Moody's a inrautatit perspectiva Romaniei de la stabila la negativa

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 07:51

   

Moody's a inrautatit perspectiva Romaniei de la stabila la negativa
Moody's a inrautatit vineri perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare.

Agentia de evaluare financiara a reconfirmat ratingul Romaniei pentru moneda straina si moneda locala, la Baa3, mentinand astfel calificativul in categoria investment grade, cu risc scazut pentru investitii.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

"Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody's.

Totodata, avand in vedere nivelul relativ ridicat al datoriilor in valuta si obligatiile anuale semnificative de rambursare a acestora, orice inrautatire a conditiilor din zona euro ar amplifica riscurile legate de balanta de plati si de sistemul bancar.

In consecinta, Moody's a redus plafoanele pentru obligatiunile pe termen lung si depozite in moneda locala de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligatiunile pe termen lung in valuta de la A1 la A3, iar plafonul pentru
obligatiunile pe termen scurt in valuta de la P-1 la P-2.

Ajustarile au fost efectuate pentru a reflecta mai bine vulnerabilitatea tarii la riscuri externe si corelatia de default dintre guvern si beneficiarii de imprumuturi din sectorul privat.

Plafoanele pentru depozitele bancare in valuta pe termen lung si scurt au fost mentinute la nivelul Baa3, respective P-3.

Moody's explica decizia de inrautatire a perspectivei ratingului Baa3 la negativa prin legaturile puternice ale economiei cu Uniunea Europeana, care ii pot afecta perspectivele de crestere, daca in tarile partenere va avea loc o incetinire puternica a activitatilor.

Moody's remarca faptul ca 50% din exporturile romanesti sunt destinate tarilor din zona euro, iar alte 20% altor state din UE.

Datoria externa a Romaniei - alt factor de risc

Al doilea factor care a influentat inrautatirea perspectivei este nivelul relativ ridicat al datoriei externe a Romaniei, care a fost de 72% din PIB in 2011 si care ar putea pune presiune pe cresterea economica si pozitia balantei de plati, in eventualitatea unei instabilitati prelungite a pietelor internationale de capital si de credit.

Perspectivele mai scazute de crestere ar putea totodata sa amplifice riscurile din sistemul bancar, prin impiedicarea declinului creditelor neperformante, aflate la 15,9% din total la sfarsitul lunii martie.

Sistemul bancar, dominat de banci straine, este bine capitalizat si supravegheat, dar are un raport relativ ridicat intre credite si depozite si este dependent in mare masura de bancile-mama pentru refinantarea portofoliilor de credite in valuta.

Moody'santicipeaza ca majoritatea bancilor-mama vor continua sa ofere suport, dar orice evolutie negativa in tarile de origine sau chiar la bancile- mama poate limita acest sprijin.

Agentia de evaluare financiara noteaza ca finantele guvernamentale ar putea fi afectate de instabilitatea financiara si internationala, intrucat guvernul depinde atat de pietele internationale de capital, cat si de sistemul bancar pentru acoperirea necesarului brut de finantare anuala, de circa 11% din PIB.

Vestile bune

In pofida acestor presiuni, Moody's mentioneaza mai multe motive pentru care decizia referitoare la Romania a fost limitata la modificarea perspectivei si la reconfirmarea ratingului la nivelul Baa3.

In primul rand, in ultimul deceniu, integrarea Romaniei in UE a crescut semnificativ venitul pe cap de locuitor, investitiile, economisirile si competitivitatea.

In al doilea rand, Moody's noteaza ca profilul de credit al Romaniei a beneficiat de nivelul relativ redus al datoriei guvernamentale, ca si de eforturile de consolidare fiscala din ultimii doi ani, care au condus la reducerea deficitului bugetar la 5,2% in 2011, de la 9% din PIB in 2009, cu un nou declin asteptat in acest an.

