Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Moody's avertizeaza Guvernul Dancila ca haosul fiscal si asaltul asupra justitiei alunga investitorii

Luni, 27 August 2018, ora 11:12
4964 citiri
Moody's avertizeaza Guvernul Dancila ca haosul fiscal si asaltul asupra justitiei alunga investitorii
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia de rating Moody's a mentinut ratingul Romaniei la Baa3 stabil, insa a venit si cu explicatii si avertizari. Ministerul de Finante prezentase sambata doar "jumatatea plina a paharului". Agentia de rating arata ca Romania are o crestere economica nesustenabila, bazat pe consum si ca politicile fiscale haotice si slabirea legislatiei anticoruptie reprezinta un risc pentru investitori, astfel ca vor creste si costurile la care Guvernul se poate imprumuta si e posibil sa scada si ratingul de tara.

Moody's prevede deja "tensiuni potentiale" intre Guvernul Romaniei si UE "in ceea ce priveste pozitia fiscala si reformele judiciare".

"Cresterea economiei Romaniei peste potential, din ultimii ani, nu este sustenabila. Estimarile Moody's sunt ca PIB-ul real al Romaniei va creste cu 4% si 3,5% in 2018, respectiv in 2019, ritm in scadere de la 6,9% in 2017.

In timp ce dinamica investitiilor este de asteptat sa se amelioreze, intr-o oarecare masura, consumul privat va continua sa ramana principalul factor de crestere, iar contributia exportului net este de asteaptat sa ramana negativa", se arata intr-un comunicat de presa al agentiei de rating.

Explicatiile vine dupa ce Moody's a anuntat, vineri, mentinerea calificativului BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a Romaniei, pe termen lung si scurt, in valuta si in moneda locala, iar perspectiva este stabila.

Ministerul Finantelor a preluat din comunicatul transmis de agentie "principalul punct forte pentru care Romania si-a mentinut ratingul", care il reprezinta potentialul moderat de crestere al economiei, determinat de faptul ca potentialul robust de crestere pe termen mediu este contrabalansat de lipsa reformelor structurale si guvernamentale.

Moody's explica ca, anul trecut, tara noastra avea un PIB pe cap de locuitor de 24,508 dolari, peste nivelul median al tarilor cu rating Baa, dar atrage atentia ca "acest nivel pozitiv este tras in jos de progresele reduse in implementarea unor reforme care sa ajute mediul de afaceri si sa rezolve problemele de infrastructura, a caror calitate ramane relativ scazuta in comparatie cu a tarilor asemanatoare din Europa".

De asemenea, explica agentia, mai contribuie la situatie si "managementul investitiilor publice si slaba guvernanta a intreprinderilor de stat", scrie Mediafax.

Moody's a mai explica ca Romania a ramas la acelasi rating ca anul trecut din cauza capacitatii fiscale moderate, "avantajata de nivelul scazut al datoriei publice", insa se afla sub risc din cauza politicilor fiscale prociclice, care au dus la majorarea substantiala a deficitului bugetar la aproape 3% din PIB in 2016 si 2017, in crestere fata de 0,8% in 2015, potrivit agentiei de rating.

"Datoria Romaniei este expusa riscului de crestere si socurilor fiscale. Pe masura ce calitatea structurii cheltuielilor guvernamentale se deterioreaza, rigiditatea bugetara, care se afla in crestere accelerata, majoreaza riscurile fata de pozitia fiscala, in cazul in care recesiunea economica va fi mai puternica decat se asteapta.

O depreciere semnificativa a cursului de schimb poate afecta, de asemenea, dinamica datoriei, dat fiind ca peste jumatate din datoria totala este exprimata in valuta.

In plus, cota de 18,1% din obligatiunile interne detinuta de nerezidenti (asa cum era in luna mai 2018) expune guvernul la un anumit risc in cazul unei schimbari a increderii investitorilor", se mai precizeaza in comunicatul de presa al Moody's.

