Europa, prinsa in capcana austeritatii pentru inca un an

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 18:57

   

Europa, prinsa in capcana austeritatii pentru inca un an
Europa ramane in capcana austeritatii in continuare, chiar daca anul precedent, marcat de masuri dure de reducere a cheltuielilor, a provocat multiple probleme sociale, somajul ridicat fiind una din cele mai importante.

Politicienii si bancherii, totusi, sustin ca aceasta este calea ce trebuie urmata, iar guvernele din zona euro nu ar trebui sa rasufle usurate, datorita unei palide redresari a pietelor financiare.

Astfel, guvernele ar trebui sa-si continue programele de austeritate, precum si pe cele de integrare mai mare a economiilor din zona euro.

Pe de alta parte, se estimeaza ca economia uniunii monetare se va contracta pentru al doilea an la rand, in timp ce factorii de decizie incearca sa gaseasca un echilibru intre austeritate si crestere economica.

Deocamdata, s-a mizat pe faptul ca banca centrala va sustine activitatea economica, precum si increderea investitorilor, la un nivel destul de ridicat pentru destul de mult timp, astfel incat guvernele sa aiba timp sa efectueze reformele necesare, in urmatorii doi - trei ani.

"Nu va functiona", a spus Trevor Manuel, ministrul de Planificare si fost ministru de Finante din Africa de Sud. "Deficitele vor continua sa creasca in absenta unei cresteri economica", a adaugat acesta, citat de CNN News. De altfel, oficialul african este de parere ca Europa trebuie sa-si schimbe complet atitudinea fata de criza.

La randul sau, miliardarul George Soros, unul din cei mai bogati oameni din lume, a declarat ca Europa "sufera" din cauza programelor de austeritate, care provoaca recesiunea. "Europa ramane in capcana", a subliniat Soros.

In urma cu un an, Italia si Spania erau pe marginea prapastiei, din cauza majorarii costurilor de finantare pana la un nivel periculos. Dezastrul a fost evitat datorita Bancii Centrale Europene, a unei consolidari fiscale agresive si a pasilor facuti spre o integrare mai puternica.

Prin urmare, nici unul din liderii europeni nu sunt pregatiti sa renunte la politicile de austeritate care au redat stabilitatea financiara a tarilor, chiar daca nu au adus si crestere economica. Cancelarul german, Angela Merkel, a precizat ca Europa trebuie sa profite de presiunea creata de criza pentru a finaliza reformele. Potrivit spuselor sale, consolidarea fiscala si cresterea economica reprezinta doua parti ale aceleiasi monede.

O viziune similara are si Mario Draghi, presedintele BCE. "Medicamentul dureros era necesar si deja imbunatateste economia europeana", a spus acesta. "Consolidarea fiscala nu poate fi evitata. Nu poate exista o crestere economica sustenabila prin crearea de noi datorii", a subliniat acesta.

Pozitia britanica

Desi doreste sa renegocieze apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, premierul David Cameron are o parere similara omologilor sai, el spunandu-le oamenilor de afaceri ca o tara nu poate fi competitiva daca nu rezolva problema datoriilor, daca nu se reduc taxele si impozitele pentru companii si nu se reduce sistemul social "umflat".

De altfel, oficialii britanici au respins sugestia Fondului Monetar International de a reevalua masurile de austeritate, care duc la o stagnare economica.

Draghi a subliniat faptul ca guvernele trebuie faca reforme structurale rapid si sa se asigure ca reducerea cheltuielilor si majorarile de taxe nu dauneaza investitiilor.

Premierul italian Mario Monti a precizat ca guvernele trebuie sa "se descurce mai bine" in echilibrarea consolidarii fiscale si a masurilor de crestere economica, dand exemplu programul sau de succes, prin care va elimina deficitul bugetar ciclic in acest an.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2326 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Până una-alta, singurul care-ar trebui austerizat e sistemul ban
car! Dar, cel mai corect ar fi să fie etatizat, banul (chintesenta sistemului) neavand ce căuta in afara sistemului stat-drept-ban, ale cărui elemente nu pot fiinta separat unul de celelalte decat in mod artificial si temporar, iar "temporarul" ăsta se pare că s-a cam epuizat.
MosGerila
rank 5
Am o parere contrara. Bancile trebuie aduse la un nivel care
face posibila disparitia lor in cazul in care fac erori sau speculatii hazardoase! Acum aceste banci sint prea mari! Too Big To Fail! In plus, statul nu trebuie sa le mai imprumute nici un ban, sub nici o forma. Staul si bancile sint doua institutii divergente care nu au aceleasi interese. Aceasta se face acum in Elvetia si in foarte multe alte state europeene sau nu.
cody45
rank 5
capcana
Unele monede sint supra evaluate, Produci mult....dar vinzi putin. Investitorii se muta pe alte plaiuri mioritice,
KPK1
rank 5
MosGerila.
N-ar fi rau,dar cine sa aduca "bancurile" la nivelul de care zici?.Politicieni care nici macar nu pot respira daca nu le permit "bancurile".
Ideea e buna,dar la ora asta este o utopie.Cei ce au puterea sa ia decizii decid ce le "sugereaza".
Aflandu-ne in globalizare,indiferent unde traiesti,nu se poate sa nu fi fost afectat personal la punga pentru salvarea celor "to big......".Mai suporti?.
doru0506
rank 4
se va face tot ce sustin....
....in mod fals ,dupa parerea mea,unii si anume eliminarea datoriilor,reducerea taxelor si impozitelor, reducerea sistemul asa zis social si se va vedea ca nu se obtine nimic.Nu trebuie sa fii mare economist ca sa-ti dai seama ca nu s-a eliminat cauzele reale ale crizei.
tr2006
rank 5
stie cineva cu cit a scazut economia UE in ultimii 5 ani?
asa, ca sa am idee despre ce criza e vorba
tractoristu
rank 1
vrei chiar acum ?
Ca sint angajat cu giugiulit concubina si mai dureaza.....
Pt someri economia a scazut 100 %.
La bancheri e mai bine ....
tr2006
rank 5
tu esti ca de obicei cu tractorul la gindit
daca economia produce la fel ca inainte, si stim ca asa e, atunci nu e vorba decit de reorganizare. Ceva firesc, care se intimpla continuu, uneori afecteaza pe mai multi, alteori pe mai putini. Nu e placut sa fii afectat, dar nu e nici sfirsitul lumii.

Daca s-ar trai dupa principiile extremiste republicane pe care le afisezi pe acest forum, atunci somerii ar muri de foame, spune merci ca traiesti intr-o societate socialista democratica.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor