A.Vasilescu (BNR): Nu mai trageti de economia asta ca se rupe!

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 13:40
3381 citiri
A.Vasilescu (BNR): Nu mai trageti de economia asta ca se rupe!

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune ca Romania poate depasi criza economica pe doua cai, prin munca performanta sau prin imprumuturi, si avertizeaza ca in cazul in care China ar intra in recesiune "s-ar putea sa vedem ce nu a vazut omenirea pana acum".

"Romania poate depasi criza economica pe doua cai: prin munca si bani mai multi. Mai multa munca performanta si mai multi bani. De unde munca performanta? Aceasta nu poate sa vina decat din sursa interna. De unde mai multi bani? Stim de foarte multa vreme ca Romania este dependenta de capital strain. Inca din a doua perioada a secolului a XIX, din primii ani ai secolului XX, din perioada interbelica si chiar din toata perioada lui Ceausescu.

Tot ce s-a realizat important in perioada aceasta si in industrie si in alte domenii, precum serviciile, s-a realizat cu imprumuturi straine. (...)Acesta este un adevar care nu ne place. Nu ne-am dezvoltat din economisirea noastra. Noi avem in Romania 40 de banci, majoritatea cu capital strain, ridicate din economisirea altora", a declarat Adrian Vasilescu intr-un interviu acordat pentru Romania Libera.

Consilierul guvernatorului a criticat dur Guvernul Boc. "Sunt doi ani de cand tot vorbim de masuri anticriza. Au fost insirate 20 de masuri, 30 de masuri, 40 de masuri. Cele mai multe, daca nu chiar toate, au fost masuri sociale care au incercat sa atenueze durerea provocata de recesiune. Nu au fost masuri care sa atace recesiunea si sa faca sa treaca tara peste probleme. Un singur mare program anticriza si anti-recesiune a avut Romania, acela a fost programul de imprumuturi cu FMI, BM si CE. Asta a fost marele program anticriza si anti-recesiune al Romaniei", a declarat Adrian Vasilescu.

Intrebat daca Romania va iesi intr-adevar din recesiune in 2011, acesta a raspuns: "Plecam de la ce ne-a comunicat FMI, este o cifra discutata si cu Guvernul. Seful delegatiei FMI este cel care a asigurat ca Romania iese din recesiune in 2011, cand s-ar putea sa inregistram o crestere economica de 1,5%, dupa o crestere de -2% in 2010. In 2010 cu cresterea in minus ramanem in limitele recesiunii. Daca vrem sa iesim din recesiune in 2011 este important sa inregistram doua trimestre consecutive cu crestere economica".

Am putea sa vedem, Doamne fereste, o criza care sa plece din China

De asemenea, Adrian Vasilescu a precizat ca, dupa iesirea din recesiune, va continua cu certitudine criza.

"Este cert ca dupa iesirea din recesiune criza va continua si la noi asa cum continua in tarile in care recesiunea s-a incheiat. America a iesit din recesiune, dar nu a iesit din criza si inca se tem multi ca fiind in criza, recesiunea poate sa fie in W. Japonia este de 20 de ani in criza, ei cand ies din recesiune, cand intra inapoi. Nu au scapat de 20 de ani si nu au sanse sa scape.

China nu este in recesiune, dar are unele semne de criza si lumea a inceput sa se teama ca daca izbucneste o criza puternica in China si ne trezim acolo cu o cadere brusca a economiei, cu o recesiune, s-ar putea sa vedem ce nu a vazut omenirea pana acum.

S-au vazut numai crize care provin din America si care apoi se imprastie pe planeta. Am putea sa vedem, doamne fereste, o criza care sa plece din China si sa se imprastie pe planeta. Sa nu ne grabim sa scoatem lumea din criza pentru ca lucrurile nu sunt atat de simple", a mai atentionat Vasilescu.

In ceea ce priveste Romania: "Asteptam sa iesim din recesiune, dar criza va continua cu somaj si cu bani scumpi.(...)Guvernatorul BNR a atras atentia, dupa 2000 si chiar inainte de 2000, ca problema bugetului este una importanta. De la buget ar putea sa ni se traga o criza profunda. La aceste discursuri tonul a fost in crescendo si la final a avut un strigat: 'Nu mai trageti de economia asta ca se rupe'".

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...