Axa Asiei orientale, viitoarea putere economica a lumii?

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 20:55
3308 citiri
Axa Asiei orientale, viitoarea putere economica a lumii?

Pentru unii, a trecut poate neobservat faptul ca, luna trecuta, China, Japonia si Coreea de Sud au convenit sa desfasoare negocieri privind o eventuala trilaterala a liberului shimb.

O asemenea trilaterala, care ar include a doua, a treia si a 12-a mare putere economica a lumii, cu o populatie de 1,5 miliarde ar parea un gigant pe langa UE sau chiar pe langa Acordul American de Comert Liber, care cuprinde SUA, Canada si Mexicul, noteaza Project Syndicate.

Conceptele politice si economice ale celor trei candidati la trilalerala sunt atat de diferite, incat, este de asteptat ca, pana la realizarea ei sa treaca timp pretios, fiind necesara depasirea multor compromisuri.

Totusi, daca va deveni candva o realitatea, trilaterala are toate sansele sa creeze o reactie in lant, antrenand, de exemplu, grupul ASEAN (Indonezia, Malaysia, Filipine, Singapore si Thailanda), iar ulterior chiar Australia, Noua Zeelanda si India.

Fireste, vorbim de un viitor foarte indepartat si foarte incert. Un asemenea peisaj in viata lumii nu trebuie luat decat cu titlu de inventar sau, cel mult, ca o varianta de scenariu, deloc exclus, dar putin probabil.

Cheia succesului este Japonia

Deocamdata, Statele Unite sunt angrenate in lanturile de aprovizionare ale comertului mondial, iar, intr-un acord asiatic, punctul de vedere american ar avea o anumita pondere. In orice caz, SUA sunt interesate in crearea unor parteneriate transpacifice, ceea ce au avut invedere chiar anul trecut, cand presedintele Obama a semnat un acord comercial.

Interesul presedintelui american pentru o comunitate economica in Asia de Est nu este exclus, poate chiar, dimpotriva, ar fi preferat o asemenea asociare locala, decat o diviziune brutala intre o parte a Asiei si restul Pacificului. Interesele SUA cer ca Japonia si Coreea de Sud sa ramana in orice caz o punte de legatura intre occident si lumea orientului si nu indepartate prin diviziuni brutale.

Mai mult decat atata, din motive strategice, America ar putea fi chiar interesata intr-un partenierat economic sau numai comercial cu noul mecanism-mamut, aflat in stadiu de proiect.

Singura problema deschisa este daca si in ce masura este dispusa Japonia sa joace acest rol de punte de legatura, pe care cu siguranta Coreea de Sud nu va ezita sa-l accepte.

Se pare ca situatia Japoniei este cea mai delicata in acest context. Daca liderii ei se vor arata rezervati, vor da avant Coreei de Sud sa continue incheierea de acorduri ale liberului schimb atat cu SUA, cat si cu China, ceea ce ar putea elimina Japonia de pe aceste piete.

Daca liderii japonezi cupleaza cu asemenea acorduri, impopulare in randul populatiei, opozitia politica i-ar putea indeparta de la putere, creand chiar o criza interna, cu consecinte imprevizibile.

Fara concesii, nu exista acorduri

Pentru China, se pare ca motivatiile politice sunt mai importante decat cele economice, intrucat crearea zonei liberului schimb genereaza intarirea capacitatii economice a tarii ceea ce inseamna si o sporie a rersurselor militrare, care nu sunt niciodata de neglijat.

Mai dificil pentru China va fi insa sa inteleaga ca liberul schimb impune cresterea transparentei, extinderea serviciilor si eliminarea barierelor de orice fel. In fata acestora, liderii chinezi conteaza pe statul lor autoritar, unde opozitia interna este mult mai usor de stapanit decat in Japonia sau in Coreea de Sud.

Un eventual acord al liberului schimb intre cele trei puteri economice ale Asiei de Est ar putea impulsiona intreaga economie a zonei, fara sa fie afectatata de eventuala cerere slaba din partea Occidentului si ar exercita o influenta imprevizibila asupra economiei politice globale.

Este indiscutatbil ca un asemnea acord trilateralar inseamna stabilitatea situatiei politico-economice in cele trei tari. Nu putem totusi neglija faptul ca el poate crea conditiile pentru o eventuala reconstructie economica a Coreei de Nord, al carei izolationarism va deveni din ce in ce mai desuet.

Multimea beneficiilor unui acord in Asia de Est este evidenta, dar ele pot deveni fapte numai daca toti beneficiarii lor vor fi dispusi sa faca si concesii politice, fara care n-ar fi pentru prima data cand planurile economice marete cad in derizoriu.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#acord comercial Asia, #uniune economica Asia, #axa Asia , #recesiune