Germania, in pragul recesiunii. Cine va mai salva zona euro?

Sambata, 11 August 2012, ora 12:16

   

Germania, in pragul recesiunii. Cine va mai salva zona euro?
Economia Germaniei, care a reusit sa treaca nevatamanta prin criza economica mondiala, ar putea cadea prada crizei datoriilor din zona euro, analistii estimand intrarea in recesiune, in al doilea semestru din acest an.

In ultima saptamana, cea mai mare economie europeana a fost "lovita" de o serie de anunturi privind date statistice, in care se arata un declin al comenzilor industriale, al productiei industriale, al exporturilor si importurilor.

Ministerul Economiei a avertizat ca aceste cifre, adaugate la scaderea sentimentului de incredere din mediul de afaceri, reprezinta "riscuri semnificative" pentru cresterea economica.

Marti, vor fi anuntate datele privind produsul intern brut pe trimestrul doi, estimandu-se o crestere usoara, de 0,2 la suta. Insa pericolul intrarii in recesiune in a doua jumatate a anului este in crestere, iar acest lucru va avea un impact negativ major asupra zonei euro, avand in vedere faptul ca o parte din membri au nevoie de asistenta financiara.

"Economia germana pierde din avant, nu exista indoieli in aceasta privinta, iar, in trimestrul trei, va exista o scadere fata de al doilea", a declarat Joerg Kraemer, economist-sef la Commerzbank.

"De atunci inainte, va merge in jos. Economia germana sta mai bine decat restul din zona euro, insa nu se poate deconecta cu totul, mai ales ca si cresterea economica din China a incetinit", a adaugat acesta.

Germania este cunoscuta pentru cresterea bazata pe exporturi, insa criza din zona euro i-a afectat cea mai mare piata a sa. Aproximativ 40 la suta din exporturile tarii se indreapta spre partenerii din zona euro, iar 60 la suta spre Uniunea Europeana in intregime.

China, una din pietele cu cea mai mare crestere pentru Germania, reprezinta, totusi, doar 7% din totalul exporturilor.

Cum va fi afectata zona euro?

Economistii germani se bazau pe consum pentru a compensa scaderea exporturilor, mai ales ca exista rate ale dobanzii scazute, o piata a muncii robusta, Germania avand o rata de somaj de numai 6,8% in iulie, si cresteri salariale. Dar, potrivit datelor recente, consumul dezagameste, la randul sau, vanzarile in retail fiind in declin.

Astfel, Peter Bofinger, unul din consilierii guvernului german in probleme economice, a declarat, recent, ca datele privind productia industriala arata ca tara este in pragul recesiunii tehnice.

Cand economia Germaniei merge prost, nu este doar problema Germaniei. Eforturile pentru acordarea de sprijin financiar unor tari aflate in pragul falimentului, precum Grecia sau Spania, depind, in mare masura, de Germania, cel mai mare contributor la fondurile de salvare.

Angela Merkel, cancelarul german, a spus, in repetate randuri, ca va face orice sa salveze euro. Insa alegatorii sai si-ar putea pierde interesul pentru moneda unica, avand in vedere ca trebuie salvata din banii lor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4531 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
OSIRIS
rank 5
Nu uitati! Efektul căcă-răului poantă se va simtii la anul!
.
ETC
rank 1
USL :) destul timp la dispozitie sa nu dezamageasca.
Politica :) show biz ! wall street style:)
Basescu - o marioneta simpla ! Bush style :)
Ungureanu - o super marioneta ! Obama style :)
Presedintia - post de marioneta ! Merkel/Barosso style:)
Dreapta sau stanga nu inseamna nimic ! new order style:)

USL :)

Formare = Revolutia '89
Crestere = NATO/ UE
Maturitate = USL

USL este o platforma politica de unificare nationala, cu obiective compatibile atat cu valorile stangii (egalitate de sanse, solidaritate, justitie sociala, echilibru social) cat si cu valorile dreptei (drepturi si libertati individuale, piata si initiative libere, proprietate privata, descentralizare, rolul social al elitelor si valorilor spirituale).
homo.politicus
rank 3
Voiculescu, Antonescu, Ponta si seceta vor salva Romania si UE
USL este viitorul luminos al intregii omeniri.

