America a fost retrogradata: Urmeaza Franta si Marea Britanie?

Luni, 08 August 2011, ora 20:45
2144 citiri
America a fost retrogradata: Urmeaza Franta si Marea Britanie?

Franta si Marea Britanie sunt statele europene care au cele mai mari sanse sa li se revizuiasca in cadere rating-ul, avand o crestere economica foarte mica si imprumuturi mari, dintre statele cu rating maxim (AAA), arata specialistii.

O nota trimisa clientilor de catre compania financiara BBH arata ca Franta a ajuns in situatia in care se apropie de un rating AA+ (un nivel sub AAA), iar pe masura ce tensiunile de pe pietele financiare se acumuleaza, creste si riscul ca tarile sa fie retrogradate, informeaza Reuters.

Ambele tari au perspective de evolutie stabila, iar investitorii au fost impresionati de strategia de reducere a cheltuielilor impusa de autoritatile din Marea Britanie, insa o crestere a costurilor de imprumut in Franta a facut ca specialistii in domeniu sa intre in alerta vineri. Bancile si brokerii au avertizat ca agentiile de rating au luat in vizor si tarile europene.

In Franta, Guvernul trebuie sa obtina sprijin parlamentar pentru o initiativa legislativa care ar prevede un plafon constitutional pentru deficitul public, insa politicienii din Opozitie sustin ca nu vor vota aceasta propunere.

Agentia Standard and Poor's a retrogradat saptamana trecuta cea mai puternica tara din lume, Statele Unite, insa a mentinut rating-ul maxim pentru Franta. Agentiile Moody's si Fitch nu si-au modificat rating-ul pentru SUA si nu au comentat decizia, dar nu au dat nici semne ca intentioneaza sa revizuiasca rating-ul pentru statele europene.

Retrogradarea Statelor Unite a provocat o furtuna pe piata financiara, existand scaderi record pe burse.

"Sunt multe tari din Europa care ar trebui retrogradate, la fel cum au fost si Statele Unite", a declarat investitorul american Jim rogers, cofondator al Quantum Fund.

Alti specialisti sunt insa de parere ca nu exista motive pentru retrogradarea celor doua tari, deoarece tarile au capacitatea de a-si plati datoriile. "Desi Franta pare a fi cea mai slaba din Europa, dintre statele cu rating AAA, din perspectiva fundamentelor fiscale, cred ca in conditiile in care rata dobanzii este mica si exista capacitatea de a imprumuta la costuri mici, nu este probabil ca Franta sa fie retrogradata prea curand", sustine Mark Schofield, strategul Citibank, adaugand ca are aceeasi opinie privind Marea Britanie.

In zona euro, doar Austria, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au rating de AAA. Datoria Frantei este cel mai scump acoperita, iar tara are si cel mai mare deficit si cele mai mari datorii dintre tarile cu rating AAA. In iunie, S&P anunta ca ar putea retrograda Franta, pe viitor, daca autoritatile nu impun masuri de austeritate pentru a echilibra bugetul in urmatorii cinci ani.

Marea Britanie are un deficit mai mare decat Franta, insa are si o usoara crestere economica. In iunie, Moody's anunta ca ar putea revizui rating-ul pentru Marea Britanie, insa investitorii si-au pastrat increderea, avand in vedere ca autoritatile au impus un plan de austeritate ce a inclus cresteri de taxe si scaderea cheltuielilor.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#retrogradare rating SUA, #scadere rating Franta, #scadere rating Marea Britanie, #criza economie mondiala , #rating