Economia Romaniei, in recesiune tehnica - INS

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 10:44
2617 citiri
Economia Romaniei, in recesiune tehnica - INS
Foto: Arhiva

Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 0,1 la suta in primul trimestru din 2012, comparativ cu ultimul de anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In schimb, potrivit seriei brute, economia Romaniei s-a majorat cu 0,3 procente in perioada ianuarie - martie 2012, fata de trimestrul I din 2011, se arata in comunicatul INS.

Agricultura, silvicultura si pescuitul a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere in perioada mentionata, de 4,2%, urmata de informatii si comunicatii, cu 2,6%, comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante, fiecare cu 0,7%, si activitati de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu 0,6%.

In schimb, s-au inregistrat scaderi ale volumului de activitate in administratia publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (-5,8%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice si activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-5,0%).

In acelasi timp, industria s-a redus cu 0,4%, tranzactiile imobiliare cu 1 procent, iar constructiile cu 1,2%. De asemenea, intermedierile financiare si asigurarile au inregistrat o scadere de 1,2%.

Datorita cresterii volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (cu 6%) si a reducerii semnificative a subventiilor pe produs platite (cu 29,2%), impozitele nete pe produs s-au majorat cu 6,8 procente, mai arata INS.

Potrivit institutiei, cererea interna a crescut usor, cu 1 la suta, comparativ cu acelasi trimestru din 2011, ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix (+11,8%).

In schimb, consumul final total s-a redus cu 0,3%, din cauza diminuarii volumului cheltuielilor administratiilor publice.

Totusi, gospodariile au cheltuit mai mult cu 0,6 la suta, in aceeasi perioada.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net, ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%).

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#recesiune tehnica trimestrul I, #scadere economica trimestrul I , #recesiune