Franks (FMI): Romania iese din recesiune la sfarsitul lunii martie

Sambata, 26 Martie 2011, ora 16:44
2468 citiri
Franks (FMI): Romania iese din recesiune la sfarsitul lunii martie

Romania va iesi din recesiune la sfaristul lunii martie, iar populatia va simti ca situatia s-a imbunatatit pana la jumatatea acestui an, este de parere seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Exista intotdeaun un grad de incertitudine si nu stiu exact care va fi cifra de la sfarsitul primului trimestru, dar cred ca indicatorii privind economia Romaniei sunt aproape universal pozitivi. Exista si unele exceptii, dar daca ne uitam la productia industriala, cresterea este foarte robusta, iar evolutia exporturilor, de asemenea, foarte pozitiva.

Chiar si cele negative, precum vanzarile din retail, sunt mai putin negative decat erau, iar indicatori precum increderea consumatorului s-au imbunatatit", a spus Franks, pentru Mediafax.

Reprezentantul FMI a laudat faptul ca indicatorii tarii noastre s-au imbunatatit constant in primul trimestru si a precizat ca, tocmai de aceea, se asteapta la o crestere a economiei dupa primele trei luni ale anului, chiar daca e vorba de o crestere modesta.

"Ma astept ca avansul economiei sa creasca gradual pe parcursul anului 2011. Cresterea din fiecare trimestru va fi, in medie, ceva mai puternica decat in trimestrele anterioare, astfel incat sa putem intra in anul 2012 cu o crestere destul de robusta", a continuat Franks.

Oficialul FMI a adaugat si ca exista o diferenta in timp de la prezentarea datelor statistice pana la momentul perceptiei publice ca situatia s-a imbunatatit, asa ca populatia nu va resimti de acum imbunatatirea.

"As spune ca pana in a doua jumatate a anului veti vedea ca o persoana obisnuita isi va da seama ca lucrurile s-au imbunatatit", a mai spus Franks.

Arieratele statului, aproape eliminate

Franks a vorbit si despre arieratele statului la nivel central, precizand ca acestea au fost aproape eliminate. Astfel, in viitorul acord, atentia va fi orientata spre datoriile companiilor de stat, care sunt o problema serioasa pentru FMI.

"La nivel central si la nivelul asigurarilor sociale suntem foarte aproape sa eliminam in totalitate arieratele. Este o realizare foarte importanta in cadrul programului. Vrem sa ne asiguram ca in viitor facturile neplatite sunt achitate inainte ca ele sa devina arierate. Este o zona (arieratele companiilor de stat - n.r.) pe care nu ne-am axat in acordul actual si asupra careia ne vom indrepta atentia in viitor", a spus Franks.

Problema arieratelor acumulate de companiile de stat poate fi rezolvata, conform lui Franks, prin mai multe metode. O prima solutie in acest sens ar fi ca societatea respectiva sa devina viabila din punct de vedere financiar, astfel incat sa aiba suficienti bani pentru a plati datoriile. Alte variante ar fi un acord cu creditorii pentru restructurarea datoriilor si, in ultima instanta, declararea falimentului.

"Arieratele din acest sector sunt cu mult mai mari decat cele de la nivel central. Este o problema serioasa, care trebuie rezolvata, dar va necesita timp pentru a dezvolta intreaga strategie", a continuat seful misiunii FMI in Romania.

Franks a amintit si ca FMI nu va impune conditii privind privatizarea anumitor companii de stat, statul fiind cel in mana caruia sta decizia privind vanzarea, restructurarea sub actionariatul statului sau inchiderea acestora.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#FMI Franks, #recesiune Romania FMI, #Franks crestere economica , #recesiune