S&P mentine ratingul de tara al Romaniei, cu perspectiva negativa. Reactia lui Citu

Sambata, 06 Iunie 2020, ora 07:00
6698 citiri
S&P mentine ratingul de tara al Romaniei, cu perspectiva negativa. Reactia lui Citu

Agentia de evaluare financiara S&P a confirmat ratingul de tara al Romaniei la nivelul "BBB-", cu perspectiva negativa, ceea ce reprezinta un semnal si pentru celelate doua agentii, Fitch si Moody's, care deruleaza evaluari ale ratingului Romaniei. S&P estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB si considera ca Guvernul va majora pensiile in luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, asa cum era asteptat.

Ministrul Finantelor, Florin, Citu a reactionat intr-o postare pe Facebook: "Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMA rating-ul de tara al Romaniei - Investment Grade".

"Desi ne asteptam ca efectele negative economice si fiscale induse de COVID-19 sa impinga datoria publica neta a Romaniei la 43% din PIB in 2020, iar cheltuielile cu dobanzile sa creasca pana la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipam o consolidare fiscala semnificativa dupa alegeri", se arata in raportul agentiei.

Agentia de evaluare estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar daca pensiile nu vor fi majorate cu 40%.

"Declinul economiei, alaturi de masurile de stimulare si declinul veniturilor fiscale vor adanci deficitul bugetar in acest an. Ca raspuns la efectele restrictiilor legate de COVID-19, autoritatile au lansat o serie de masuri economice si fiscale pentru a proteja companiile si angajatii. Desi masurile pot atenua in mod eficient o parte din efectele negative, credem ca vor rezulta intr-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul scaderii veniturilor din cauza contractiei economice, ceea ce va impinge datoria publica peste 40% din PIB", indica S&P.

S&P isi motiveaza decizia de a mentine ratingul de tara al Romaniei la nivelul investment grade "BBB-", cu perspectiva negativa, argumentand ca declinul bugetar provocat de pandemia COVID-19 va oferi guvernului un context politic pentru a reduce costul cresterilor de pensii prevazute pentru luna septembrie.

"In conditiile apropierii alegerilor, credem ca nu va putea retracta integral cresterea si va majora totusi pensiile cu aproximativ 10%", precizeaza agentia de rating.

Ratingul Romaniei ar putea fi retrogradat daca dezechilibrele fiscale si externe raman ridicate pentru o perioada mai lunga decat anticipeaza agentia in prezent, iar absenta consolidarii fiscale va conduce la o datorie mai mare sau un cost cu dobanzile mai ridicat decat este estimat, noteaza Profit.ro.

In decembrie 2019, Agentia de evaluare Standard & Poor's Global Ratings a anuntat ca a revizuit perspectiva asupra Romaniei la negativa, de la stabila, in principal din cauza depasirii tintei de deficit bugetar, dar a mentinut ratingul creditului suveran in moneda straina si pe termen scurt la "BBB- / A-3".

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...