S&P avertizeaza ca va retrograda mai multe state bogate

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 12:58
938 citiri
S&P avertizeaza ca va retrograda mai multe state bogate
Foto: Arhiva

Agentia de rating Standard & Poor's a avertizat ca va retrograda mai multe state bogate din G20, incepand cu 2015, din cauza costurilor mari din sistemele publice de sanatate si a altor cheltuieli provocate de imbatranirea populatiei.

Tari dezvoltate din Europa, precum si Japonia si SUA, ar putea avea mult de suferit din cauza deteriorarii finantelor publice, in urmatorii 10 ani, in conditiile in care populatia imbatraneste pe zi ce trece tot mai mult, informeaza Reuters.

"Cresterea constanta a costurilor din sistemul de sanatate va afecta din ce in ce mai mult populatia", se arata in raportul S&P.

"Daca guvernele nu vor schimba masurile de protectie sociala, acestea vor deveni probabil nesustenabile", considara analistii agentiei de rating.

Daca noi reforme nu sunt adoptate, S&P ar putea incepe din 2015 sa retrogradeze marile economii ale lumii din cauza costurilor induse de imbatranirea populatiei, fapt care ar putea conduce, din 2020, la o crestere a numarului de tari cu rating "junk", potrivit studiului.

"Cu cat o tara este mai dezvoltata, cu atat sistemul de sanatate este mai complicat" considera analistul Korea Economic Research Institute, Byun Yanggyu, care aprecizeaza ca statele bogate ar putea deveni victime ale propriilor "plase de siguranta".

Se estimeaza ca populatia Japoniei va scadea cu 30% pana in 2060, cand 40% dintre locuitori vor avea varste de peste 65 de ani, potrivit datelor oficiale.

Cheltuielile cu protectia sociala din aceasta tara, care includ pensii si servicii de sanatate, au ajuns, in ultimul an, la 108 trilioane de yeni (1,4 trilioane de dolari), ceea ce inseamna 22% din Produsul Intern Brut. Insa, in 2025-2026, acestea ar putea creste la 141 trilioane de yeni.

S&P considera ca nu este prea tarziu ca statele G20 sa ia masuri, insa reformele legate de costurile de imbatranire trebuie cuplate cu masurile de echilibrate a bugetului si implementate cel tarziu pana in 2016.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#retrogradare tari G20 S P, #retrogradare S P, #scadere rating S P, #Standard Poor s , #rating