Europa va suferi o moarte lenta, pe modelul Japoniei - Soros

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 09:03
6809 citiri
Europa va suferi o moarte lenta, pe modelul Japoniei - Soros
Foto: Reuters

Europa adopta aceleasi masuri care au condus Japonia la un sfert de secol de stagnare, urmand sa aiba parte de o "moarte lenta", este de parere miliardarul George Soros.

In acelasi timp, Japonia incearca disperat sa se redreseze, luand masuri monetare fara precedent.

"Timp de 25 de ani, Japonia a trecut printr-o moarte lenta si de abia acum s-au trezit", a declarat Soros, pentru CNBC. "Lucrul fascinant este ca programul de austeritate din Europa conduce zona euro exact la aceleasi politici de care Japonia incearca acum sa scape", a adaugat el.

"Moartea lenta a fost o alegere in Japonia si austeritatea din Europa este la fel. Scopul macroeconomiei este sa evite asemenea greseli. Consecintele pentru vietile oamenilor sunt de foarte lunga durata", a explicat miliardarul.

Printre "greselile care pot fi evitate", Soros a mentionat si resursele nefolosite. Astfel, omul de afaceri a criticat dur investitorii care, de frica, tin banii in banci, in loc sa-i foloseasca, sa-i faca sa circule si sa creeze locuri de munca in acest mod, in conditii de somaj ridicat si deflatie.

"Japonia incearca sa scape de 25 de ani de moarte lenta din cauza unor politici pe care Europa de abia acum le adopta. Se muta in directii opuse: Japonia incearca sa scape si Europa de abia incepe. Cred ca este o greseala si ar putea fi evitata", a subliniat Soros.

Japonia risca

Pe de alta parte, nici metoda aleasa de japonezi pentru a iesi din stagnarea din ultimele doua decenii nu primeste binecuvantarea magnatului.

In aceasta saptamana, banca centrala japoneza a lansat o serie de masuri radicale, mentine a creste inflatia, provocand cresteri substantiale in piata de capital si o depreciere a yenului la cel mai scazut nivel fata de dolarul american din ultimii trei ani si jumatate.

"Ceea ce face Japonia este destul de periculos, deoarece fac asta dupa 25 de ani de acumulare de deficit si stagnare economica", a explicat Soros.

"Astfel, daca aceste masuri dau nastere unor efecte neasteptate, acestea nu vor putea fi oprite. Daca yenul incepe sa scada, ceea ce a si facut, iar japonezii isi dau seama ca acest lucru ar putea continua si isi vor muta bani in strainatate, caderea va deveni o avalansa", a subliniat miliardarul.

Potrivit spuselor sale, nu este sigur ca masurile luate vor crea inflatie sau vor duce la crestere economica.

Pe de alta parte, Soros este foarte optimist in privinta Chinei, despre care crede ca este cea mai "dinamica" piata la nivel mondial. In plus, spre deosebire de multi analisti, Soros nu crede ca "bula" imobiliara din China va ajunge la monentul "spargerii".

"Toata lumea stie ca exista o bula imobiliara care trebuie desumflata, dar cred ca Guvernul stie cum s-o faca si are resursele pentru a face acest lucru. Nu va exista o prabusire", a conchis miliardarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#George Soros austeritate Europa, #masuri austeritate zona euro, #masuri inflatie Japonia , #recesiune