Distractie placuta! Hahaha!!!
bestiuta2007
rank 2
Așa este!
Da măi homo, poate că așa este, dar atunci voi portocalii de ce vă plangeți la o țară aflată in recesiune? De ce nu luați legătura cu Argentina, spre exemplu, care este pe val?
homo.politicus
rank 3
Bai USL-istilor,
Ati distrus Romania si viitorul acestei tari pe care ati furat-o din '44 si pana in ziua de azi.
OSIRIS
rank 5
La valeeeeeeee cu voi, hă, hă, hă!
.
Nic
rank 3
La cele zise as mai completa si: "Onania salveaza Romania!"
era titlul unui articol de acu vreo 20 de ani din Academia Catavencu! Vad ca a ramas valabil si acum! Sau singura speranta pentru Romania a ramas: "Emigrarea"!
lord01
rank 5
Am ramas la aceasi parere
Cine se va uita la postarile mele va vedea ca mi-am exprimat parerea ca-n doi ani toata povestea cu Euro va trece la capitolul istorie. Comunitatea Europeana este o anunatura de tari fara nimic comun care nici in domeniul taxelor nu au ajuns la o intelegere. Tarile bogate au trait mai bine iar cele mai mici sunt din ce in ce mai sarace.
homo.politicus
rank 3
Romania va intra in uniunea euroasiataca a lui Putin
Che Guevara de Gorj si Musolini de Tulcea impreuna cu turnatorul Felix ne vor conduce la Nirvana prin m.o.a.r.t.e clinica cauzata de foame, frig si mizerie.
lord01
rank 5
De acord
Va fi foarte frig in Europa. Unii au ramas separte, separatisti, cica. Eu spun ca sunt destepti.
info
rank 5
Zona Euro nu poate fi salvata...
...decat prin iesirea statelor care nu pot functiona direct in moneda forte. Asa cum exista reguli si proceduri pentru trecerea la moneda Euro, ar trebui sa existe metode si pentru revenirea (poate temporara) la moneda proprie pentru acele tari care nu pot face fata functionarii financiare si fiscale in Euro.
Din punctul de vedere al monedei, statele se pot imparti in trei categorii:
1. State care pot functiona in moneda forte (adica o moneda care se poate schimba, tranzactiona oriunde in lume la un curs oficial: dolarul american, euro, lira sterlina, francul elvetian, yenul japonez etc).
2. State care nu pot functiona direct in moneda forte, dar o pot face in moneda proprie convertibila supusa devalorizarii daca economia nu functioneaza corect si statul nu isi poate echilibra bugetele (este vorba, dupa parerea mea, in cazul UE, a Romaniei, Bulgariei, Ungariei, Poloniei, tarile baltice, dar si a Greciei, Italiei, Spaniei si Portugaliei pentru care ar trebui definite metode de revenire la monedele proprii, convertibile in euro pe teritoriile lor, asa cum este si cazul Romaniei).
3. State care nu pot functiona nici pe monede forte si nici pe monede convertibile, ci pe monede proprii neconvertibile. Toate statele foste comuniste au functionat pe monede neconvertibile.
OSIRIS
rank 5
Da,... c-am asta vor căcă-răii... !
.
curat-murdar
rank 5
Germania o sa fie salvata de neo-nazism !
Proliferearea cluburilor neo-naziste in Germania are legatura cu iminenta ei recesiune.

