Si-ar putea recastiga SUA ratingul AAA?

Luni, 22 August 2011, ora 07:07
1848 citiri
Si-ar putea recastiga SUA ratingul AAA?
Foto: Ocgroupro

Statele Unite si-au pierdut ratingul AAA, pentru prima data in istorie, agentia de evaluare Standard & Poor's retrogradand tara la AA+. Ar putea, oare, sa reajunga la cea mai inalta treapta?

Multe tari s-au bucurat, la un moment dat, de ratingul AAA, pentru a-l pierde, apoi, din cauza problemelor economice, insa au reusit sa-l recapete.

De exemplu, Australia si-a pierdut ratingul AAA in 1986, dar l-a recastigat in 2003, Canada l-a pierdut in 1992 si l-a recapat in 2002, iar Suedia l-a pierdut in 1993, recastigandu-l in 2004.

Deocamdata, doar S&P a retrogradat ratingul SUA, insa si celelalte doua agentii importante, Moody's Investors si Fitch, au avertizat ca ar putea, la randul lor, sa faca acest pas.

In aproape toate cazurile, tarile si-au recuperat ratingul AAA prin cresterea taxelor si prin reducerea cheltuielilor.

In cazul Statelor Unite, o comisie cu 12 membri a fost infiintata pentru gasirea unor metode pentru redresarea economica, astfel incat sa fie reduse datoriile. Pana pe 24 noiembrie, cheltuielile ar trebui sa fie taiate cu 1,2 trilioane de dolari.

In plus, in ciuda retrogradarii ratingului, multi investitori, atat institutii, cat si persoane fizice, au continuat sa cumpere obligatiuni emise de statul american, prin urmare SUA continua sa se imprumute, randamentele pe care trebuie sa le ofere fiind aproape de nivelul minim istoric.

De asemenea, oficialii Federal Reserve au promis ca nu o sa majoreze ratele dobazilor pana la mijlocul anului 2013. Dupa aceasta data, economia americana ar putea fi in plina redresare, iar situatia datoriilor ar putea fi stabilizata. In aceste conditii, S&P ar putea acorda, din nou, ratingul AAA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei Pura 70 Ultra: primul smartphone care poate trimite imagini prin satelit. Cum funcționează tehnologia
Huawei Pura 70 Ultra: primul smartphone care poate trimite imagini prin satelit. Cum funcționează tehnologia
Huawei a lansat oficial, în China, noua serie de telefoane, Huawei Pura 70. Seria include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Cele mai noi modele de la Huawei au o...
Cu ce specificații vine noul Galaxy Z Flip6. Samsung vrea să redefinească standardele telefoanelor pliabile
Cu ce specificații vine noul Galaxy Z Flip6. Samsung vrea să redefinească standardele telefoanelor pliabile
Samsung se pregătește să lanseze noua generație a telefonului său pliabil, Galaxy Z Flip6, care va debuta în cadrul evenimentului Galaxy Unpacked programat pentru luna iulie. Noul model...
#rating AAA SUA, #retrogradare rating SUA, #scadere rating SUA , #rating