Europa, captiva recesiunii - analiza Standard&Poor's

Marti, 26 Martie 2013, ora 23:55
2588 citiri
Europa, captiva recesiunii - analiza Standard&Poor's
Foto: Arhiva

Conditiile financiare din Europa, in special din zona euro, se vor traduce cel mai probabil printr-un nou an de scadere economica, existand perspective slabe de redresare in 2014, potrivit analistilor Standard & Poor's.

Astfel, produsul intern brut al blocului economic cu moneda unica va consemna o scadere de 0,5% in acest an si o crestere de 0,8% anul viitor.

Totusi, in pofida indicatorilor economici negativi, pietele financiare par sa reactioneze relativ calm la incertitudini, precum alegerile din Italia de luna trecuta lipsite de un rezultat concludent si evenimentele recente din Cipru.

"Consideram ca pietele sunt insufletite de semnalele potrivit carora asa-numitele economii periferice vor incepe sa-si reduca deficitele de cont curent si sa-si reechilibreze economiile. Oricum, in opinia noastra, reechilibrarea in sine nu va stimula neaparat cresterea economica", sustin analistii Standard & Poor's intr-un raport al institutiei.

Potrivit acestora, contributia cea mai importanta la crestere o vor avea exporturile.

Desigur, nu toate economiile pornesc de pe picior de egalitate. In timp ce Spania, Portugalia si Irlanda au inregistrat rezultate consistente in sectorul exporturilor, in Franta si Italia acestea au avut o evolutie slaba.

De asemenea, lipsa transmiterii politicii monetare a Bancii Centrale Europene catre economia reala amplifica dificultatile existente pe piata europeana.

Dintre principalele economii ale Uniunii Europene, doar Germania prezinta semnalele unei redresari, dupa un derapaj temporar in ultimul trimestru al anului trecut.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Europa recesiune, #economii europene criza , #recesiune