PSD a luat doar ce-a vrut din prognoza Fitch: Iata semnalele de alarma ignorate de social-democrati

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 07:30
6891 citiri
PSD a luat doar ce-a vrut din prognoza Fitch: Iata semnalele de alarma ignorate de social-democrati
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia Fitch a confirmat de curand ratingul de tara al Romaniei la BBB-, cu perspectiva stabila. De asemenea, a revizuit in sus prognozele de crestere economica, de la 4,8% in evaluarea anterioara la 5,1%.

PSD s-a declarat satisfacut si s-a grabit sa se laude cu cifrele, in timp ce fostul premier Sorin Grindeanu a sustinut ca datele vizeaza perioada sa de guvernare si deci e dovada ca inlaturarea lui de la Palatul Victoria nu a avut ca motiv slaba performanta. Insa comunicatul Fitch contine multe semnale de alarme, ignorate si de Grindeanu, si de fostii sai colegi.

Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a sustinut ca "estimarile economice pe care a fost fundamentat programul de guvernare propus de PSD se dovedesc corecte si sunt confirmate si de organismele financiare internationale care si-au revizuit prognozele sceptice de la inceputul anului, iar acum arata cifre mai apropiate de valoarea de 5,2% indicata in programul de guvernare".

Dobre a adaugat ca acest lucru demonstreaza ca "este un program de guvernare bine calculat, bine articulat, care a fost realizat de oameni competenti".

Insa avand in vedere ca Fitch a revizuit datele despre cresterea economica pe tot anul 2017 dupa ce avansul PIB-ului din primul trimestru a depasit asteptarile agentiei de rating (+5,6% fata de aceeasi perioada a anului 2016), fostul premier, Sorin Grindeanu, demis prin motiune de cenzura pe 21 iunie, si-a adjudecat si el "victoria".

"Aceasta este performanta economica a guvernului pe care l-am condus. Agentiile internationale au imbunatatit ratingul de tara al Romaniei. Se justifica daramarea Guvernului Grindeanu, nu?", a scris fostul sef al Guvernului pe Facebook.

Discutii despre semnalele de alarma asociate cresterii economice fulminante din primul trimestru au tot fost, asa ca ne vom concentra pe steagurile rosii ridicate de agentia de rating Fitch in analiza respectiva.

PSD se lauda cu cresterea economica: Un fost consilier al lui Ciolos avertizeaza ca, de fapt, sprijinim economiile altor tari

Avem fundamente stabile, dar deciziile politice ne pot deraia de la traseu

Potrivit analizei Fitch, ratingul Romaniei de BBB- este in categoria "recomandate pentru investitii" si ramane aici gratie nivelului in continuare moderat al datoriei publice, sectorului bancar stabil, dar si indicatorilor precum PIB pe cap de locuitor si de guvernanta, care sunt in limitele aferente acestui rating.

Totusi, exista riscuri ce provin de la relaxarea fiscala prociclica si de la cresterea prea rapida a salariilor bugetare, care nu este in acord cu avansul productivitatii muncii, iar aceste lucruri ameninta stabilitatea macroeconomica.

Un mare semnal de alarma despre care atrage atentia agentia Fitch este legat de deficitul bugetar.

"Deficitul bugetar al Romaniei s-a marit substantial in 2016 si a ajuns la 3%, de la 0,8% in 2015, in ciuda faptului ca economia a accelerat. Cresterea a fost cauzata de taieri masive de taxe si de marirea lefurilor bugetarilor si a ajutoarelor sociale.

Calculele Guvernului sunt contrazise de Comisia Europeana: Deficitul va trece bine de 3%, cresterea economica va fi mai mica

Preconizam ca deficitul pe cash va ajunge la 3,7% din PIB in 2017, peste tinta Guvernului de 2,9%, in contextul reducerii in continuare a taxelor si cresterii salariilor bugetarilor si pensiilor, precum si a altor masuri.

