Scaderea ratingurilor SUA sau Grecia, o veste buna pentru Romania?

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 10:12
2640 citiri
Scaderea ratingurilor SUA sau Grecia, o veste buna pentru Romania?
Foto: Arhiva

Agentiile de rating au revenit in prim planul economiei mondiale, pe fondul unor decizii si anunturi recente, rolul lor fiind contestat, din nou, de multi economisti.

Ratingul de tara al Greciei a fost redus la nivelul CCC de catre agentia Fitch, ceea ce implica un risc substantial de intrare in incapacitate de plata, in timp ce toate agentiile ameninta Statele Unite cu scaderea ratingul AAA (cel mai mare posibil), din cauza certurilor dintre Congres si presedintie privind ridicarea plafonului de indatorare.

Astfel, oficialii Fitch au anuntat ca, daca nu va fi majorat plafonul de indatorare pana la data limita de 2 august, ratingul SUA va fi redus la B+, in cazul neefectuarii platii oricarei dobanzi pentru obligatiunile Trezoreriei.

De asemenea, oficialii Standard & Poor's si Moody's au anuntat ca iau in considerare reducerea ratingului Statelor Unite, in cazul in care nu se va ajunge la un consens in privinta plafonului de indatorare. In acelasi timp, o agentie mai putin cunoscuta, Egan-Jones, a trecut deja la fapte, reducand ratingul SUA cu o treapta, pana la AA+, citand nivelul mare al datoriilor in comparatie cu alte state si nesiguranta politica.

Cum pot aceste schimbari sa influenteze economia europeana si, mai ales, pe cea din Romania? Potrivit analistului economic Aurelian Dochia, scaderea ratingului unor alte tari ar putea fi, de fapt, o veste buna pentru noi.

"Avand in vedere faptul ca ratingurile pentru Romania au inceput sa se imbunatateasca, ar trebui sa se vada un avantaj comparativ intre tari. Romania ar trebui sa devina mai atractiva, din punct de vedere investitional, decat tarile cu perspectiva de rating negativa", a explicat Dochia, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, efectul pozitiv ar putea fi contrabalansat de efectul negativ al nervozitatii generale a investitorilor, Romania fiind o economie periferica a zonei euro, a avertizat analistul.

"Mai degraba, efectul va fi neutru pe termen scurt. Daca, pana la sfarsitul anului, lucrurile vor continua sa arate bine pentru economia romaneasca si ratingurile se vor imbunatati si toate agentiile de rating vor avea perspectiva favorabila, este foarte posibil ca tendinta pozitiva sa prevaleze", a adaugat Dochia.

In schimb, analistul financiar Valentin Ionescu pune la indoiala chiar importanta acestor ratiguri, considerand ca agentiile joaca deja un rol negativ in economia mondiala.

"Au o forta de manipulare uriasa, pe asta s-au bazat ani de zile. Chiar daca spun un lucru obiectiv sau nu, chiar nu mai conteaza. Sigur ca se poate sa scada ratingul Statelor Unite din cauza unei indicizii politice. Dar astea sunt lucruri deja stiute, nu trebuie sa le aflam de la agentiile de rating", a declarat Ionescu, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, toate agentiile de rating ar trebui analizate atent si puse sub un control mult mai strict, deoarece "isi permit prea multe".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#agentii rating, #rating Statele Unite, #rating Grecia, #rating Romania , #rating