Sa ne fereasca Dumnezeu de ei!
info
rank 5
Daca altfel nu se pot rezolva problemele,
oricat ar fi de nedorit s-ar putea sa ajungem si la neo-fascism si stari de razboi. Daca nu ne putem uni, nu putem dialoga si colabora, nu putem gandi masuri rezonabile si echitabile pentru iesirea din criza, probabil vom incepe sa ne imbrancim, sa ne lovim. Trecem la alte forme de lupta pentru supravietuire.
OSIRIS
rank 5
Da,... ca si romania de neo-căcă-rism!...
.
Brasov51
rank 5
???
De unde ai mai scos gogomania asta.Cit despre subiectul articolului va pot spune cu certitudine ca nu are pic de adevar !!!
info
rank 5
Sper din tot sufletul sa nu aveti dreptate
Daca sunteti atat de bun prevestitor, dati si scenariul pentru ce va urma. Revenim la comunism? Daca UE se duce de rapa si nu se mai poate cu Occidentul, poate este mai potrivit cu USL care sa ne duca spre Rusia si China. Cutremuratoare perspectiva, asa ca sper din tot sufletul sa nu aveti dreptate.
curat-murdar
rank 5
Situatia economica se deterioreaza tot mai mult...
...in Europa.
Nu sint nici profet, nici "scenarist" economic, asa cum sint numiti in ultima vreme analistii economici.
Cunosc romani care s-au intors acasa din Germania din cauza proliferarii neo-nazismului. Ei aveau probleme la serviciu si copii lor la scoala, dar nu intru in amanunte.

La comunism ne vom intoarce cu siguranta, dar eu vad aceasta intoarcere tot la fel de impusa ca si intrarea RO in UE. Este o formula de subjugare economica a unui grup cit mai mare de tari, exact ca si capitalismul globalist, in folosul citorva tari bogate sau mai bine zis a unor cercuri de bogatasi din tarile respective.
Francezii numesc UE - Union Sovietique European(nu stiu daca cititorii de aici au intilnit sintagma) si nu gresesc esential.

Cred ca a fost o mare prostie sa renuntam la contractele economice pe care le aveam cu Rusia, cu celalte tari ex-sovietice, cu China si cu tarile arabe. Dar acest lucru ne-a fost impus de UE in mod dictatorial si nu incape nici o indoiala in acest sens ca ar fi fost vreo umbra de democratie in acest demers.
In tarile mentionate mai sus contractam vinzarea unor produse de o calitate buna sau acceptabila, la care partenerii economici nu faceau mofturi si asta era foarte important. Aveam contracte si cu tarile vest-europene, dar erau mult mai putine, calitatea marfurilor era foarte buna, pentru ca altfel nu ar fi fost cumparate, dar pretul platit era ... mai mic, decit ne dadeau tarile ex-sovietice. Nu era o afacere buna, doar ca reuseam sa intram si pe piata vestica.

Ca sa raspund la intrebare: cu UE sau cu Rusia si China?
Cu toata lumea, fara sa acceptam restrictii din partea vreunui partener economic. Trebuie multa negociere inteligenta pentru asta.
Nu pot sa nu subliniez ca dpdv al organizarii CAER era o piata mai buna pentru toata lumea. Era o uniune de comert, nu si monetara, care nu impunea preturi vestice la toate produsele pentru salarii de 150-200 euro din estul UE. Asta ar trebui sa ne dea mult de gindit!!

