CE avertizeaza Guvernul: Deficit dublu fata de cel aprobat. Ori creste taxele, ori reduce cheltuielile

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 15:56
7689 citiri
CE avertizeaza Guvernul: Deficit dublu fata de cel aprobat. Ori creste taxele, ori reduce cheltuielile
Foto: Cuget liber

Guvernul va fi nevoit sa creasca taxe sau sa taie cheltuieli pentru a compensa scaderile de venituri prognozate in 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stalp si a accizelor, in caz contrar urmand ca deficitul bugetar sa urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde de lei peste tinta, apreciaza Comisia Europeana.

"Pentru 2015, deficitul bugetar al Romaniei este prognozat sa creasca la 2,8% din PIB, daca se asuma ca Guvernul nu va lua nicio masura de politica fiscala. Pana la data limita pentru elaborarea prognozei, nu a fost trimis niciun proiect de buget pentru 2015. Prognoza a avut in vedere impactul pe intregul an viitor al reducerii contributiilor de asigurari sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015", se arata in raportul Comisiei Europene privind prognoza economica de toamna.

Ponta, ironizat pentru ca n-a luat exemplul premierului Frantei: Economia scade, el candideaza

Tinta de deficit convenita de autoritatile romane cu FMI si CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB, respectiv la jumatate din actuala prognoza a CE, echivaland cu un deficit suplimentar de aproape 10 miliarde de lei.

De asemenea, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pe constructiile speciale va avea un impact negativ asupra veniturilor estimat la 0,1% din PIB.

Ponta aloca bani pentru bisericile romanilor din diaspora

"Potrivit legii, se asteapta ca accizele sa fie reduse in 2015. Chltuielile bugetare ar urma sa scada usor, inclusiv din cauza unor investitii publice ceva mai mici", se spune in raport.

Pentru acest an, Comisia Europeana estimeaza o reducere a deficitului bugetar la 2,1% din PIB fata de 2,2% din PIB in 2013.

Ponta: Recesiunea tehnica si estimarile in scadere ale FMI, campanie electorala a presei

Pe partea de venituri, CE noteaza ca majorarea accizelor la carburanti si largirea bazei de impozitare pe proprietate au contrabalansat cresterea mai slaba a incasarilor din TVA si minusul de venituri din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, care a devenit efectiva de la 1 octombrie.

"Pe partea de cheltuieli, absorbtia fondurilor europene si investitiile publice au fost semnificativ sub asteptari, dar ar urma sa revina in ultimul trimestru al anului", se spune in raportul CE.

Pentru 2016, deficitul ar urma sa scada la 2,5% din PIB, fara nicio alta decizie fiscala, doar pe masura ce veniturile bugetare se vor imbunatatii ca urmare a revenirii cresterii economice.

In termeni structurali, deficitul este prognozat ca se va deteriora de la 1,75% din PIB in 2014 la 2,5% din PIB in 2015-2016. Datoria publica ar urma sa creasca de la 37,9% din PIB in 2013 la 41,1% in 2015.

Furnizorii de energie pun noi presiuni pe autorități să ridice plafoanele. Sumele imense rămase nedecontate de stat încă de anul trecut
Furnizorii de energie pun noi presiuni pe autorități să ridice plafoanele. Sumele imense rămase nedecontate de stat încă de anul trecut
Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a solicitat autorităților să demareze urgent pregătirile pentru re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale....
Telefoanele care vor identifica textul în imagini cu ajutorul inteligenței artificiale: ”O versiune foarte personalizată a Google Assistant”
Telefoanele care vor identifica textul în imagini cu ajutorul inteligenței artificiale: ”O versiune foarte personalizată a Google Assistant”
Seria Pixel 9, așteptată să utilizeze modele de limbaj mari (LLMs) și funcțiile Gemini, va prezenta toate aceste caracteristici sub noua denumire „Google AI” pe dispozitivele viitoare,...
#Comisia Europeana crestere taxe Romania, #CE taxe Romania, #CE deficit Romania , #recesiune
  1. Furnizorii de energie pun noi presiuni pe autorități să ridice plafoanele. Sumele imense rămase nedecontate de stat încă de anul trecut
  2. Telefoanele care vor identifica textul în imagini cu ajutorul inteligenței artificiale: ”O versiune foarte personalizată a Google Assistant”
  3. Canicula bagă în ședință de urgență producătorii și distribuitorii de energie. Asigurările date de ministrul Burduja
  4. Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
  5. Rata inflației în SUA, sub estimări – TradeVille
  6. Google se pregătește de cea mai mare achiziție din istoria sa. Suma colosală pusă în joc pentru un startup din zona de securitate cibernetică
  7. „Căldura ne-a arătat cât de fragili suntem din punct de vedere energetic”, afirmă președintele Asociației Comunităților de Energie
  8. Primele reacții ale investitorilor și analiștilor financiari globali după tentativa de asasinat împotriva lui Trump. „Probabilitatea ca el să câștige a crescut la 70%”
  9. Zăcământ uriaș de petrol descoperit într-o țară din Orientul Mijlociu
  10. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală