Ministrul Finantelor despre factorii de risc indicati de Fitch pentru Romania

Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 14:07
3209 citiri
Ministrul Finantelor despre factorii de risc indicati de Fitch pentru Romania

Decizia agentiei Fitch de reconfirmare a ratingului si perspectivei pentru Romania are la baza o evaluare echilibrata a progreselor inregistrate de tara noastra si a riscurilor macroeconomice, iar factorii de risc indicati de agentie vor fi luati in considerare in analizele si deciziile Ministerului de Finante, potrivit ministrului de resort, Anca Dragu.

Fitch confirma ratingurile Romaniei: perspectiva solida, insa exista si un risc

"Decizia agentiei de rating Fitch de afirmare a ratingului si perspectivei pentru Romania are la baza o evaluare echilibrata a progreselor inregistrate de tara noastra si a riscurilor la nivelul cadrului macroeconomic si al finantelor publice. Ne bucura recunoasterea progreselor in zona finantelor publice si a stabilitatii financiare, estimarea Fitch cu privire la cresterea economica fiind peste cea medie aferenta tarilor europene si a celor cu un rating similar.

De asemenea, suntem constienti de factorii de risc indicati de catre Fitch. Acestia sunt luati in considerare in analizele si deciziile noastre. Gradul investitional si afirmarea unei perspective stabile maresc increderea investitorilor in evolutiile economiei romanesti, evidentiata de altfel si de evolutia costurilor si a marjelor de risc aferente imprumuturilor Romaniei', a precizat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, intr-un comunicat postat pe site-ul MFP.

Agentia de rating Fitch a reconfirmat vineri rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta si in moneda locala, la BBB-/BBB, cu perspectiva stabila.

"Reconfirmarea rating-ului si a perspectivei stabile a Romaniei e sustinuta de perspectiva imbunatatita a cresterii economice si de progresele facute in domeniul finantelor publice. Din acest punct de vedere, tara noastra se pozitioneaza favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelasi rating, avand un grad de indatorare mai scazut decat acestea", se mentioneaza in comunicat.

Fitch estimeaza o crestere economica de 4% in anul 2016, mult peste rata de crestere a statelor europene si a celor cu rating 'BBB'. Cresterea economica robusta va fi sustinuta in continuare de cresterea cererii interne, amplificata de efectele de baza ale relaxarii fiscale, dar si de o crestere a investitiilor in urmatorii ani.

In acelasi timp, agentia apreciaza ca sectorul bancar din Romania ramane stabil, in ciuda volatilitatii mediului extern, bancile din Romania fiind bine capitalizate, iar procesul de reducere a creditelor neperformante continuand in mod sustinut. Pentru 2016, agentia de rating estimeaza ca mediul macroeconomic favorabil va influenta pozitiv sectorul bancar din Romania, anticipand o imbunatatire a creditarii.

"Perspectiva stabila indica un echilibru intre factorii care ar putea afecta in mod pozitiv sau negativ calificativele acordate de catre agentia de rating", se mai precizeaza in comunicatul MFP.

Potrivit analistilor Fitch, ratingurile Romaniei sunt sprijinite de perspectivele economice mai robuste, actuala pozitie fiscala mai buna si indicatorii de guvernanta mai favorabili decat in alte state cu rating "BBB".

"Totusi, exista riscuri privind masurile de relaxare fiscala in 2016 - 2017. Nivelul datoriei externe nete mai ridicat decat decat media "BBB" si slabiciunile structurale din economie raman factori care constrang moderat calificativele. Situatia Romaniei privind finantele publice ramane favorabila comparativ cu alte state cu rating "BBB". Deficitul fiscal a fost de 1,2% din PIB si nivelul datoriei publice s-a situat de 39,4% din PIB in 2015, comparativ cu o medie a deficitului de 2,7% din PIB si a un nivel al datoriei de 42,7% din PIB in alte state cu calificativ "BBB", se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Pentru 2016, Fitch este ingrijorata ca natura pro-ciclica a noului Cod Fiscal risca sustenabilitatea fiscala pe termen mediu. Agentia estimeaza ca reducerile de taxe vor duce la scaderea veniturilor guvernamentale cu 2% din PIB in acest an, ceea ce pune presiune asupra deficitului structural fiscal pe care Ministerul Finantelor din Romania il estimeaza la 2,7% din PIB in 2016, de la 0,7% din PIB in 2015, si la 2,9% din PIB in 2017. Aceste proiectii se bazeaza pe un deficit ESA de 3% din PIB in 2016 si, respectiv, de 2,9% din PIB in 2017.

Conform scenariului de baza al Fitch, datoria generala guvernamentala bruta ar trebui sa ramana sub 45% din PIB pe termen mediu spre lung, in linie cu alte state cu rating "BBB" si semnificativ sub media din Uniunea Europeana.

In decembrie anul trecut, si agentia de rating Moody's a imbunatatit perspectiva de rating a Romaniei de la stabila la pozitiva si a reconfirmat rating-ul suveran la Baa3 (grad investitional). La inceputul lui octombrie, Standard&Poor's reconfirmase, la randul sau, rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung la BBB-, cu perspectiva stabila.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...