Cum iti dai seama ca recesiunea s-a terminat

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 08:07
3808 citiri
Cum iti dai seama ca recesiunea s-a terminat

Cu totii am simtit pe pielea noastra recesiunea, insa cum ne putem da seama ca aceasta a luat cu adevarat sfarsit.

Cei mai multi economisti cred ca recesiunea s-a incheiat, din punct de vedere tehnic, acum un an, cand economia a inceput din nou sa creasca dupa ce a scazut cinci semestre consecutive.

Insa daca cifrele arata o revenire, oamenii nu o simt, ba chiar le e din ce in ce mai greu. Rata somajului este inca foarte ridicata si companiile nu dau semne ca fac angajari. Sute de miliarde de dolari au fost pompate in economiile lumii si totusi acestea mai mult stagneaza decat cresc.

Daca vrei sa te convingi singur ca economia intr-adevar isi revine,US News a intocmit o lista cu semnele care iti arata acest lucru.

Somerii pe care ii cunosti isi gasesc de munca

Valoarea ratei somajului e cel mai bun indicator pentru sanatatea sau, din contra, boala economiei unei tari. Un somaj ridicat inseamna venituri mai putine la buget si, totodata, scaderea consumului, toate sectoarele economiei avand de suferit.

Iar daca sectoarele economiei sufera, sufera si economia. Iar Romania nu sta bine deloc la capitolul somaj. Datele arata ca in trimestrul II al acestui an, la 1.000 de someri erau doar 35 de posturi vacante.

Romania se afla pe locul zece in topul tarilor cu cel mai redus somaj, cu o rata de 7,4 la suta in primul trimestru din acest an. Rata somajului in tara noastra, inregistrat in luna august, a fost de 7,39 la suta, in scadere usoara fata de cea raportata in iulie, de 7,43 la suta, dar in crestere cu aproape un procent comparativ cu rata din august 2009 - de 6,6 la suta.

Inflatia nu este foarte mica

O inflatie mica este de dorit pentru consumatorii cu venituri fixe. Insa indica, totodata, si o cerere slaba pentru bunuri si servicii, ceea ce taie din profiturile companiilor si acestea nu mai fac angajari.

O inflatie mica inseamna, de asemenea, ca venirurile stagneaza. Si daca inflatia mica se transforma in deflatie, atunci se ajunge la o problema greu de controlat. Consumatorii opresc cheltuielile pentru ca asteapta ca preturile sa scada mai mult in viitor, ceea ce are un impact negativ asupra economiei.

Preturile caselor incep sa creasca iar

Pretul locuintelor a scazut vertiginos in ultimii doi ani. Insa se pare ca nu s-a atins inca minimul. O analzia Colliers arata ca romanii vor putea cumpara cele mai ieftine locuinte la sfarsitul anului in curs.

De ce e atat de important pretul locuintelor? Pentru ca o crestere a acestuia depinde mult si de evolutiile pozitive de pe piata muncii. Mai exact, cu cat oamenii sunt mai siguri de locul lor de munca, cu atat se vor avanta in achizitii mari, cum ar fi locuintele.

Tu personal te simti bine

Increderea consumatorului de obicei controleaza alti indicatori, cum ar fi rata somajului sau evolutiile de pe bursa.

Daca tu personal incepi sa simti ca nu-ti mai este asa de greu, inseamna ca recesiunea e pe sfarsite, sau macar ca esti unul dintre putinii norocosi pentru care se sfarseste.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#recesiune final crestere economica, #rata somaj recesiune, #incredere consumator recesiune , #recesiune