Cit despre razboi, el bate la usa permanent in zona orientului mijlociu, iar tarile UE, ca membre NATO, dar si Rusia nu pot sta deoparte. Dar asta este alt subiect care este dezbatut pe larg pe site-urile legate de el.
Informati-va singuri!
Moldoveanu
rank 5
Întrebare cu răspuns previzibil !
Intrebarea nu este ...cum va fi salvată Germania ,ci.....cine poate și este interesat !
1. USA ? Nu domnilor,Ei vor să ingroape Europa și Germania cu euro cu tot. Nu au acest interes,deoarece Ei luptă pentru ca doar un singur pol să conducă treburile intregii lumi.Deci va sabota orice mișcare de revigorare a EURO ECONOMIEI.
2. China ? Nu ....ea se concentrează pe o putere de producție universală unde deține supremația . Ea dorește o uniune cu toate țările asiatice pentru a crea o uniune de forțe și o piață imensă de desfacere.
3. Rusia ? Aici cred că putem specula. Ambele țări au nevoe una de cealaltă,și asta nu de azi de ieri. Istoria lor ca țări ne demonstrează asta. Pe moment Rusia este pragmatică. Putin și Medvedev sunt singurii capabili să amestece pertolul rusesc cu nevoile industriale germane. Se lucrează intens la o uniune a țărilor nordice conduse de Germania și Rusia. Din scenariu.....rușii scot Franța,Anglia și țările sudice sau centrale neeficiente și pline de resentimente naționaliste.
Singura dilemă este că Rusia fiind o țară pe trei sferturi asiatică.....e sub colimatoru Chinei,care are nevoe de Spațiu Vital și Energie din Siberia. Dilema Rusiei este aceea de a calma apele și a trage maximum de foloase dintr-o uniune. Va cădea in sfera Chino-Indiană ? Depinde doar de cum se va negocia cu americanii și nemții. Cine va include in polul său Rusia...va ciștiga partida unei lumi Bi...sau Tripolare !
homo.politicus
rank 3
USL = Scumpiri + Somaj + Foame + Criza + Mizerie
Distractie placuta si casa de piatra cu gratii la geam!
Feluc
rank 3
Toate astea le-am avut pe vremea PDL-ului.
Cand sefii tai taiau si jefuiau
homo.politicus
rank 3
De cand cu Voiculescu, Antonescu, Ponta si USL
e trai pe vatrai. Se fura in liniste.
lord01
rank 5
A da, ai dreptate
Bine ati invatat la lectiile de partid. Numai socialismul multi-lateral dezvoltat ne va salva. Spre un viitor luminos socialist in frunte co Plagiator I. Te rad si curcile.
niculaeda
rank 5
@Feluc
- asa e ! ai grija sa nu calci in lapte si miere , cand iesi pe strada ! si ia si covrigii aia din coada cainilor !
ElyClau
rank 5
cred ca ai gresit (asa se intampla cand ti se dicteaza)
inaintea egalului trebuie scris "T.B. + PDL" ca ecuatia sa fie adevarata!!!

PS: spor la slogane (tre' sa ei si tu un ban ... doar e "criza")

PPS: "Germania, in pragul recesiunii. Cine va mai salva zona euro?" ... Ce intrebare de prost gust! Raspunsul este ... Normal ca Romania cu B(oicot)aselu si PDL in frunte!
niculaeda
rank 5
@Moldoveanu
- mai , geopoliticianu' kremlinez , lasa-ne !
dinu florin
rank 1
toata
lumea a migrat in germania ,gasesti greci,spanioli.italieni de romanii nu mai e vorba ii sufoca pe nemtii...www.myeconomist.info
Westrop
rank 5
De ce au migrat catre Germania si tarile nordice?
Fiindca dau ajutoare de tot felul. In Germania exista 3,8 milioane de persoane (multi nemti) care lucreaza 4 ore zilnic pentru 400€ pe luna si li se plateste si chiria. Probabil ca fara aceste locuri la juma de norma, ar fi cateva milioane de someri in plus. In ultimile 2 luni au venit la lucru in Germania 46.000 de spanioli care in majoritate nu vorbesc germana. Ce vor lucra? Nici ei nu stiu, dar incearca. In Spania nu primesc ajutor social imigrantii, nici spaniolii care n-au lucrat, si nici cei care au terminat ajutorul de somaj, se descurca fiecare cum poate.
Am vazut la un canal tv german acum cateva luni o familie de tigani romani care spuneau ca sunt discriminati in Romania, ca cei 4 copilasi vor sa invete si el vrea sa lucreze in constructii sau agricultura. Locuiau intr-un Ap. de 4 camere, mobilat modern, in Köln, bineinteles gratis, puradeii erau prezentati la o masa cu o profesoara care ii invata germana. Nu au acest noroc toti care vin, de ex. spanioli, greci, italieni, dar cei "discriminati", cei din tari de conflict, primesc hartii legale, locuinta si ajutor. Si asa pe la ora 10-12 vezi strada plina de colorati care se plimba in timp ce nemtii muncesc, primesc ajutoare si alocatii pentru copii. Probabil se va strange surubul in curand.
ETC
rank 1
Germania: de meserie...escroaca :)))
Satul de europa batrana prostituata/america semianalfabeta :))) Basistii nu pricep natura timpului in care traim. In decursul istoriei noastre, totdeauna am fost la "mana" cuiva. Oocupati sau numai sub valul navalirilor barbare, cu stapanul mai mult sau mai putin declarat, la Istanbul, la Moscova sau la centre de putere nedeclarate, romanii s-au impartit in mai multe categorii: rezistenti, "sub vremi", lasi si vanduti. Toate aceste categorii au dat ca rezultat o anumita linie istorica, adica au determinat mersul istoriei noastre...culminand cu masurile puse in practica de Basescu si compania, sunt in curs de a provoca un nou genocid al romanilor si razboi civil provocat de Basescu si camarila sa de tip mafiot.

