BCE: Zona euro, in recesiune in 2012

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 17:14
2484 citiri
BCE: Zona euro, in recesiune in 2012
Foto: Reuters

Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat, joi, un nou program de achizitie a obligatiunilor emise de statele cu probleme financiare, anuntand, in acelasi timp, recesiune pentru zona euro, in acest an.

Programul va fi aplicat obligatiunilor cu maturitate pe o perioada de 1 - 3 ani si nu va exista o limita prestabilita pentru randament, a declarat presedintele BCE, in cadrul unei conferinte de presa de joi.

In plus, achizitia obligatiunilor este conditionata de programul de sprijn financiar desfasurat prin intermediul celor doua fonduri de salvare, Fondul European pentru Stabilitate Financiara (functional in acest moment, dar temporar) si Mecanismul European de Stabilitate (inca nefunctional, dar care ar urma sa fie permanent).

Potrivit lui Draghi, BCE va cere si sprijinul Fondului Monetar International, pentru a monitoriza programul.

Un punct esential al programului este faptul ca tarile care vor beneficia de el vor fi nevoite sa respecte toate tintele impuse de creditorii internationali. In caz contrar, BCE va sista achizitiile de obligatiuni emise de statul respectiv.

Draghi a precizat ca decizia nu a fost unanima in cadrul consiliului de conducere al BCE. "A fost o parere disidenta. Nu vom spune a cui. Trebuie sa ghiciti", a spus presedintele institutiei. Insa este deja binecunoscut faptul ca Germania nu agrea idee unui program de achizitii de obligatiuni.

De asemenea, presedintele BCE a explicat ca "nu vor exista limite" in cazul programului de achizitie de obligatiuni, confirmand asteptarile investitorilor.

Prin aceasta decizie, institutia spera sa reduca presiunile asupra tarilor cu probleme financiare, inclusiv Grecia, Italia si Spania, ale caror costuri de finantare au crescut la niveluri record, din cauza crizei datoriilor.

Joi, BCE a hotarat mentinerea ratei dobanzii de referinta la nivelul de 0,75 la suta, desi analistii se asteptau la o scadere a acesteia.

Crestere economica negativa pentru zona euro

Potrivit statisticilor BCE, produsul intern brut din zona euro a scazut cu 0,2 la suta, in al doilea trimestru din 2012, comparativ cu perioada similara de anul trecut. In primul trimestru, economia zonei euro a stagnat.

"Indicatorii economici arata, in continuare, o activitate scazuta in restul anului 2012, intr-un mediu de incertitudine accentuata. Ne asteptam ca zona euro sa se redreseze doar in pasi marunti", a spus Draghi.

Pentru 2012, BCE estimeaza o scadere economica de 0,6 - 0,2 la suta. Pentru anul viitor, estimarile sunt intre -0,4% si +1,4%.

Draghi a subliniat faptul ca riscurile la adresa perspectivei economice sunt legate de tensiunile din mai multe piete financiare din zona euro si faptul ca acestea s-ar putea reflecta si in economia reala. "Aceste riscuri ar trebui controlate de masuri si actiuni ale factorilor de decizie din toate statele zonei euro", a spus seful BCE.

Inflatia, mai mare decat asteptarile

In luna august, rata inflatiei din zona euro a fost de 2,6 la suta, potrivit Eurostat, in crestere fata de nivelul de 2,4% in luna anterioara.

Cresterea ratei inflatiei a fost determinata de preturile la energie denominate in euro. "Luand in considerare preturile pentru petrol, rata inflatiei ar putea fi ceva mai mare decat am estimat in urma cu cateva luni, dar ar trebui sa scada la sub 2% pe parcursul anului viitor", a precizat Draghi.

Astfel, se estimeaza o rata a inflatiei intre 2,4% - 2,6%, in acest an, si de 1,3 - 2,5%, pentru 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#recesiune zona euro 2012, #BCE program achizitie obligatiuni , #recesiune
Comentarii
Poza Apollo13
Apollo13
rank 3
Urmare politicii f.intelepte de....