In plus, in pofida protestelor antiausteritate de la inceputul acestui an si a doua schimbari de guvern in ultimele patru luni, indicatorii bugetari ai Romaniei au continuat sa se imbunatateasca fata de 2011.

In al treilea rand, fiecare din guvernele care s-au succedat in acest an si-au exprimat angajamentul pentru respectarea obiectivelor incluse in acordurile de imprumut cu FMI, UE si Banca Mondiala.

Moody's considera ca aceste acorduri multilaterale sustin profilul de credit al Romaniei, avand in vedere ca reformele fiscale au imbunatatit perspectivele fiscale pe termen mediu, iar aceste institutii pot oferi sprijin daca finantarea pe pietele internationale de capital va deveni dificila.

Agentia va analiza readucerea perspectivei la pozitiva daca se va dovedi ca balanta de plati a Romaniei si sistemul bancar vor dovedi rezistenta la incertitudinile prelungite din zona euro si la turbulentele financiare, daca perspectivele de crestere economica pe termen mediu vor ramane solide, ca si eforturile de consolidare fiscala.

Ratingul va fi sub presiune de retrogradare daca vor aparea indicii ca avansul economic nu va accelera de la ritmul actual, chiar si pe termen mediu, sau daca va avea loc o inversare a programului de consolidare fiscala, combinata cu incapacotatea de a aplica reforme structural. Un alt factor negativ ar fi reprezentat de masuri politice care ar pune in pericol acordurile cu creditorii internationali.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2303 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Cronos
rank 3
n-ar fi exclus ca dl Ponta sa ne prezinte decizia Mooody
fie ca pe o reusita a USL fie ca pe o manevra politica a presedintelui, in functie de cit de cre tin i se pare auditoriul/electoratul ....
rautzu
rank 5
"Moody's a inrautatit perspectiva Romaniei"
"Ce a anuntat mudi astazi este o decizie politica si ilegala, luata de apropiatii Presedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European".
Foot note: citat din declaratia lui Ponta, in miez de noapte, inainte de plecarea de la Bruxelles...:)
info
rank 5
Este o consecinta a devalorizarii leului
Iar devalorizarea leului este necesara pentru a se putea reintregi salariile bugetarilor (deocamdata cu 8%) si renuntarea la colectarea contributiei pentru sanatate aplicate si partilor de pensii sub 740 de lei.
Ghilotina
rank 5
Ponta a cheltuit cei 5 MLD lasate tampon
de Boc si Ungureanu .

Plus inca 2 MLD imprumutate imediat ce au ajuns la guvernare .

O sa ajungem mai rau ca grecii !
AdyCa
rank 4
Un prim ministru ca Tonta, devalorizeaza Romania.
Mai mult decat atat, daca mai ramane mult pe scaunul ala, ne baga complet si iremediabil in faliment de tara.
33154
rank 5
Domnule ,dumneata ai citit articolul de mai sus?
"Moody's a inrautatit vineri perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare"...
Poate imi spui si cine a facut aceste datorii pe termen lung ca eu doar de PDL,imi aduc aminte.Unde-s banii aia luati de la FMI si de la BE,si BM???
Poate esti amabil sa raspunzi ca vorbim de citeva zeci de miliarde.
Cronos
rank 3
33154 va aduceti aminte foarte bine
dar se pare ca USL este foarte multumit cu acest imprumut atita timp cit Ponta lupta din rasputeri sa ia si a n-spea transa si declara drept o reusita mentinerea tintelor "stabilite cu FMI"!!

Daca USL nu vrea banii de la FMI are toate pargiile sa renunte la acest imprumut, dar dl Ponta isi propune sa continue acordul cu FMI!!!

