Standard & Poor's avertizeaza Romania: Cresterea concentrata pe consum poate genera deficite externe largite si sa vulnerabilizeze economia

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 20:36
3097 citiri
Standard & Poor's avertizeaza Romania: Cresterea concentrata pe consum poate genera deficite externe largite si sa vulnerabilizeze economia

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating.

Agentia subliniaza, insa, ca se asteapta ca avansul economiei romanesti, concentrat pe consum, sa genereze deficite fiscale externe largite si sa sporeasca vulnerabilitatea economiei Romaniei la o scadere abrupta a activitatii pe termen mediu.

"Pozitia bugetara prociclica a Romaniei amplifica presiunile salariale intr-o economie deja supraincalzita.

In timp ce convergenta salariilor este dezirabila, majorarile de plata, care deja depasesc semnificativ productivitatea de baza, au dus in istorie la cicluri de fluctuatii semnificative.

Ne asteptam ca aceasta crestere concentrata pe consum sa genereze deficite fiscale externe largite, sa sporeasca vulnerabilitatea economiei Romaniei la o scadere abrupta a activitatii pe termen mediu, desi nivelul datoriei publice si externe este modest si recunoastem ca avansul economiei ar putea ramane solid o considerabila perioada de timp. Prin urmare, confirmam ratingul Romaniei la BBB minus/A-3", se arata in comunicatul S&P.

Perspectiva este stabila, reflectand opinia agentiei ca datoria generala guvernamentala si cea externa vor creste probabil doar gradual in urmatorii doi ani.

Ce conditii pune S&P

S&P ar putea revizui in crestere ratingurile daca Guvernul Romaniei face progrese mai sustinute cu consolidarea bugetara si pune in mod ferm datoria generala guvernamentala pe o traiectorie descendenta, inclusiv prin restructurare sau privatizarea de succes a intreprinderilor publice, si daca cadrul guvernarii Romaniei se imbunatateste, avand ca rezultat o crestere macroeconomica mai predictibila si mai stabila.

De asemenea, agentia ar putea inrautati ratingul daca va considera ca schimbarile politice ar putea cauza deficite guvernamentale generale, datorii, iar costurile de imprumut se vor deteriora semnificativ.

Mai mult, S&P ar putea lua in considerare o actiune negativa de rating, daca reapar dezechilibrele externe ale Romaniei, in particular daca incertitudinile politice duc la intrari de investitii directe externe (FDI) mai scazute.

Ratingurile Romaniei sunt sustinute de nivelul moderat al datoriei guvernamentale si al datoriei externe, pe fondul unor perspective de crestere economica solide, de 5,5% in 2017 si de 4,8% in 2018.

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investitii).

In acest an, toate cele patru agentii de evaluare financiara au reconfirmat ratingurile Romaniei. Astfel, de la Moody's Romania beneficiaza de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings, ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei sunt "BBB minus", iar agentia de rating japoneza JCR a reconfirmat in primavara calificativul tarii la BBB/BBB+ pentru datoria pe termen lung in valuta si in moneda locala.

Perspectiva asociata ratingurilor este stabila.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...