Puterea agentiilor de rating: De ce se teme SUA de Standard & Poor's?

Duminica, 07 August 2011, ora 15:47
2816 citiri
Puterea agentiilor de rating: De ce se teme SUA de Standard & Poor's?

Lupta politica de la Washington devine principalul subiect de discutie, dupa ce agentia Standard & Poor's a scazut rating-ul celui mai puternic stat din lume, iar agentiile Moody's si Finch pot, oricand, lua o astfel de masura. Insa cine sunt agentiile de rating si cum a devenit lumea dependenta de ele?

CNN explica, intr-o analiza, de ce autoritatile de pe doua continente reactioneaza rapid fata de rapoartele a trei companii.

Standard & Poor's, Moody's si Fitch Ratings sunt companii americane, desi Fitch are sedii si in New York si la Londra. Activitatea celor trei companii este similara bancilor, care verifica fiecare client inainte sa dea credite: cele trei fac acelasi lucru, insa in cazul companiilor, al tarilor si al unor produse financiare.

Tarile primesc un anumit rating, iar in functie de acesta, scad sau cresc dobanzile la care se pot imprumuta: Statele Unite, spre exemplu, cu un rating de top (AA+), are posibilitatea sa se imprumute cu dobanzi mici, dar mai mari decat cele la care se putea imprumuta la un rating AAA. Potrivit unor estimari, scaderea ratingului SUA ar putea creste costurile de creditare ale tarii cu 100 de miliarde dolari.

Orice tara cu un rating slab (cum ar fi Irlanda, Portugalia si Grecia, care au rating de "junk") se imprumuta la cea mai mare dobanda, deoarece creditele acordate acestor tari sunt considerate plasamente extrem de riscante.

De ce sunt puternice agentiile de rating?

Investitorii apeleaza la agentiile de rating pentru a afla unde isi pot plasa in siguranta banii, iar pentru guverne, agentiile de rating sunt importante deoarece influenteaza randamentele obligatiunilor. Scaderea rating-ului Irlandei, in aceasta saptamana, arata ca aceasta tara are sanse mari sa nu isi poata plati datoriile, iar investitorii nu vor dori sa isi plaseze banii in Irlanda.

Ce inseamna scaderea rating-ului?

Deciziile pe care le iau agentiile de rating influeneaza piata in mod imprevizibil, avand efecte puternice si in alte tari. Anul trecut, cand Grecia se afla intr-o criza fara precedent, investitorii au inceput sa isi retraga banii, declansand o criza in lant. Dupa ce Moody's a scazut rating-ul Irlandei si Portugaliei, problemele s-au extins si la Italia, unde politicienii au inceput sa puna in aplicare masuri de reduceri de cheltuieli.

Cine plateste agentiile de rating?

Agentiile de rating au fost create pentru a oferi investitorilor rapoarte nepartinitoare, asa ca investitorii plateau pentru serviciile lor. In 1970 insa, agentiile au inceput sa ceara bani de la cei care creau noi instrumente de investitii, asa ca in 1975 legislatorii americani au decis ca Standards & Poor's, Moody si Fitch sunt singurele agentii de rating care pot oferi servicii de acest tip.

Ce li se poate reprosa agentiilor de rating?

Criticii se plang insa ca agentiile de rating si-au pierdut capacitatea de a stabili independent riscul pentru anumite invfestitii, cum ar fi rating-ul maxim de AAA oferit creditelor cu ipoteca, care au fost extrem de populare in Statele Unite, dupa care si-au pierdut valoarea in momentul in care oamenii nu au putut sa-si mai plateasca imprumuturile pentru case, ducand la declansarea crizei financiare.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com