Datele aferente primelor 5 luni ale anului arata o colectare slaba a taxelor si un deficit cu 1,4 miliarde de lei mai mare ca in aceeasi perioada din 2016, in ciuda avansului rapid al economiei", potrivit analizei Fitch.

Agentia de rating mai atrage atentia ca deficitul ESA, calculat dupa regulile UE, e preconizat sa ajunga la 3,9% din PIB in 2017. Asta inseamna o crestere de 3,3% in doar doi ani, ceea ce contravine regulilor fiscale nationale si europene.

Drept consecinta, analistii Fitch avertizeaza ca Romania va intra din nou in procedura de deficit excesiv, din care a iesit cu greu in 2013.

Florin Citu (PNL): Dragnea dezinformeaza. Institutiile internationale estimeaza pentru Romania un deficit de 3,5% - 4% din PIB

Totusi, PSD a dat asigurari, prin vocea lui Adrian Dobre, ca Romania se va incadra in tinta de deficit bugetar de maxim 3%, iar masurile care vor fi luate in perioada imediat urmatoare vor creste gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat.

"Avem in vedere o serie de masuri privind combaterea muncii la negru si a utilizarii abuzive a contractelor cu timp partial de munca, pentru evitarea platii contributiilor sociale. De asemenea, o alta masura importanta este introducerea conturilor separate pentru plata TVA, pentru combaterea evaziunii din aceasta zona.

Toate aceste masuri, dar si ceilalti parametri economici ne dau garantia ca Romania se va incadra in deficitul bugetar de 2,9%, asumat prin programul de guvernare", a spus Adrian Dobre.

Propuneri populiste = riscuri

Din perspectiva analistilor Fitch, exista un nivel de incertitudine ridicat asupra situatiei Romaniei, in contextul in care in perioada ce urmeaza vor fi luate niste masuri ce vor afecta stabilitatea economica a tarii noastre.

Mai exact, e vorba de Legea salarizarii unitare, care include, printre altele, o crestere de 25% pentru bugetari (mai mare in cazul Educatiei si Sanatatii), care ar putea fi partial acoperita prin transferarea contributiilor sociale in intregime pe umerii angajatilor, masura ce ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2018.

Alte propuneri includ cresterea salariului minim de anul viitor, o posibila reducere a impozitului pe venit de la 16% la 10%, cresteri de pensii si beneficii pentru copii, o noua scadere a TVA (in 2019), schimbari ale modului de taxare a veniturilor si infiintarea Fondului Suveran de Investitii.

Fitch remarca faptul ca noi taieri de biruri vor aduce mai putini bani in buzunarul statului.

Am putea evita un impact puternic al acestor masuri prin folosirea cu cap a fondurilor europene, dar e nevoie de investitii in infrastructura, arata agentia de rating. Altfel, Fitch estimeaza ca deficitul bugetar va fi de 4% in 2018 si 2019.

Vom face "boom"?

Specialistii Fitch sustin ca "exista riscul ca economia sa se supraincalzeasca, cu toate ca inflatia si cresterea creditelor bancare sunt in prezent domolite".

Agentia de rating aminteste ca Banca Nationala a Romaniei a transmis ca economia tarii noastre creste cu 2% mai mult decat potentialul sau real.

In plus, piata muncii e in corzi. In ciuda somajului care se afla la un nivel redus, cresterea salariului minim si a lefurilor bugetarilor submineaza productivitatea, iar acest lucru va duce la scumpirea mainii de lucru.

Nu in ultimul rand, un alt risc la potentialul dezvoltarii Romaniei il reprezinta tulburarile recente de pe scena politica, ce au culminat cu PSD care si-a dat jos propriul guvern pentru a instala un nou premier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#crestere economica Fitch, #analiza Fitch, #rating Romania Fitch, #rating Romania, #PSD crestere economica, #crestere economica Romania , #rating