Moody's: Respectarea acordul cu UE-FMI-BM sustine ratingul Romaniei

Marti, 14 Februarie 2012, ora 12:53

   

Moody's: Respectarea acordul cu UE-FMI-BM sustine ratingul Romaniei
Continuarea sprijinului de la UE-FMI-Banca Mondiala (BM) si respectarea conditiilor din acordul cu institutiile internationale sustin ratingul Romaniei, impiedicand ca situatia fiscala a tarii sa devina victima a incertitudinii politice, potrivit unei analize Moody's.

La inceputul saptamanii trecute premierul Emil Boc si cabinetul acestuia si-au dat demisia, ca urmare a protestelor dupa doi ani de masuri de consolidare fiscala. In pofida incertitudinii, in aceeasi zi, FMI a anuntat ca se asteapta ca acordul preventiv, semnat de Romania cu Fondul, UE si BM, sa continue.

Moody's se asteapta ca noul guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, sa respecte politicile FMI.

"Ne asteptam ca Mihai Ungureanu si cabinetul sau (...) sa ramana in functie pana la alegerile din toamna. Declaratiile publice ale lui Ungureanu si alegerile sale in privinta ministrilor Economiei si de Finante arata ca este putin probabil in aceasta perioada politicile (guvernamentale, n.r.) sa devieze de la calea prescrisa de FMI", noteaza analistul Moody's Atsi Sheth.

Asteptarile pentru continuarea sprijinului de la UE-FMI-BM si respectarea conditiilor din acordul preventiv sustin ratingul Romaniei, intrucat vor impiedica situatia fiscala a tarii sa devina victima a incertitudinii politice si vor oferi in continuare o asigurare financiara, calmand in acelasi timp si temerile pietelor financiare, cauzate de schimbarea de guvern.

Reformele structurale si fiscale adoptate de Romania de la semnarea primului acord cu FMI, in 2009, au imbunatatit perceptia pietelor internationale de obligatiuni privind riscul tarii, situatie evidenta la vanzarea de obligatiuni in dolari la inceputul lunii februarie.

"Mentinerea increderii pietei este importanta pentru a acoperi necesarul de refinantare in viitor", potrivit analizei Moody's.

In timp ce datoria Romaniei, de 34% din PIB, este modesta, structurarea pe termen scurt lasa Guvernul cu un necesar de refinantare de 12% din PIB in acest an si in 2013.

"Indeplinirea criteriilor din acordul preventiv este cruciala, intrucat FMI, UE si BM sunt o potentiala sursa de refinantare", afirma Sheth.

Protestele antiausteritate au ridicat piedici in calea implementarii unor noi reforme structurale. Impactul ar putea fi diluarea sau intarzierea unor reforme in acest an, dar nu deraierea intregii agende de consolidare fiscala si reforme structurale. Motivul este ca orice guvern, indiferent de formula, este improbabil sa riste pierderea sustinerii FMI, UE si BM, care ar afecta perspectivele de crestere economica.

In plus, ca o recunoastere a provocarilor politice din Romania si a dificultatilor din zona euro, care afecteaza Romania, FMI ar putea relaxa unele conditii, atata timp cat politicile avanseaza intr-o directie pozitiva.

In consecinta, reformele planificate in domeniile energiei si sanatatii ar putea fi mai lente si mai blande asupra popultiei, situatie care ar atenua resentimentele protestatarilor, considera analistul Moody's.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2223 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Andradda
rank 5
Hai USL...unde sunteti?
Sariti la "spumegat"!
Luati la injurat si FMI si BM si UE si pe toti analistii romani sau straini care-si "permit" sa scrie bine despre Romania si despre guvernarea Basescu-Boc!!!.
De fapt luati-i la injurat pe toti cei care nu fac parte din USL.
Faceti-va iar de ras!
surianu
rank 5
Romania e condusa de culte minoritare si minoritati sexuale.
Franks e mormon.
Basescu e mai curand adventist, doar e nasul lui Falca!
Ungureanu, Gitenstein si altii sunt mozaici.
Despre Ungureanu se spune ca are niste sepepisti foarte dragi, pe care i-a luat de externe, i-a dus la spionaj. Acusi ii vom vedea la guvern. E vorba de Marius Necula, Cornel Feruta, Lucian Leustean (implicat cu Ungureanu si in cedarea criminala a patrimoniului Gojdu).

http://www.scribd.com/doc/24263578/MIHAI-RAZVAN-UNGUREANU-Un-foarte-suspect-sef-al-spionajului-roman
maxi
rank 5
"Continuarea sprijinului de la UE-FMI-BM"
Adica daca continuam sa platim taxa de protectie, daca le vindem lor hidrocentralele...nu ne cresc dobanzile....!
Deci reformele pe care le pomenea Base erau pt predarea controlului asupra averii Romaniei spre finantza mondiala...care-i pastreaza postul de la Cotroceni+comisioanele aferente!
F.A.Q
rank 5
Frequently given answers:
Măi, maxi, urlă durerea in voi.
N-ați fi in stare să vă dați ochelarii de căluț jos să vedeți că sunt semne bune.
Uite-aici ce prevede moody despre alte țări:
http://www.ziare.com/economie/moody/
Eă nu spun că retrogradarea marii Britanii ii va face pe englezi s-o ducă mai rău, nici că susținerea ratingului Romaniei ne va face pe noi s-o ducem mai bine, dar e un semnal de incredere pentru investitori.
anonymus
rank 1
Frequently corrected errors:
Erată:

* "Eu" nu spun...

Cred că mi s-a stricat tastatura.
O să cer organizației să-mi trimită una nouă, să-mi pot da randament. :))
maxi
rank 5
organizației PDL avantul prabusirea...
...o sa-ti trimita, postezi in nestire pt conducatorul iubit si metresa lui!
anonymus
rank 1
Frequently corrected errors:
=))
Nici nu mă mai corectez. Nu-i de la tastatură; am luat-o razna... :))
anonymus
rank 1
Frequently given answers:
Exact, maxi. Doar am recunoscut, nu?! rofl

Mă așteptam la un răspuns de la tine, dar voi nu știți să dialogați.
Toți o apă și-un pămant de la cel mai mic pană la reprezentanții voștri.
Cand rămaneți fără replici ori o luați pe arătură, postand fără sens, ori vă faceți că nu mai vedeți răspunsurile.
De tine, amice șoferaș, m-am convins...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor