Ziare.com

Cum va arata harta recesiunii economice pe judete in 2009

Marti, 30 Iunie 2009, ora 12:37

   

Cum va arata harta recesiunii economice pe judete in 2009
Vaslui, Vrancea si Mehedinti vor fi judetele cele mai puternic lovite de criza in acest an. Potrivit estimarilor Comisiei de Prognoza in aceste judete se vor inregistra scaderi economice de pana la 7,4%.

Produsul intern brut va scadea in 2009 cel mai putin in Ilfov si Constanta, cu cate 2,7%, iar in Valcea si Timis va cobori cu 2,8%, respectiv 3%. In ale doua judete dezvoltate, Cluj si Sibiu, contractia economica va fi de 3,1% in acest an, in timp ce in Bucuresti regresul economic este de asteptat sa atinga 3,2%, scrie Business Standard.

Regiunea Nord-Est - care grupeaza judetele Vaslui (-7.4%), Botosani (-6,6%), Neamt (-4,9%), Iasi (-4,7%), Suceava (-4,6%) si Bacau (-4,5%) - va inregistra in 2009 cea mai pronuntata scadere economica, de -5,1%. Aceasta va fi urmata de Regiunea Sud (-4,9%) si Regiunea Vest (-4,3%). Cele mai puti afecate vor fi Regiunile Nord-Vest (-3,7%) si Bucuresti-Ilfov (-3,1%).

Anul viitor, judetele Vaslui si Mehedinti vor continua sa inregistreze scaderi economice in ciuda faptului ca majoritatea judetelor tarii vor raporta un ritm de dezvoltare apropiat de 0%. Clujul si Contanta vor creste cel mai mult, cu 0,5%, in timp ce Vaslui, Calarasi si Mehedinti vor inregistra cele mai pronuntate comprimari din toate judetele tarii, fiecare va scadea cu cate 0,8%.

Pe scurt, toate judetele mari vor avea un declin mai lent, iar cele mici si medii vor consemna o contractie mai puternica a economiei, atat in acest an, cat si in 2010.

Evolutia economiei se va reflecta si la nivelul ratei somajului. Judetele mai mici si cele medii vor avea o rata a somajului mai ridicata in acest an, spre deosebire de judetele mari, unde somajul se mentine la un procentaj mai scazut. Astfel, in Vaslui rata a somajului in 2009 va urca pana la 12,5%, in Galati pana la 10,7%, in Mehedinti pana la 10,7%, in Hunedoara pana la 9,8%, in Teleorman pana la 9,5%), iar in Alba pana la 9%.

La randul lor, judetele dezvolatate si cu un numar mare de locuitori se vor confrunta cu un somajmai scazut, de pana in 5%, In Bucuresti rata somajului va fi de 2,3%, in Ilfov de 3,6%, in Timis de 4,5%, in Arad de 5%, in Suceava de 5,3%, in Constanta de 5,9%, iar in Prahova de 6,2%, mai reise din Proiectia teritoriala a principalilor indicatori economico-sociali realizata de CNP.

"Judetele mai mari sufera mai putin in raport cu cele mici sau medii, din doua motive. In primul rand, productia industriala are pondere mai mare in judetele mai putin dezvoltate in raport cu celelalte activitati, in cele mai mari sunt si serviciile, dar si alte activitati care mai incetinesc scaderea economiei.

Cu alte cuvinte, in judetele mai mici, structurile economice sunt mai putin diversificate. In zonele mai dezvoltate sunt mai multi piloni, cum e Argesul, care are Loganul, dar are si alte activitati. Al doilea impact vine de la agricultura, sunt judete care se bazeaza intr-o proportie foarte ridicata pe agricultura", explica Ion Ghizdeanu, presedintele CNP, mai scrie publicatia economica.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4930 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si Ardealul unde l-ati lasat?

Si judetele din Ardeal unde sunt? Sau aici situatia economica este mai buna......ceea ce nu cred. Ati analizat doar pe cele din Moldova, Muntenia si Banat. La fel ca la prognoza meteorologica: "in toata tara va fi vreme frumoasa, cu exceptia regiunii centrale".

 

PENTRU IESIRE RAPIDA DIN CRIZA, VADIM TUDOR PRESEDINTE AL U.E.!

http://www.stop-barroso.eu/
DESTEAPTA-TE, ROMANE!

Las' ca voua v-o da boc !

Ca din tot Ardealul singurele judete in care se vede efervescenta sunt cele ale ungurilor HR, CV, MS . restul va arde numai de excrocherii, politica si smenuri. si mai si conduceti ca ochiu'mortului.

Efervescenta?

Eventual de la vitaminele efervescente. Ca investitori nu au vrut ungurii sa accepte in zona, te teama sa
nu-si piarda autoritatea

trai-ti-ar criza mai Mitica

1. Se vede ca n-ai trecut de prima comuna din judetul tau.
in plm, stai la coltul blocului pe o naveta si bei bere la flacon de 3,5 l si comentezi stirile de ora 5. la munca mai rusinosule!
Nu uita ca pe Boc l-a pus marinarul moldovean ca prim ministru de aia ca nu comenteaza si face ce i se zice (nu ne mandrim cu asta).
2. Conduci tu ca un cretin de aia suntem asa atenti pe strada.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor