Ziare.com

Moody's ar putea reduce ratingurile tarilor din zona euro din cauza Greciei si Spaniei

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 09:59

   

Moody's ar putea reduce ratingurile tarilor din zona euro din cauza Greciei si Spaniei
Evolutia situatiei din Grecia si Spania ar putea determina Moody's sa scada ratingul mai multor state din zona euro, inclusiv a celor ce beneficiaza de nota maxima "Aaa", precum Franta sau Germania, a prevenit agentia de rating financiar vineri, transmite AFP.

"Recentele evolutii din Spania si Grecia ar putea determina masuri asupra notelor mai multor state din zona euro", a declarat Moody's, intr-un comunicat.

In special, o iesire a Greciei din zona euro ar putea pune presiuni suplimentare asupra ratingurilor statelor din regiune, continua agentia.

Aceasta s-ar traduce in pierderi substantiale pentru investitorii si titlurile grecesti atat direct, din cauza conversiei din euro in moneda locala, cat si indirect, din cauza puternicelor perturbari macroeconomice care ar urma, apreciaza Moody's.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Riscul unei iesiri a Greciei din zona euro ameninta mai ales ratingurile de credit pentru Cipru (Ba1, perspectiva negativa), Portugalia (Ba3, perspectiva negativa), Irlanda (Ba1, perspectiva negativa), Italia (A3, perspectiva negativa) si Spania (A3, perspectiva negativa).

Daca Grecia va iesi din zona euro, amenintand chiar supravietuirea monedei unice, Moody's "va examina toate ratingurile statelor din zona, inclusiv a celor cotate Aaa", ratingul cel mai mare, precum Germania si Franta.

Celelalte state ale zonei euro care beneficiaza de ratingul maxim Aaa din partea Moody's sunt Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.

In schimb, conform Moody's, "problema bancara a Spaniei este in mare masura specifica si nu ar trebui sa reprezinte o sursa majora de contagiune catre alte state din zona euro, cu exceptia Italiei, care depinde de asemenea din ce in ce mai mult de Banca Centrala Europeana pentru finantarea bancilor sale".

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1182 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Propun ca toate ratingurile sa fie declarate "junk"

de catre Europa, ca sa nu ne mai tot sacaie casele americane de rating.

 

parerea mea

Da┬┤, Moody's asta, a creat sau produs CEVA pe planeta asta ale carei resurse le consuma ? Daca da, e ok. Daca nu, ei nu considera c-ar trebui sa se supuna legilor austeritatii si acelorasi penalizari ? Au pentru unii muma, pentru altii ciuma ?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor