Romania a fost retrogradata la "junk" din cauza Greciei - Financial Times

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 11:25
4413 citiri
Romania a fost retrogradata la "junk" din cauza Greciei - Financial Times

Romania a ajuns, din nou, la categoria "junk", nerecomandata pentru investitii, dupa scaderea ratingului de catre agentia de evaluare financiara Standard&Poor's.

Este un deja-vu, comenteaza analistii de la Financial Times, motivul principal fiind expunerea mare a bancilor din Grecia si Austria in sistemul bancar local. De altfel, nu este prima tara retrogradata din cauza Greciei.

Astfel, analistii S&P sunt de parere ca Romania este vulnerabila la socurile externe, avand in vedere datoriile sale, desi sunt in scadere.

Ratingul datoriilor in lei ale Romaniei a ajuns la "junk" - S&P

S&P a redus ratingul creditului in lei la BB+/B de la BBB-/A-3. Orice prag sub BBB- este considerat "junk", ceea ce inseamna ca tara nu este recomandata pentru investitii.

In mod traditional, datoriile in lei au fost considerate un pariu mai sigur decat cele denominate in valuta. Totusi, analistii sustin ca, daca nivelul datoriilor externe depaseste 50 la suta din totalul datoriilor sale, lipsa unei flexibilitati monetare necesita echilibrarea ratingurilor.

In Romania, datoriile in valuta depasesc 60% din totalul datoriilor, ceea ce reprezinta "un nivel inalt al 'euroizarii' economiei". Cu alte cuvinte, din cauza datoriilor in valuta, tara devine mai vulnerabila in fata unei posibile intrari in incapacitate de plata.

Desi analistii S&P sunt relativ optimisti cu privire la economia Romaniei, care are o prognoza pozitiva, ramane o slabiciune majora: institutiile straine detin 85% din activele bancare totale din tara.

Subsidiarele bancilor din Austria controleaza aproximativ 40 la suta din cota de piata, iar cele grecesti 24% din capital si 14% din activele intregului sector bancar. Aceste subsidiare functioneaza autonom, companiile-mama urmand, spun analistii publicatiei financiare, sa limiteze efectele extinderii crizei datoriilor, daca increderea in sectorul bancar elen scade si mai mult. Totusi, analistii sustin ca bancile straine ar putea sa aiba mari probleme acasa si ar puea reduce semnificativ expunerea, reducand, prin urmare, si creditarea, iar aceasta este o veste foarte proasta pentru economia Romaniei.

Pe de alta parte, S&P este ingrijorata si de faptul ca 2012 este un an electoral, care ar putea sa franeze reformele promise, iar economia este pusa in pericol si de incetinirea activitatii economice din restul Europei, principala piata de desfacere a Romaniei.

Romania are rating Baa3 din partea Moody's si BBB- din partea Fitch, ratingurile fiind cu un singur prag deasupra "junk" in ambele cazuri.

Citeste si:
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Deputatul Andrei Lupu, actual membru REPER, a lansat critici dure la adresa liderului USR Vrancea Liviu Mălureanu după ce acesta din urmă a sugerat că electoratul este de vină pentru...