Ziare.com

Romania a fost retrogradata la "junk" din cauza Greciei - Financial Times

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 11:25

   

Romania a fost retrogradata la "junk" din cauza Greciei - Financial Times
Romania a ajuns, din nou, la categoria "junk", nerecomandata pentru investitii, dupa scaderea ratingului de catre agentia de evaluare financiara Standard&Poor's.

Este un deja-vu, comenteaza analistii de la Financial Times, motivul principal fiind expunerea mare a bancilor din Grecia si Austria in sistemul bancar local. De altfel, nu este prima tara retrogradata din cauza Greciei.

Astfel, analistii S&P sunt de parere ca Romania este vulnerabila la socurile externe, avand in vedere datoriile sale, desi sunt in scadere.

Ratingul datoriilor in lei ale Romaniei a ajuns la "junk" - S&P

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

S&P a redus ratingul creditului in lei la BB+/B de la BBB-/A-3. Orice prag sub BBB- este considerat "junk", ceea ce inseamna ca tara nu este recomandata pentru investitii.

In mod traditional, datoriile in lei au fost considerate un pariu mai sigur decat cele denominate in valuta. Totusi, analistii sustin ca, daca nivelul datoriilor externe depaseste 50 la suta din totalul datoriilor sale, lipsa unei flexibilitati monetare necesita echilibrarea ratingurilor.

In Romania, datoriile in valuta depasesc 60% din totalul datoriilor, ceea ce reprezinta "un nivel inalt al 'euroizarii' economiei". Cu alte cuvinte, din cauza datoriilor in valuta, tara devine mai vulnerabila in fata unei posibile intrari in incapacitate de plata.

Desi analistii S&P sunt relativ optimisti cu privire la economia Romaniei, care are o prognoza pozitiva, ramane o slabiciune majora: institutiile straine detin 85% din activele bancare totale din tara.

Subsidiarele bancilor din Austria controleaza aproximativ 40 la suta din cota de piata, iar cele grecesti 24% din capital si 14% din activele intregului sector bancar. Aceste subsidiare functioneaza autonom, companiile-mama urmand, spun analistii publicatiei financiare, sa limiteze efectele extinderii crizei datoriilor, daca increderea in sectorul bancar elen scade si mai mult. Totusi, analistii sustin ca bancile straine ar putea sa aiba mari probleme acasa si ar puea reduce semnificativ expunerea, reducand, prin urmare, si creditarea, iar aceasta este o veste foarte proasta pentru economia Romaniei.

Pe de alta parte, S&P este ingrijorata si de faptul ca 2012 este un an electoral, care ar putea sa franeze reformele promise, iar economia este pusa in pericol si de incetinirea activitatii economice din restul Europei, principala piata de desfacere a Romaniei.

Romania are rating Baa3 din partea Moody's si BBB- din partea Fitch, ratingurile fiind cu un singur prag deasupra "junk" in ambele cazuri.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4028 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

DE CE din cauza Greciei ?!?

Dacă ne aflăm la categoria "junk", este numai din cauza liderilor alogeni antiromani postdecembriști votați INCONȘTIENT și IRESPONSABIL de o majoritate...inteligHentă.
Ce-și face romanul cu mana sa, se numește sărăcie, căci unde duh nu este, bolșevism..cat cuprinde !
Să trăiți bineeee cu 83 miliarde euro datorie externă !
Jos comuniștii !

 

Ca să știi...

...Datoria externă a Romaniei este cu 4,23 miliarde de euro mai mare decat cea inregistrată la finele anului trecut, ajungand la 96,69 miliarde de euro după primele opt luni ale anului, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Viva corupția și furtul generalizat conduse de Hăhăilă-Ză Eșec și bandele lui de lotri portocalii și de aiurea!...Incă e bine.

parca cine a demolat bancile romanesti ?

asa cum a falimentat si agricultura, asa cum a inchis si uzilele ? Afacerile din import-export nu intaresc decat buzunarul cui le face.

ROmania....

....nu este "junk" din cauza Greciei ci din cauza liquelelor care o conduc:Smiorcăilăhăhăil-Ză Eșec și șeptelul lui portocaliu + adunăturile.

Viva corupția și jaful național conduse și dirijate de Smiorcăilăhăhăilă-Ză Eșesc și bandele lui de hoți,mincinoși,escroci,șarlatani,.......!E atat de bine in ROmania.

 

Kanata

Nici liderii romani verzi nu sunt mai breji sau mai putin tradatori.

 

Aviz pentru nestiutorii de limba engleza!

Expresia de "JUNK", folosita de catre autoarea articolului,inseamna in limba enleza "GUNOI". Cu alte cuvinte, Romania a fost aruncata la gunoi.
Evident ca stirea ne intristeaza si nu ne face cinste deloc. Ceea ce insa se continua sa nu pare deloc placut pentru noi romanii, din punct de vedere al limbii romane scriasa si vorbita, este faptul ca unii realizatori de diverse articole pentru presa scrisa din Romania, folosesc expresii si cuvinte imprumutate din limba enleza, intelese numai de catre ei, nu insa intelese si de toti romanii.
Reveniti-va bre si scrieti corect in limba romana, si numai in limba romana!

 

Mai e ceva de "junk":

...drog
nedorit
vechituri
deseuri
fier vechi
toxicoman
obiecte uzate
heroină
bucată

Singura solutie...

Trecem la euro, si atunci datoriile altele decat in moneda nationala vor cadea brusc :D
Dar pana ajungem noi sa aderam la zona euro, s-ar putea ca toata Europa sa fie junk.

 

BANCILE ROMANESTI,

Este randul nostru sa reactionam la atac! Infiintati banci romanesti, dragi guvernanti! Scoateti-l pe Ghetea de la CEC si dati drumul circulatiei banilor ce stau la dospit! Recuperati jaful si reconstruiti sistemul financiar romanesc!

 

Nu are legatura cu Grecia , Romania nu a iesit niciodata din

categoria JUNK din cauza clasei politice mediocre si corupte.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor