Standard & Poor's: Nu trageti in pianist!

Sambata, 13 August 2011, ora 12:05
2818 citiri
Standard & Poor's: Nu trageti in pianist!

Afirmatia din titlu ii apartine lui Mark Twain, celebrul scriitor fiind recunoscut pentru relatia "complicata" cu un instrument pe care obisnuia sa il critice, desi, atat el, cat si fiica si sora lui mai mare cantau la pian.

Daca Mark Twain (decedat in urma cu peste 100 de ani) ar fi fost angajat la Standard & Poor's, in aceasta perioada, probabil ca ar fi spus acelasi lucru.

Agentia de rating este sub tirul tuturor, in aceste zile, dupa ce a anuntat scaderea ratingului Statelor Unite. Au existat chiar voci care au cerut desfiintarea agentiei sau chiar arestarea directorului sau. Un exemplu in acest sens este regizorul cu vederi de stanga Michael Moore, care i-a cerut presedintelui Obama, pe Twitter, sa-l aresteze pe directorul S&P.

Si secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, si-a exprimat nemultumirea, afirmand ca anuntul a avut efectul "unui topor" asupra economiei americane.

In ciuda deciziei agentiei S&P de a retrograda ratingul Statelor Unite la AA+, de la AAA, presedintele Barack Obama a spus, destul de suparat, ca "pietele vor urca si vor cadea, dar acestea sunt Statele Unite ale Americii. Indiferent de ce ar spune unele agentii, am fost intotdeauna si vom fi o tara cu rating de triplu A".

Acesta a mai subliniat ca problemele Statelor Unite sunt "iminent rezolvabile", dar ca blocajul politic a facut compromisul extrem de dificil si a contribuit la o imagine de incertitudine economica.

Problema este ca nici perspectiva nu este prea roz. The Telegraph scria, zilele trecute, ca Standard & Poor's a anuntat ca degradarea fara precedent a ratingului Statelor Unite ale Americii ar putea fi urmata de reduceri suplimentare, in cazul in care masurile de diminuare a datoriei publice sunt incetinite.

Pe de alta parte, exista voci care afirma ca agentia de rating are ceva de ascuns. In 2008, analistii i-au reprosat ca a contribuit la caderea burselor, fapt ce a dus la o criza globala.

Puterea agentiilor de rating: De ce se tem SUA de Standard & Poor's?

In loc sa anunte pericolul, S&P a incurajat investitii ireponsabile care s-au dovedit a fi dezastruoase. Piata de credit a inghetat, economia a intrat la apa si mii de joburi au disparut.

La vremea respectiva, Standard & Poor's nu a fost singura agentie de prestigiu care a facut prognoze gresite, scrie The Washington Post. De aceasta data, insa, este singura agentie care a coborat ratingul SUA, la 5 august 2011. Celelalte doua agentii importante, Moody's si Fitch, au confirmat ratingul AAA initial, atribuit statului american.

Pe termen lung, nu este foarte clar care este efectul scaderii ratingului american. Imediat dupa anunt, avand in vedere ca Obama nu s-a grabit sa incerce macar anihilarea efectului, bursele nu au parut sa reactioneze. Ce-i drept, volatilitatea burselor s-a accentuat, in ultimele zile, dar analistii aprecieaza ca acest lucru nu are legatura cu scaderea ratingului de tara.

In plus, mai exista si semne de intrebare legate de momentul in care S&P au ales sa anunte scaderea ratingului SUA, de la AAA la AA+. S-a intamplat la o zi dupa ce republicanii si democratii ajunsesera la un acord legat de deficitul bugetar, adica atunci cand, cel putin teoretic, pericolul intrarii celei mai puternice puteri din lume in faliment nu mai exista.

Fireste, acordul asupra deficitului bugetar nu a fost perfect, dar era un inceput. Iar anuntul Standard & Poor a anihilat, practic, izbanda congresmanilor americani.

Citeste si:
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...