea serviciilor globale, fiind pozitionata pe locul al 25-lea din 50 de tari analizate. In randul tarilor din regiune, Romania se pozitioneaza mai bine decat Ungaria (locul 31), Cehia (locul 35), Slovacia (locul 40).

Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#rating Romania, #imbunatatire rating Romania, #rating tara Fitch , #rating