Economia Romaniei ramane "junk" pentru S&P

Joi, 09 Mai 2013, ora 17:52
1898 citiri
Economia Romaniei ramane "junk" pentru S&P

Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale Romaniei la "BB+" pentru finantarea pe termen lung, respectiv la "B" pentru datorii pe termen scurt, cu perspectiva stabila, apreciind ca procesul de consolidare fiscala va continua, cu riscuri in privinta perspectivelor economiei.

Standard & Poor's mentine astfel Romania in categoria speculativa, sau "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung. Calificativul "BB+" atribuit datoriilor pe termen lung ale statului roman este cu o treapta sub categoria "investment grade".

Ratingurile Romaniei sunt limitate de nievlul relativ scazut al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, de cadrul institutional aflat inca in curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea fata de socurile externe si de nivelul inca ridicat, dar in scadere, al datoriei externe, se arata intr-un comunicat al agentiei americane de evaluare financiara, parte a grupului McGraw-Hill Companies.

Pe de alta parte, calificativele acordate statului roman sunt sustinute de consolidarea fiscala din ultimii ani, anticipata de agentie sa continue in linie cu tintele asumate, si de potentialul economiei de atrage investitii straine directe.

"Anticipam ca cresterea economica se va consolida treptat in 2013-2015, in principal datorita cresterii investitiilor, facilitate de o rata mai ridicata de absorbtie a fondurilor UE si de o revenire a investitiilor straine directe, factori care vor sustine consumul populatiei si exporturile", se arata in comunicatul publicat joi de S&P.

In plus, performantele economiei vor fi afectate de "capacitatea administrativa slaba, care va limita absorbtia fondurilor UE", dar si de progresele lente inregistrate in implementarea reformelor structurale.

"Guvernul a inceput restructurarea societatilor de stat, in special in sectorul energiei si cel al transporturilor, dar consideram ca ar putea exista o reticenta in ceea ce priveste inchiderea companiilor care inregistreaza pierderi sau vanzarea activelor statului", noteaza agentia de rating.

In aceste conditii, S&P estimeaza ca rata anuala de crestere economica nu va depasi 3% pe termen mediu.

Agentia anticipeaza de asemenea ca bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania nu vor reduce semnificativ finantarea catre subsidiare.

Ratingurile Romaniei ar fi afectate negativ de incetinirea procesului de consolidare fiscala sau de "devierea" de la reformele structurale, sau de o situatie in care deficitele externe ale economiei ar creste semnificativ fara a fi insotite de o imbunatatire semnificativa a potentialului de crestere economica pe termen lung, se spune in comunicat.

Pe de alta parte, ratingurile statului roman ar fi sustinute de continuarea reformelor structurale pentru imbunatatirea competitivitatii economice si a potentialului de crestere economica, in acelasi timp cu mentinerea prudentei fiscale si diminuarea presiunilor externe.

Care sunt ratingurile Romaniei la alte agentii

Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania pe toata perioada crizei financiare in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe termen lung. In prezent, Moody's atribuie Romaniei calificativul "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitiilor pe termen lung, cu perspectiva stabila.

Fitch acorda Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta calificativul "BBB-", cu perspectiva stabila, de asemenea in afara clasei investment grade.

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...