Pierderi de 1 trilion de dolari, cauzate de scaderea ratingului SUA

Joi, 25 August 2011, ora 22:37
1419 citiri
Pierderi de 1 trilion de dolari, cauzate de scaderea ratingului SUA
Foto: Arhiva

Companiile americane listate pe bursa si actionarii acestora au pierdut 1 trilion de dolari, dupa ce agentia de evaluare financiare Standard & Poor's a scazut ratingul Statelor Unite, insa investitorii sunt de parere ca aceste pierderi sunt nejustificate.

In timp ce indicii bursieri s-au depreciat cu 6,7 procente incepand cu 5 august, adica 1,03 trilioane de dolari, certificatele de trezorerie americane, cu maturitate la zece ani, au inregistrat cele mai bune rezultate din ultimele 28 de luni, iar guvernul a reusit, astfel, sa imprumute la costuri scazute, relateaza Bloomberg.

"Unul din cele mai perverse lucruri pe care le-am vazut in 25 de ani de cariera este faptul ca S&P a scazut ratingul Statelor Unite, iar reactia investitorilor a fost sa se refugieze in obligatiunile emise de stat, vanzand afaceri fara sa mai intrebe care este pretul", a spus Kevin Rendino, manager la BlackRock, ce gestioneaza 3,65 de trilioane de dolari.

Edward Sweeney, purtator de cuvant al S&P, nu a dorit sa comenteze despre influenta pe care retrogradarea ratingului ar fi putut-o avea asupra deciziei investitorilor de a vinde actiuni, lucru care a cauzat prabusirea burselor in intreaga lume.

"In prima jumatate a anului, incepusem sa vedem o usoara redresare economica, insa, din cauza lipsei increderii in liderii politici, s-a sters totul cu buretele. S&P a reflectat acest lucru, dar a cauzat o criza reala de incredere, mai mult decat o criza economica", a comentat Liz Ann Sonders, de la Charles Schwab Corp.

In schimb, costurile de creditare pentru SUA au ajuns la un nivel minim record, randamentele cerute de investitori fiind de 1,97 la suta.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Standard Poors, #rating SUA, #pierderi companii bursa , #rating
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Si ce-o sa se intimple daca ajunge la ratingul Greciei?