Adevarul despre propaganda "regimentului" basescian :"Lozincile oficiale, repetate pana la satietate in ultimii patru ani de nenumarati propagandisti "portocalii", ne informeaza ca regimul Basescu este unul aflat intr-o inclestare pe viata
si pe moarte cu "sistemul ticalosit", un regim dedicat fara rest reformei statului, modernizarii Romaniei si politicilor pro-piata.Faptele contrazic punct cu punct toate aceste lozinci, asa cum rezulta fara echivoc din Rapoartele de competitivitate globala realizate de Forumul Economic Mondial in anii 2008, 2009, 2010 si 2011".

Deutsche Welle, Wall Street Journal, Financial Times, New York Times, Le Figaro si Le Monde, toate spun acelasi lucru: chiar daca Basescu se va intoarce la Cotroceni, legitimitatea sa ca Presedinte este anulata de cele 8, 5 milioane de votanti :))) 7,4 milioane de voturi pe care le are impotriva. Asadar, pe plan extern, rezultatul referendumului este ca Traian Basescu a suferit o puternica infrangere de imagine. In schimb, tema asa-zisei lovituri de stat a disaprut de pe agenda publicatiilor.
Brasov51
rank 5
Curat neadevar !
Te iseli amarnic,La ora actuala Germania are o rata de somaj f scazuta.Cit despre jobul de 400€ nu ai dreptate deloc.Acest job iti permite sa lucrezi in afara de munca ta zilnica(si obligatoriu in alta directie)si sa cistigi acesti 400€,bani neimpozabili.Acelasi lucru le este permis si pensionarilor fara afectarea pensiei,Daca insa treci de aceasta suma deja intri la impozitare.La ce cred eu ca te referi este ajutorul social numit Harz4.Acest ajutor il primesc cei fara lucru si fara alt mijloc de intretinere.In momentul in care unul din membri familiei isi gaseste de lucru sau indeplineste ani de pensie acest ajutor nu se mai plateste.
Cit despre ajutorul dat celor care vin din tarile EU este tot un neadevar.Cei venit din tarile EU nu au dreptul la aceste autoara.Au numai dreptul la MUNCA.
E bine sa te informezi inainte de a scrie ceva !
Feluc
rank 3
@ homo.politicus
Romania e deja distrusa de catre sefii tai.
Nu mai comenta aiurea
homo.politicus
rank 3
Sefii tai fura din '45
Acestia constituie "structura" care l-a invins pe Constatinescu, structura care a capusat statul roman, a furat tot iar acum a distrus statul de drept avand ca scop dezmembrarea Romaniei si vinderea acesteia pe bucati.
ElyClau
rank 5
si de cei carora le esti sluga ...
poti sa spui ca sunt curati ca lacrima?!?