"Analiza de tara prezentata de presedintele Consiliului European a remarcat faptul ca Romania isi mentine toate obligatiile si toate tintele stabilite cu FMI si Banca Europeana. Vestile privind pastrarea tuturor ratingurilor noastre de tara sunt foarte bune", a completat Victor Ponta.

http://www.a1.ro/news/politic/victor-ponta-de-la-bruxelles-nu-pierdem-banii-europeni-208071.html#
Krysty
rank 2
Hai USL ca mergem spre bine
Asta e rezultatul guvernarii celui mai "guvern cinstit care este pe persoana fizica a lui Vanghele". E o "performanta" daca ne gandim ca au reusit asta in doua luni si ceva. Asa ne trebuie ca prea suntem idioti si votam pe o punga de faina si pe deasupra nici nu mergem la vot cei mai multi dintre noi se duc numai pensionarii si nostalgicii de aia ajung hotii si comunistii sa ne conduca.
La mai mare Romania sau cum ziceau redusii aia mintal la Nascase la spital "si alta data o s-o facem si mai lata".
dalin33s
rank 1
Roman umilit de cei care ar trebui sa ma faca mandru
bravo prietene.La ceea ce nu se gandesc penionarii, care sunt parintii sau bunicii nostri,este ca anuleaza,distrug viitorul copiilor, nepotilor lor pentru o nenorocita sticla de ulei 1 kg de zahar su altul de orez.Destepta-te romane.
paraipan
rank 5
The Looong .. hot summeeer .. cu Clara Varner si .. El Pontadoooor!
Mugurel .. spumega! Ce plagiate? Ce ordonatze? Ce curte suprema? Cind o spune Mugurel ... "Il vreau ... out ... acuuuuum" .... Pntalacu va dispare! Pur si simplu!
Vor fi ceva marturii, neconfirmate, cum ca un ... caracter asemanator lu' Pnatador, ar fi fost vazut ratacind pe potecile ducind spre .... Bia de Arama ... pesteri multe p'acolo! parea fericit, .. sarea intr'un picior .... cintind ...Mi'am pierdut o batistutza ... ma bate mamiiiicaaaa .. cine'o are sa mi'o deie ... sa'i sarut ... la la la la ....
I'au dat'o!
Ghilotina
rank 5
analiza prestatiei ponticiene la Bruxelles : dezastru !
http://inregistrari.antena3.ro/view-Conexiuni_cu_Valentin_Stan-22.html
Neutron
rank 5
Ghilotina
Unde si cine a vazut Tampaxul de 5 miliarde de euro lasate de guvernarile Boc si Ungureanu. Daca te referi la datorii facute de Boc sunt vreo 40 de miliarde cu dobanzi cu tot.
dalin33s
rank 1
penibil
prietene tu esti batut rau in cap ...tot ce se intampla rau in tara asta...e mana lui basescu.Gaura din stratul de ozon ,criza mondiala,plagiatul lui ponta tot din cauza lui base..penibil domnilor
just_comment
rank 5
Interesanti fanii porto-verzi de pe aici
La anuntul similar relativ la ratingul Fitch, toti au sarit in sus de bucurie, sustinand ca acesta se datoreaza conducerii oranj a tarisoarei.
Acum avem un anunt care se bazeaza pe aceleasi aspecte, insa ofera niste detalii in plus. De data aceasta, fiind vorba despre o stire cu aspecte negative, nu-si mai aroga rezultatele ci arunca aspectele pe seama ros-galben-albastrilor :D

Fratilor, hotarati-va. Nu mai fiti atat de labili. Asumati-va si partile pozitive si cele negative!
IOND
rank 2
Moguli!!
EU si in special zona euro au devenit ,in timp, un pericol pentru gunoaiele globale americane (vezi J P Morgan ,Stanley Morgan etc etc ) care folosesc toate mijloacele posibile (legale si ilegale ) pentru a desfinta euro !(vezi folosirea Greciei de catre J P Morgan, unde mizerabilii au dumped bilioane de dolari in junk stock.vezi puppets englezi care sint folositi de foarte multa vreme ca unelte in subminarea eurozonei etc etc ) Atentie marita la deciziile Moody !Ele au ca target euro.... Existenta EURO !!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor