SUA si China, singurele sperante pentru cresterea economica mondiala

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 18:45
3176 citiri
SUA si China, singurele sperante pentru cresterea economica mondiala
Foto: Reuters

Statele Unite si China au ramas singurele tari capabile sa produca o crestere economica mondiala, in acest an, dupa ce Europa a reintrat in recesiune, in al treilea trimestru, pentru prima data in trei ani.

Printre indicatorii pentru o crestere economica mai accentuata se numara cererea mai mare pe piata imobiliara si majorarea numarului angajarilor din SUA, precum si o productie sporita si vanzarile mai mari din China. Astfel, responsabile pentru o treime din economia mondiala, cele doua tari vor fi singurele motoare de crestere, in timp ce Europa e in recesiune, iar Japonia stagneaza.

"Situatia din China si SUA se imbunatateste, este o veste extrem de buna. Daca am putea pretinde ca Europa si Japonia nu exista, lumea ar fi numai bine", a declarat Jim O'Neill, presedintele Goldman Sachs Asset Management, citat de Bloomberg.

Redresarea economica depinde, totusi, de rezolvarea problemei legate de asa-numitul varf fiscal din Statele Unite: de la 1 ianuarie 2013 ar trebui sa intre in vigoare o serie de cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli automate, in valoare de 607 miliarde de dolari. Daca acest praf fiscal nu este evitat, si SUA ar putea intra in recesiune.

Economia Romaniei ar putea rata startul in 2013 - Cresterea economica, doar un vis?

In plus, in China s-a efectuat, joi, schimbarea liderului, ce are loc o data la zece ani, ridicand intrebari cu privire la directia pe care o va avea acum tara.

In Europa, in schimb, lupta cu datoriile nu a fost castigata inca, iar Japonia are propriile sale dileme fiscale si politice.

"Nesiguranta privind politicile economice afecteaza increderea afacerilor, ducand la intarzierea cheltuielilor, in special in SUA", a explicat Tim Drayson, economist la Legal & General Investment Management din Londra.

De altfel, potrivit lui Stanley Fischer, guvernatorul Bancii Nationale a Israelului, economia mondiala este foarte aproape de recesiune, chiar daca, pe moment, riscul a fost indepartat oarecum.

In Statele Unite, consumul, cea mai mare parte din economie, si imbunatatirea pietei imobiliare sunt motoarele de crestere economica. Acestea se datoreaza, totusi, unui nou program de achizitie de obligatiuni prin tiparire de bani de catre Rezerva Federale.

In piata imobiliara, responsabila pentru declansarea primei recesiuni, preturile au urcat la cel mai inalt nivel din ultimii patru ani, in luna septembrie, de exemplu. In plus, tot in septembrie, exporturile americane s-au majorat cu 3,1 la suta, ajungand la un record de 187 de miliarde de dolari.

In China, economia are o rata de crestere apropiata de 8 la suta, dupa o incetinire ce a durat sapte trimestre. In octombrie, productia a depasit estimarile, iar exporturile au ajuns la cel mai ridicat nivel din luna mai.

Europa, in recesiune

In al treilea trimestru din acest an, economia zonei euro, dar si a Uniunii Europene in intregime, a reintrat in recesiune, avand o scadere de 0,1 la suta in fiecare caz, fata de trimestrul anterior.

Germania si Franta au reusit sa evite recesiunea, avand cresteri minore, de cate 0,2 la suta. Cu toate acestea, Andreas Rees, economist sef la UniCredit, citat de Financial Times, este de parere ca aceasta crestere trebuie privita cu precautie, avand in vedere ca mai multe tari europene sunt in recesiune si vor avea un impact negativ asupra productiei si exporturilor din Germania.

Europa, din nou in recesiune (Video)

In cazul Frantei, rata somajului in continua crestere, precum si lipsa de incredere a investitorilor nu sunt semne bune. "Cresterea consumului nu va putea fi sustinuta, avand in vedere cresterea somajului, lipsa increderii si restrictiile fiscale si credem ca Franta va avea o contractie in trimestrul al patrulea", a spus Howard Archer, economist la IHS Global Insight.

Potrivit Comisiei Europene, economiile din zona euro vor fi mai "sanatoase" in 2013 decat in 2009, anul in care Grecia si Irlanda au intrat in criza si au cerut ajutor international.

Amenintarea destramarii zonei euro s-a diminuat, dupa ce Banca Centrala Europeana a promis sa cumpere obligatiunile guvernelor din tarile cu probleme financiare, noteaza Reuters.

De asemenea, indicatorii economiei italiene s-au imbunatatit, chiar daca, in trimestrul al treilea, a avut o scadere economica de 0,2 procente.

Tot intr-o scadere abrupta, dar si neasteptata, de aceasta data, a fost economia Olandei, care s-a depreciat cu 1,1 la suta, cea mai mare depreciere dintre tarile din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#recesiune Uniunea Europeana, #recesiune zona euro, #crestere economica SUA, #crestere economica China , #recesiune