De ce nu reuseste Europa sa tina pasul cu restul lumii?

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 12:07
3050 citiri
De ce nu reuseste Europa sa tina pasul cu restul lumii?
Foto: ArhivaFoto.ro

Ministrii de Finante, sefii bancilor centrale si economisti din intreaga lume se vor intalni, la sfarsitul lunii, in Washington, misiunea lor principala fiind gasirea unor solutii pentru economia europeana.

Recesiunea, din care majoritatea tarilor din lume au inceput sa iasa, a pornit din Statele Unite. Insa, in fiecare zi, apar dovezi ale imbunatatirii situatiei americane, economia sa crescand la o rata anuala de 3 la suta.

De asemenea, Japonia a avut cateva probleme, insa ultimele date statistice sunt incurajatoare, iar economia chineza creste atat de mult, cu 11,9 la suta, potrivit ultimelor estimari, incat banca centrala incearca sa o tempereze.

Singapore, un punct de referinta pentru Asia, a inregistrat o crestere economica uimitoare, de 32,1 la suta, in primul trimestru din acest an, si anticipeaza o crestere anuala de 7 - 9 la suta, in 2010.

Intre timp, ce se intampla in Europa? Mai nimic, se pare. In cel mai bun caz, economia europeana va avea o crestere de putin peste 1 la suta in acest an.

Economistii de la Institul International pentru Finante, un grup al bancilor la nivel mondial, si-a imbunatatit, recent, estimarile pentru cresterea globala, datorita majorarii cererii pe piata din Statele Unite, Japonia si tarile emergente. Insa, pentru Europa, cererea stagneaza.

"Europa de Vest este o regiunea in care recesiunea a fost mult mai grava decat am anticipat in aprilie, iar redresarea a fost dezamagitoare, pana acum", a declarat Michael Mussa, de la Institutul pentru Economie Internationala Peterson, citat The Wall Street Journal.

Europa, cea mai importanta regiune pentru economia globala?

Desi China capteaza atentia tuturor, Europa este, inca, importanta. Anul trecut, tarile membre ale Uniunii Europene au produs bunuri si servicii in valoare de 15 trilioane de dolari, putin mai mult decat Statele Unite. China, in schimb, a produs doar 5 trilioane de dolari, cel putin la rata de schimb actuala, pe care liderii occidentali o considera mult prea scazuta.

China, a carei economii beneficiaza de infuzii masive de capital din partea statului, creste mai repede decat ar fi sustenabil si exista posibilitatea unor "baloane". In schimb, cresterea Europei este sub potentialul sau. Astfel, in timp in China se majoreaza inflatia, pe batranul continent aceasta este sub nivelul tintit de Banca Centrala Europeana.

Ar putea exista si cateva explicatii logice pentru lentoarea Europei. In primul rand, a intrat in recesiune mai tarziu decat SUA, deci ar fi logic sa si iasa mai tarziu. In al doilea rand, cresterea populatiei este redusa, ceea ce, automat, inseamna si o crestere economica mai mica. Insa, pe termen scurt, estimarea nu este deloc buna.

Grecia nu este o problema, este un simptom. Salariile si preturile din Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania sunt prea mari. Solutia traditionala de a devalua moneda nationala nu poate fi aplicata, din moment ce toate folosesc euro. Prin urmare, trebuie sa scada preturile si salariile.

Dar, pentru a evita deflatia, aceasta scadere trebuie echilibrata prin majorarea preturilor si salariilor in tarile puternice ale UE. Insa Germania, cea mai puternica economie europeana, nu isi doreste inflatia care ar rezulta de pe urma cresterii preturilor. In plus, din cauza datoriilor mari si a fixatiei pentru respectarea deficitului, stabilit printr-un tratat in care nu s-a luat in considerare posibilitatea unei calamitati precum recesiunea, este putin probabil sa existe stimuli fiscali pentru sporirea cererii.

In Germania, exporturile mari ofera locuri de munca cei disponibilizati in timpul recesiunii, dar nu fiecare tara se poata baza pe asa ceva. Unele state trebuie sa fie consumatoare. Iar, avand in vedere ca SUA nu mai poate indeplini acest rol, deoarece tocmai din cauza consumului prea mare a izbucnit criza, Europa trebuie sa-si gaseasca alti clienti.

China este o posibilitate, insa si europenii trebuie sa inceapa sa cheltuie, pentru a-si ajuta propria economie, iar incapacitatea guvernelor de a determina populatia sa faca acest lucru pune presiuni pe economia globala.

La aceasta problema se adauga si cea a bancilor. Multi economisti sunt de parere ca institutiiile financiare din Europa nu si-au declarat, inca, adevaratele pierderi, iar capitalizarea este mai redusa decat cea din SUA. In plus, creditarea este inca in scadere.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#crestere economica Europa, #recesiune Europa, #crestere economica SUA, #economie China , #recesiune