Economist UniCredit: Romania ar putea intra in recesiune tehnica in a doua parte a anului viitor sau in 2020

Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 15:05
4090 citiri
Economist UniCredit: Romania ar putea intra in recesiune tehnica in a doua parte a anului viitor sau in 2020

Riscul unei recesiuni tehnice in Romania, in a doua parte a anului viitor sau in 2020, este unul foarte mare, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Dan Bucsa, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est in cadrul UniCredit Bank Londra.

"Riscul unei recesiuni tehnice in Romania, in a doua parte a anului viitor sau in 2020, este unul foarte mare, recesiune tehnica insemnand doua trimestre consecutive de reducere a PIB. Daca Europa va creste cu 1%, probabil ca vom evita recesiunea. Daca, insa, va creste cu mai putin de 1%, atunci sunt sanse mari sa fie o recesiune.

Prognozele noastre arata o incetinire a economiei in 2020 undeva foarte aproape de 2%. De ce? Pentru ca, o data, contributia consumului nu mai poate sa fie la fel de mare, in al doilea rand, contributia stocurilor ar trebui sa inceteze la un moment dat, in al treilea rand, investitiile probabil se vor reduce, iar in al patrulea rand nu vedem cum vor creste exporturile nete, desi se va da in folosinta o fabrica destul de mare de electrocasnice, la sfarsitul anului 2019.

De asemenea, industria auto s-ar putea sa performeze mult mai prost. Suntem la finalul unui ciclu de cumparari de automobile in Europa, dar poate fi stimulat prin scheme de tipul "Rabla"", a spus Bucsa.

De unde vom avea o crestere de 4%?

Conform estimarilor UniCredit Bank, Romania va avea in acest an o crestere economica mai mica de 4%.

"In cazul Romaniei, consumul este de inteles de ce a crescut. In schimb, contributia stocurilor este inexplicabila, din punctul nostru de vedere. In mod normal, dupa o asemenea contributie a stocurilor, INS ar trebui sa dea un comunicat si sa explice ce se intampla. Asa se procedeaza in toate tarile in momentul in care ceva surprinde foarte tare, iar institutele de statistica explica. Cu siguranta contributie foarte mare de la agricultura.

Intrebarea mea este: care a fost efectul gripei porcine, in conditiile in care zootehnia reprezinta o treime din agricultura?... A crescut atat de mult productia de cereale incat sa anihileze efectul negativ al gripei porcine? Nu cred, pentru ca, daca va uitati la prognoze, graul este cam la fel ca anul trecut, porumbul ar fi ceva mai sus, cartofii sunt mai jos. Din ce creste agricultura Romaniei?

Personal, cred ca Romania va performa in acest an mai putin de 4%. Si mai am un argument in acest sens: decelerarea puternica din constructii. Romania e prima tara din regiune unde ciclul in constructii s-a intors deja. Dupa care, industria si comertul cu amanuntul au incetinit vizibil fata de anii trecuti. Deci de unde vom avea o crestere de 4%?", a afirmat economistul sef pentru Europa Centrala si de Est al UniCredit Bank Londra.

Acesta a mentionat ca, pana in 2020, SUA vor intra in recesiune tehnica si, probabil, ca "aceasta se va rasfrange asupra economiei globale, in general, si fireste vom fi si noi afectati".

"Noi credem ca, pana in 2020, Statele Unite vor intra in recesiune tehnica si, probabil, ca aceasta se va rasfrange asupra economiei globale, in general, si fireste vom fi si noi afectati. Sper sa nu mai avem iluzia din 2008 ca suntem o insula de stabilitate, adica toata lumea cade in jurul nostru si la noi va fi soare.

La noi, in regiune, in afara Turciei si Ucrainei, cel mai mare risc este in Romania, de departe, iar in Ungaria intr-o oarecare masura in ceea ce priveste dobanzile pe termen lung", a afirmat Dan Bucsa.

Oficialul a sustinut ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care are iesiri de capital stabile.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...