Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Si-ar putea recastiga SUA ratingul AAA?

Luni, 22 August 2011, ora 07:07
1848 citiri
Si-ar putea recastiga SUA ratingul AAA?
Foto: Ocgroupro

Statele Unite si-au pierdut ratingul AAA, pentru prima data in istorie, agentia de evaluare Standard & Poor's retrogradand tara la AA+. Ar putea, oare, sa reajunga la cea mai inalta treapta?

Multe tari s-au bucurat, la un moment dat, de ratingul AAA, pentru a-l pierde, apoi, din cauza problemelor economice, insa au reusit sa-l recapete.

De exemplu, Australia si-a pierdut ratingul AAA in 1986, dar l-a recastigat in 2003, Canada l-a pierdut in 1992 si l-a recapat in 2002, iar Suedia l-a pierdut in 1993, recastigandu-l in 2004.

Deocamdata, doar S&P a retrogradat ratingul SUA, insa si celelalte doua agentii importante, Moody's Investors si Fitch, au avertizat ca ar putea, la randul lor, sa faca acest pas.

In aproape toate cazurile, tarile si-au recuperat ratingul AAA prin cresterea taxelor si prin reducerea cheltuielilor.

In cazul Statelor Unite, o comisie cu 12 membri a fost infiintata pentru gasirea unor metode pentru redresarea economica, astfel incat sa fie reduse datoriile. Pana pe 24 noiembrie, cheltuielile ar trebui sa fie taiate cu 1,2 trilioane de dolari.

In plus, in ciuda retrogradarii ratingului, multi investitori, atat institutii, cat si persoane fizice, au continuat sa cumpere obligatiuni emise de statul american, prin urmare SUA continua sa se imprumute, randamentele pe care trebuie sa le ofere fiind aproape de nivelul minim istoric.

De asemenea, oficialii Federal Reserve au promis ca nu o sa majoreze ratele dobazilor pana la mijlocul anului 2013. Dupa aceasta data, economia americana ar putea fi in plina redresare, iar situatia datoriilor ar putea fi stabilizata. In aceste conditii, S&P ar putea acorda, din nou, ratingul AAA.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#rating AAA SUA, #retrogradare rating SUA, #scadere rating SUA , #rating