Belgia, prima tara din zona euro care intra oficial in recesiune

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 23:03
3028 citiri
Belgia, prima tara din zona euro care intra oficial in recesiune

Belgia este prima tara din zona euro care intra oficial in recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut a scazut timp de doua trimestre consecutive.

PIB-ul celei de-a sasea economii din uniunea monetara a fost mai mic cu 0,2% in ultimul trimestru din 2011, informeaza Reuters.

Si in perioada iulie-septembrie, acest indice a inregistrat un declin, de 0,1%, fapt ce echivaleaza cu intrarea in recesiune.

Conform publicatiei citate, situatia Belgiei se va duplica si in restul statelor din zona euro, din cauza masurilor dure de austeritate si a crizei datoriilor.

"Exista si semnale pozitive venite din exterior. In conditiile in care tensiunile financiare si-au pierdut din amploare, cred ca partea cea mai grava a crizei a trecut. Vom avea parte de o stabilizare economica, insa va fi foarte fragila", a precizat analistul de la BNP Paribas Fortis, Steven Vanneste.

Fondul Monetar International estima inca de saptamana trecuta ca economia Belgiei a intrat in recesiune.

"Perspectivele economice sunt dificile. O recesiune a inceput deja in Belgia si se preconizeaza ca PIB-ul real va stagna in 2012, urmand ca o usoara relansare sa aiba loc in 2013", se arata in raportul FMI.

Citeste si:
Miza alegerilor din Germania pentru România
Miza alegerilor din Germania pentru România
Bucureștiul se teme de o Europă cu mai multe viteze, de o criză economică adăugată la cea sanitară și de complicațiile pe care le poate produce Rusia la periferia estică a UE. România...
Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
USR PLUS va depune o nouă moţiune de cenzură alături de AUR, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că procedura depunerii moţiunii care este deja în Parlament este...
Sursa: Ziare.com