Companiile chineze genereaza locuri de munca in SUA - Presa internationala

Joi, 05 Mai 2011, ora 13:10
1320 citiri
Companiile chineze genereaza locuri de munca in SUA - Presa internationala

Investitorii chinezi iau cu asalt SUA, incercand sa cucereasca o noua piata de desfacere; Portugalia se adanceste in probleme sociale, o data cu pachetul financiar de "salvare" din partea UE si FMI, iar piata imobiliara are parte de prognoze negative pentru urmatorii ani.

Companiile chineze au generat peste 10.000 de locuri de munca in SUA, in conditiile in care cauta sa se extinda la nivel global, obtinand astfel si o cota importanta din piata americana - cu investitii in valoare de 5 miliarde de dolari, doar in 2010.

Insa perceptia americana generala este negativa cu privire la investitorii chinezi din cauza riscurilor politice, generand astfel tensiuni care ar putea fi o opreliste pentru viitoarele investitii chineze, se arata intr-un studiu al Asia Society din New York, si citat de CNNMoney.

Fundalul problemei este printre politicienii americani care cauta metode de a raspunde similar pentru politicile protectioniste chineze care mentin in afara pietei investitorii americani - in problema achizitiilor publice chineze, care a generat un scandal in urma cu ceva timp, de exemplu.

Pe de alta parte, politicienii americani incearca sa obtina capital electoral din cauza sentimentului anti-chinezesc al populatiei americane care considera ca buna parte din locurile de munca pierdute din SUA sunt cauzate de competitivitatea puternica a produselor chinezesti.

Companiile chinezesti cauta sa fie cat mai aproape de publicul american pentru a intelege cererea si nevoile locale de pe cea mai mare piata de desfacere din lume. De asemenea, incearca sa profite de pe seama faptului ca recesiunea americana a facut ca productia in SUA sa fie realizabila la costuri mult mai scazute decat inainte de criza.

Problemele cresc pentru Portugalia

Portugalia se confrunta in prezent cu o adanca recesiune si cu perspectiva unor masuri de austeritate foarte dure, conform conditiilor impuse de plata celor 78 miliarde - bani care constituie interventia financiara din partea UE si FMI. Asta in ciuda precizarilor primului ministru, dupa care conditiile impuse Portugaliei sunt mai lejere decat cele impuse Greciei si Irlandei.

Acordul include inghetarea platilor din sectorul public si a pensiilor pana in 2013, dar si o taxa pe pensiile mai mari de 1500 de euro pe luna, noteaza Financial Times.

Prognozele economice indica si faptul ca economia portugheza se va contracta cu 1.5, pana la 2 procente, atat in 2011 cat si in 2012. Somajul va trece de 12 procente, aproape de nivelul record.

Pana la 12 miliarde din acesti bani vor fi utilizati pentru a recapitaliza sistemul bancar al tarii, care va treui sa-si mareasca considerabil capitalul in urmatoarele 18 luni.

De asemenea, masurile de reducere a costurilor cu angajatii presupun o reducere a compensatiilor de la 30 de zile, pana la 10 zile pentru fiecare an lucrat.

Piata imobiliara va continua sa cada in urmatorii 5 ani

Preturile caselor vor continua sa se deprecieze, in termeni reali (tinand cont de inflatie si puterea de cumparare) in urmatorii 5 ani, conform analizei realizate de catre un think tank britanic, in conditiile in care datele arata o piata deja muribunda in luna martie.

Dat fiind faptul ca in ultimii ani capitalul a devenit global, miscarile acestuia fiind corelate, analiza pentru piata britanica - exceptand particularitatile locale - functioneza ca un bun indice pentru piata imobiliara la nivel global.

Piata imobiliara a fost supra-evaluata timp de mai bine de un deceniu insa, date fiind costurile de finantare foarte scazute din prezent, s-ar putea trai cu impresia ca situatia s-a normalizat - dobanzile mici putnd genera o noua crestere a pietei. Totusi, costurile de finantare incep sa creasca in conditiile in care presiunile inflationiste se fac din ce in ce mai puternic simtite. Ca urmare, piata imobiliara va fi din nou afectata, informeaza The Guardian.

Pe de alta parte, introducerea masurilor de austeritate peste tot in Europa si, posibil, chiar in SUA, va afecta in mod direct capacitatea de cumparare a populatiei. Si acestea ar putea avea un efect negativ asupra preturilor caselor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#recesiune, #investitii chineze SUA, #faliment Portugalia, #piata imobiliara, #prabusire piata imobiliara , #recesiune