SUA au pierdut ratingul AAA, in premiera - vezi de ce se teme S&P (Video)

Sambata, 06 August 2011, ora 08:21
4135 citiri
SUA au pierdut ratingul AAA, in premiera - vezi de ce se teme S&P (Video)

SUA si-au pierdut ratingul de credit AAA (cel mai bun calificativ), dupa ce Standard & Poor's a decis, vineri, penalizarea celei mai mari economii din lume.

S&P a redus ratingul de la AAA la AA+, ca urmare a ingrijorarilor ce persista, legate de deficitul bugetului SUA si cresterea plafonului de indatorare, potrivit Reuters.

Scaderea ratingului reprezinta o premiera in istoria Statelor Unite, care au avut rating maxim inca de la infiintarea agentiilor de profil.

Decizia agentiei de rating de a deteriora calificativul acordat SUA va duce la o crestere a costurilor imprumuturilor atat pentru administratia SUA, cat si pentru companiile si consumatorii americani.

"Reducerea ratingului reflecta opinia noastra ca masurile de consolidare fiscala, aprobate recent de Administratie si Senat, sunt insuficiente pentru a duce la o stabilizare, pe termen mediu, a dinamicii datoriei", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de agentia de rating.

Decizia de reducere a ratingului a venit dupa o lupta politica apriga din Congresul SUA intre sustinatorii reducerii cheltuielilor si cei ai cresterii taxelor, ca masuri posibile pentru diminuarea datoriilor in crestere ale administratiei americane.

In data de 2 august, presedintele Barack Obama a semnat, intr-un final, documentul care cuprinde un plan de masuri pe termen lung menite sa reduca datoria cu 2,1 miliarde de dolari, in urmatorii 10 ani.

Barack Obama a semnat legea privind ridicarea plafonului de indatorare a SUA

S & P anuntase, inca din 14 iulie, ca este posibil sa reduca ratingul acordat SUA, ca urmare a faptului ca legislativul american nu abordeaza in mod corespunzator problema deficitului fiscal al SUA, ajuns la 1.400 de miliarde de dolari (9% din PIB), unul dintre cele mai mari deficite din lume.

Intre timp, joi, busa de la New York s-a prabusit, pe fondul panicii investitorilor, facand ca, in numai o saptamana, pierderile sa fie devastatoare. Intreaga lume a stat cu ochii pe evolutia pietelor, la finele acestei saptamani, intrbandu-se daca este inceputul unei noi crize economice.

Bursa de la New York se prabuseste. Incepe o noua crisa?

Perspectiva acordarii unui nou rating, mai bun, de catre Standard & Poor's este negativa, se mai arata in comunicatul agentiei, semn ca o noua reducere a ratingului ar putea avea loc in urmatoarele 12-18 luni.

"Implicatiile pe termen lung sunt descurajatoare. pe termen scurt, titlurile de stat emise de Trezoreria SUA vor ramane o investitie sigura in care se vor refugia investitorii, a declarat Jack Ablin, director al Harris Bank sin Chicago", citat de Reuters.

Decizia S & P ar putea afecta si creditorii externi ai SUA, in principal China, care detine mai mult de 1.000 de miliarde de dolari din datoria SUA. Reducerea ratingului ar putea sa creasca cu pana la 0,7% dobanda la titlurile de stat, ceea ce va creste costurile cu finantarea datoriei.

Impactul negativ al deteriorarii ratingului acordat de S&P ar putea fi temperat de decizia unei alte egentii de rating, Moody, care a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca mentine ratingul AAA al SUA. Cea de a treia agentie de rating importanta, Fitch, a anuntat ca inca analizeaza si ca va anunta concluziile sale pana la finalul lunii august.

Reducerea fara precedent in istoria SUA a ratingului AAA vine cu numai 15 luni inainte de alegerile prezidentiale. Este de asteptat ca reducerea ratigului si datoria SUA sa fie printre cele mai disputate subiecte in campania electorala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#rating SUA Standard Poor, #reducere rating SUA, #deteriorare rating SUA , #rating