Spaima in Europa: Dominoul se apropie de Franta?

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 18:25
4387 citiri
Spaima in Europa: Dominoul se apropie de Franta?
Foto: Arhiva

Agentia internationala de rating Standard & Poor's pregateste o usoara retrogradare a Frantei de la actuala calificare "triplu A", potrivit unor surse.

Analistii internationali isi pun, totusi, intrebarea daca nu cumva avem de-a face numai cu un zvon, menit sa afecteze bursele in preajma sfarsitului de an sau poate o intoxicare mai de amploare privind miscarile financiare din viitor.

Nu se exclude nici varianta potrivit careia se prefigureaza, cu adevarat, retrogradarea ratingului uneia din principalele forte ale Uniunii Europene, aflata de mai multa vreme in atentia agentiilor de rating.

Insistand, de altfel, ca nu este zvon, sursa diplomatica la care se refera ziarul La Tribune apreciaza ca afectarea nivelului AAA al Frantei ar putea fi anuntata public intr-o saptamana sau in maximum zece zile.

Pe de alta parte, vrand, desigur, sa linisteasca spiritele, guvernul francez a reconfirmat previziunile sale privind cresterea economica in 2012. E drept, cresterea se limiteaza la 1%, dar, oricum, este crestere, nu scadere.

Doua posibilitati, amandoua... imposibile

De altfel, notatia Frantei sta sub presiune de cateva saptamani. Nu este de mirare, intrucat recesiunea economica face sa para putin credibila reducerea deficitelor, pe care oficialii francezi o anunta in ultima vreme.

Si agentia Moody's avertiza, la sfarsitul lunii octombrie, ca, in urmatoarele trei luni, este posibil sa puna sub supraveghere negativa notatia Frantei.

Pentru a evita perspectivele negative ale scaderii notatiei, Franta are doua posibilitati: fie imbunatateste starea economiei, ceea ce, conform datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Ecoonomica (OCDE) nu pare posibil pe termen scurt, fie aplica un al treilea val de austeritate, ceea ce, conform ministrului Bugetului, Valerie Precresse, este imposibil.

Riscul ca Franta, pilon de baza al UE, sa piarda notatia AAA poate produce un cutremur mai mare decat ar parea la prima vedere.

Pericolul efectului psihologic

Sunt in joc mai multe aspecte. In primul rand, aceasta ar lovi credibilitatea si capacitatea de imprumut a Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF).

Practic, FESF nu va mai fi capabil sa reactioneze satisfacator, in cazul cand piata va actiona agresiv asupra Italiei si Spaniei, considerate a fi deja in dificulatate, sau cel putin vulnerabile (Grecia n-o mai punem la socoteala).

In acest caz, singurul mecanism capabil sa raspunda presiunilor ar ramane BCE, motiv pentru care, la intalnirea prevazuta pentru 9 decembrie, se vor repeta presiuni asupra Angelei Merkel, cancelarul german, sa accepte implicarea directa a bancii centrale.

Dar riscul ca Franta sa-si piarda actuala notatie are si un al doilea aspect, poate la fel de grav: un nou precedent. Efectul psihologic al principiului de domino, care ameninta in permanenta tarile euro, generalizeaza nesiguranta in asemenea masura incat este imposibil sa nu ajunga chiar si la tarile cele mai stabile din punct de vedere financiar.

Chiar daca platim in lei, tot de euro depindem

Teoretic vorbind, singurele neafectate ar trebui sa fie acele tari din estul Europei, care n-au apucat inca sa treaca pe euro, inclusiv Romania. Viata ar fi insa ca un vis frumos daca s-ar desfasura dupa principii teoretice.

Practic, indiferent de moneda interna, tranzactiile internationale se efectueaza in euro. In relatiile interne, platim si incasam in lei, dar tinand seama de volumul mare al importurilor, practic achitam spre exterior numai in euro. Ca urmare, chiar si interventiile pentru stabilitate ale BNR au o limita.

Pe scurt, noi nu suntem in zona euro, nu profitam de avantajele celor care se afla in acest club, atunci cand ei sunt in castig, dar beneficiem de toate dezavantajele lor, cand ei sunt in pierdere.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#criza zona euro, #scadere rating Franta, #criza euro , #rating