S&P: Ratingurile atribuite Romaniei reflecta o continua imbunatatire

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 15:11
1782 citiri
S&P: Ratingurile atribuite Romaniei reflecta o continua imbunatatire

Ratingurile atribuite Romaniei reflecta o continua imbunatatire a fundamentelor economiei, considera analistii agentiei de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P).

S&P a confirmat marti ratingul de credit al Romaniei la 'BB plus/B' pentru moneda straina, cu perspectiva stabila, si a revizuit in scadere calificativele pentru moneda locala, pe termen lung si scurt ale Romaniei, de la 'BBB minus/A-3' la 'BB plus/B', cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Finantelor.

Agentia de evaluare financiara a afirmat ratingul de transfer si convertibilitate la 'BBB plus' si ratingul de recuperare a datoriilor in valuta la '3'.

Ratingul 'BB plus' este primul din categoria investitiilor speculative (junk). Standard&Poor's a scos Romania din categoria investment grade in 2008.

"Deficitul fiscal este in scadere, curba datoriei publice externe cunoaste o incetinire semnificativa, dupa o perioada de crestere rapida, deficitul de cont curent ajungand la 4,1% din PIB in 2011, de la 11,6% in 2008, datoria externa neta guvernamentala si cea a sectorului financiar este estimata la 67,5%, arieratele guvernamentale reducandu-se la 0,2% din PIB, iar cele ale intreprinderilor de stat la 3,4% din PIB, avand in vedere aderarea la reformele convenite in cadrul pachetului financiar agreat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala", se mai precizeaza in comunicatul MFP.

Potrivit MFP, deficitul Romaniei va fi redus sub 5% din PIB in 2011, de la 9% in anul 2009, reducerea cheltuielilor determinand diminuarea in continuare a deficitului in anul 2012.

"Principalul obiectiv este acela de crestere a competitivitatii economiei romanesti prin masuri de asigurare a indeplinirii tintelor fiscale, implementarea reformelor structurale, asigurarea stabilitatii sectorului financiar si imbunatatirea absorbtiei fondurilor structurale", se mentioneaza in comunicat.

Ministerul Finantelor precizeaza ca rationamentul de atribuire a acestor ratinguri vine ca urmare a implementarii noii metodologii care presupune ca decalajul dintre ratingul pentru moneda straina si ratingul pentru moneda locala sa fie redus astfel incat guvernele ar fi mai putin susceptibile sa diferentieze intre datoria in moneda straina si moneda locala in eventualitatea unei restructurari a datoriei, avand in vedere cresterea globalizarii pietelor.

Pe de alta parte, analistii S&P considera ca aplicarea, in continuare, a reformelor structurale in vederea imbunatatirii competitivitatii ar putea contribui in viitor la cresterea ratingurilor acordate Romaniei. Totodata, mentinerea perspectivei stabile a ratingului reflecta consolidarea finantelor publice in conformitate cu obiectivele propuse.

Citeste si:
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Deputatul Andrei Lupu, actual membru REPER, a lansat critici dure la adresa liderului USR Vrancea Liviu Mălureanu după ce acesta din urmă a sugerat că electoratul este de vină pentru...