Un alt argument al mentinerii rating-ului Romaniei la Baa3 este capacitatea institutionala a tarii, care reflecta progrese de la aderarea la UE incoace, dar si riscul ca aceste reforme sa fie inversate, "ceea ce contracareaza intr-o oarecare masura punctele forte privind creditul", mai atentioneaza reprezentantii Moody's.

De asemenea, agentia de rating aminteste ca mai multe institutii europene si-au exprimat ingrijorarea privind riscul inversarii reformei, "inversare generata de recentele initiative legislative care pot slabi cadrul anticoruptie si statul de drept".

"In acelasi timp, inversarea consolidarii fiscale anterioare, prin masuri aprobate in afara normelor si practicilor cadrului fiscal standard, reduce credibilitatea si previzibilitatea politicii, punand accentul pe evaluarea capacitatii institutionale", potrivit sursei citate.

Un alt motiv pentru care rating-ul a fost mentinut la Baa3 este faptul ca Romania are o expunere moderata la riscurile externe, o expunere determinata de o vulnerabilitate externa moderata si, intr-o mai mica masura, de un mediu politic intern instabil.

"Deficitul de cont curent al Romaniei s-a marit la 3,3% din PIB, in 2017, de la 2,1% din PIB in 2016, reflectand, in principal, pozitia fiscala pro-ciclica a guvernului, ceea ce a crescut riscurile in ceea ce priveste pozitia externa.

Deficitul de cont curent din anul 2017 a fost negativ comparativ cu al altor tari din Europa Centrala si de Est, dintre care majoritatea au avut surplusuri. In timp ce deficitul de cont curent este de asteptat sa se majoreze la 3,7% din PIB in 2018, ramane, in mare parte acoperit, de intrarile de investitii straine".

Datoria externa a Romaniei ramane la aproximativ 50% din PIB in 2017, un nivel moderat, in scadere de la 70% in 2013, mai noteaza agentia, insa in acelasi timp, "mediul politic volatil al Romaniei a impiedicat o continuitate a politicilor, ceea ce a dus la o schimbare semnificativa, in ultimii ani, catre o politica macroeconomica si fiscala mai putin prudenta".

"Aceste dinamici politice nu au determinat implementarea de reforme structurale. Tensiunile potentiale cu UE in ceea ce priveste pozitia fiscala si reformele judiciare pot submina credibilitatea politicilor si pot afecta in mod negativ sentimentul investitorilor, sporind sensibilitatea la evenimente externe", mai precizeaza documentul.

In plus, mentinerea perspectivei stabile a rating-ului indica faptul ca punctele forte ale Romaniei - care includ un potential solid de crestere a economiei si valori fiscale relativ puternice - sunt trase in jos de politicile actuale, care daca vor fi sustinute pe termen lung risca sa erodeze punctele forte ale tarii.

"Continuarea extinderii fiscale si rigiditatea bugetara sporita erodeaza buffer-ul fiscal pentru a raspunde socurilor potentiale, expunand pozitia fiscala la o incetinire economica mai puternica decat cea anticipata, in timp ce zgomotul politic persistent si amenintarile la adresa statului de drept, combinate cu reformele structurale limitate, pun presiune pe capacitatea institutionala si ar putea afecta in mod negativ sentimentul investitorilor, sporind sensibilitatea in cazul unor evenimente externe", mai arata comunicatul de presa al Moody's.

Agentia mai noteaza ca rating-ul tarii noastre ar putea creste, "daca vor fi imbunatatie masurile fiscale si externe", "odata cu implementarea unor reforme structurale menite sa imbunatateasca mediul de afaceri si sa solutioneze deficitul de infrastructura cu un impact pozitiv asupra cresterii pe termen lung".

Totodata, rating-ul ar putea scadea daca nu sunt luate asemenea masuri si daca actualele tendinte institutionale si fiscale continua, daca actualele dezechilibre macroeconomice se amplifica si continua deteriorarea balantei de plati si a pozitiei investitionale internationale.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romania rating Moody , #rating