PS: eu zic sa iti faci datoria de ajutor-bucatar si "cureti" in continuare "cartoafe" ca sa nu se supere "marinarul" ca nu "prestezi" cum trebuie ... sa nu cumva sa te puna sa-i speli gresia din baie dupa ce-i scapa "sapunul" din mana.
lord01
rank 5
Capusa socialista
Tot sugeti ce a mai ramas din aceasta tarisoara. Dupa 1945 cu rusii-comunisti, dupa 1989 cu Fronul Felix. Ati aplicat aceleasi metode mafiozo cu Constantinescu. Acuma v-am prins cu ditamai elefant in sac. Puscaria este locul vostru.
Comentariu inadecvat
OSIRIS
rank 5
Gandirea ta de căcă-rău e distrusă!Asa că poti rumega cat vrei
.
Feluc
rank 3
Si gandirea ta de basista nu e distrusa?
De ce nu ai iesit in piata universitatii sa il susti pe presedintele tau?
Cacarau esti tu!
Nici macar pedelisti nu mai sunteti.
PDL-ul nu e un partid ci o gasca mafiota cu seful vostru in frunte.
Nickolae
rank 2
Austeritate
Repede, Merkel, bag-acum o politica solida de austeritate, panaceul, leacul universal al problemelor economice recomandat de germani in europa, si ai pus cruce si economiei germane.
LIBERALUL
rank 5
Băse către Merkel...
Multumim de sfaturi fraulen...Tu nu poti fi suspendată
si rău imi pare!Să te-ncurajez as vrea...
lord01
rank 5
@Gisello
Uite cum stau lucrurile. Guvernul proaspat uns a declarat ca va produce o schimbare in tara. Ca vom merge spre bine. PM a plagiat si este o rusine. Toata murdaria cu listele imi produc oroare. Situatia economica este grava si cine conduce tara? Ce au facut in trei luni inafara sa produca o impresie lamentabila? De asa ceva ai nevoie? Gandeste-te ca esti destept.
1 2 3 Scuipati pe ei
rank 5
Eu am stiut sa aleg America si ea m-a acceptat. O iubesc !
Si pe ROMANIA o iubesc daca ar fi fara comunisti si tredatori.
From Geneva
rank 2
Evident: Elvetaia, pina vor mai fi ceva rezerve. Si rezerve sint
pentru o perioada nelimitata! Nu va face-ti griji, Europa are alte atuuri pe care nu le-a jucat inca. Europa este asociatia celor mai dezvoltate state si a economiilor cele mai importante din lume. Civilizatia a fost inventata aici, ca si democratia! Celelalte puteri, actuale sau emergente, vor face totul ca sa nu ne mearga bine, dar va fi foarte dificil pentru ei. Deci, romanilor, asociati-va Europei si idealurilor ei, veti fi cistigatori! Mai dureaza pina cind America ne va face sa apreciem un hamburger inaintea unui mititel! (ca sa nu mai vorbim de bucataria franceza...). chiar asa nu va dati seama ca avem toate avantajete de partea noastra. Tot ce trebuie este unitate, munca, dreptate sociala si politica. Votati cum trebuie!
pasco
rank 5
europa doar in vise este dezvoltata
nu ma lua cu ce a fost acum 500 de ani,acum este jale,indatorata peste cap la americani in moneda SUA, iar inovatiile si descoperiri undeva aproape de 0,iar cu civilizatia laso mai moale ca pute.SUA a ajuns ca patenteaza undeva la 80% din inventi pe pamint ,iar dupa ei urmeaza japonia cu vreo cu 10% si restul pamintului imparte ce ramine,iar tu vorbesti de economie puternica in germania unde cistiga cam la 1/2 din cit cistiga un american si cu pereturi de cel putin dublu la toate produsele si nu mai zic la energiesi taxe astronomice fata de americani,deci las-o moale cu un vis fals ca europa ar fi ceva.Nici militar nu sta bine findca depind in totalitate de SUA pentru aparare la nivel inalt,iar politica lor externa este un nimic ,nu ii intimideaza pe nimeni cu gladiole din olanda,pina nu ia americanul o decizie europeni decit se rataoiesc uni la alti si ramin
tot neputinciosi.
From Geneva
rank 2
Regret, dar sinteti prost informat. Bietii...
americani sint departe de standardul german, si de cel european in general. cind spun departe, se intelege departe in urma. Am colegi de facultate care locuiesc (multi) in America de 30-40 de ani, in Canada, Australia, America de sud,... si in aproape toate tarile west europene. Din ce imi scriu din Canada si America, peisajul este destul de trist. Bineinteles, trist in comparatie cu ce avem in Europa de vest, fara nici un fel de indoiala: vacante, salariu,asigurari sociale si medicale... nimic nu este comparabil. Bucurati-va ca vet face parte (cu putin noroc) din familia cistigatorilor. Nu credeti ca oarba este mult mai verde afara decit linga curtea Dvs. Este tot "raul" pe care vi-l doresc Dvs. si copiilor Dvs.
paraipan
rank 5
.. gladiole din olanda ... lalele .. lalele din Olanda!
Gladiolele nu'mi plac.
curat-murdar
rank 5
Putin a declarat ca vrea sa "cucereasca" economic tarile fostului...
...bloc sovietic.

