Investitori de la Londra la Los Angeles sustin Romania sa iasa din "junk"

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 08:58
2807 citiri
Investitori de la Londra la Los Angeles sustin Romania sa iasa din "junk"

Cererea Romaniei pentru imbunatatirea ratingului de tara este sustinuta de investitori si analisti de la Londra la Los Angeles, pe baza progreselor fiscale ale tarii si a acordului "de siguranta" pe care aceasta il are cu FMI.

In luarea deciziei de a-si plasa banii intr-o tara sau alta, investitorii se ghideaza in special dupa aprecierile marilor agentii de rating privind riscul asociat investitiilor in tarile respective. In Romania, tara emergenta, investitiile straine au un rol important pentru consolidarea economica.

Agentia de rating Standard & Poor's a plasat Romania, in 2008, in categoria "junk" nerecomandata investitiilor, nivel mentinut pana in prezent, aminteste Bloomberg.

"Cu siguranta, cred ca este timpul pentru o avansare. Am apreciat acest rating o perioada si consider ca se afla pe un trend de ameliorare", a spus Blaise Antin de la fondul american de investitii TCW.

Din 2008, in Romania au fost luate numeroase masuri importante: in 2010 au fost reduse salariile bugetarilor si a fost majorata TVA, Guvernul a negociat doua acorduri cu Fondul Monetar International, iar deficitul bugetar a fost redus la 2,5% din PIB.

In acest context, costul asigurarii impotriva riscului de neplata a datoriei emise de Guvern pe cinci ani a scazut in ianuarie la cel mai redus nivel din 2008.

De asemenea, costurile de imprumut ale tari au scazut dupa ce obligatiunile in lei au fost incluse in indicele JPMorgan Chase si Barclays Plc pentru pietele emergente, oferind tarii o mai buna vizibilitate pe pietele externe.

"Exista o buna posibilitate pentru imbunatatirea ratingului daca vor fi implementate reformele promise de Guvern", considera Mark Mobius, administrator al Fondului Proprietatea (FP) prin fondul de investitii Franklin Templeton.

S&P mentine de aproape cinci ani ratingul suveran al Romaniei la "BB+", cel mai ridicat nivel din "junk", cu perspectiva stabila.

La celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch, Romania are calificativul "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva negativa, respectiv calificativul "BBB-", ultima treapta deasupra categoriei "junk", cu perspectiva stabila.

"Principalele bariere in calea unei revizuiri pozitive sunt economia slaba, sistemul bancar fragil si continuarea incertitudinilor politice", a aratat Neil Shearing, economist la Capital Economics.

Citeste si:
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Premierul Florin Cîţu a susţinut marţi, 28 septembrie, că preşedintele Senatului, Anca Dragu, ar trebui să demisioneze din funcţie, după ce Curtea Constituţională va publica motivarea...
Reacția lui Cîțu în ședința PNL după ce a aflat când se votează moțiunea: „It's ok!” SURSE
Reacția lui Cîțu în ședința PNL după ce a aflat când se votează moțiunea: „It's ok!” SURSE
Liberalii s-au reunit marți seară, 28 septembrie, în prima ședință cu Florin Cîțu în rolul de președinte al partidului. Conform unor surse politice, premierul nu a părut îngrijorat...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Constant
rank 5
Iese din "junk" intra in "garbage" !