Este o reimpartire a lumii in sfere de influenta care se desfasoara sub ochii nostri.
pasco
rank 5
pentru cel din geneva
nu uita ca din europa am venit in SUA

din romania am plecat in EU si dupa aceea am emigrat in SUA,iar in europa mam intors de multe ori ca am rude peste tot inclusiv in germania,si iti pot compara in cunostinta de cauza,iar tu imi spui ca ai colegi care locuiesc aici de 30-40 de ani si se pling de SUA sau chiar si canada,sint electrician si cistig 38$ pe ora, cu 2 copii palatesc taxe decit 12% si locuiesc in casa aproape noua 160mp achitata si cu 900mp de pamint cu masini mari (suv-uri).si nu am facut facultate ,un inginer cistiga in medie 70-120000$ pe an.libertatea si prosperitatea din SUA nu sint de egalat,da am muncit pentru ce am nu mi-a dat guvernul un pumn de graunte sa traiesc ca in germania,si sa ramin toata viata dependent de guvern intrun apartament amarit ,iar cei ce vor mai mult in germania(rudele mele)sint taxati de muncesc mai mult pentru stat,pina si masinutele lor sa le poata avea si plati toate asigurarile si taxele dau cam 20% din venitul lor nu mai zic si cit cheltuie la benzina.Am lucrat cum multi colegi emigarati din germania si se considera norocosi fata de rudele lor ramase acasa,deci nu mai vinde castarvati la garadinar ca sint de 24 de ani aici si europa o cunosc intim si nu ma aburesti pe mine.
paraipan
rank 5
@geneva .. vacante, salariu,asigurari sociale si medicale...
salariul potzi sa'l scotzi, ca ie mai mare in America de Nord. N'ai spus nimic de ... taxe, care's mai mici in AN. Ramin mai multzi bani de cheltuit, inclusiv pentru health care, education.
Toate acest .. vacante, salariu,asigurari sociale si medicale, pensii de Stat grase, 14-15 salarii, jobs for life.... din UE, au devenit .. nesustenabile datorita demografiei si globalizarii manufacturingului cel producator de value added. Au fost sustenabile pina cind "boomerii" au inceput sa se pensioneze, si cind Europa ...... proudy manufactura ... Grundig, Philips, Telefunken, Blaukpunct, etc, ...etc ... history. Vacantele, salariile,asigurarile sociale si medicale ale UE au devenit .... expravagante inca de acum 20 de ani. Sovereign Debt Crisis a fost provocata de toate aceste cheltuieli facute de "nany-state", conduse in general de guverne Socialiste, iar acum a venit .. pay day! Ce se'ntimpla in UE ie ceva .. natural, si nu trebe acuzat nimeni. O topica interesanta despre care vom mai vorbi. Pin' atunci ... Haaaaiiii Baselooooooo!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor