Iese sau nu Romania din recesiune in 2011?

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 18:23
2405 citiri
Iese sau nu Romania din recesiune in 2011?
Foto: Arhiva

De doi ani de zile, principala intrebare pe care si-o pun romanii este cat mai avem de indurat recesiunea care ii saraceste tot mai mult. Si tot de doi ani, zi de zi, citim si auzim zeci de declaratii care se bat cap in cap, ba iesim, ba nu iesim.

De data aceasta a venit randul PwC sa isi expuna parerea. Estimarile grupului sunt optimiste - vom iesi din recesiune in 2011, inregistrand o crestere economica de 1,6%, iar rata inflatiei va fi 5,4% anul viitor.

Raportul arata faptul ca economiile emergente sustin in continuare cresterea economiei globale, in vreme ce multe dintre economiile dezvoltate se confrunta cu rate ridicate ale somajului si scaderea cererii de consum. Economia din zona euro se confrunta cu efectele masurilor de austeritate puse in aplicare de guverne, dar Germania contrazice aceasta tendinta.

Totodata, economia chineza continua cresterea robusta, in timp ce economia Statelor Unite ale Americii arata semne de incetinire.

La nivel mondial, raportul PWC, remis Ziare.com, arata o prognoza de crestere economica de 3,5% la nivel anul acesta si de 3,1% in 2011 si subliniaza diferenta dintre performanta si perspectivele economiilor emergente si cele dezvoltate.

China si India se preconizeaza ca isi vor continua ritmul impresionant de crestere in 2010 si 2011. Pentru China, prognoza de crestere economica este de 9,6% anul acesta si de 9,3% anul viitor, in vreme ce economia Indiei va inregistra o crestere de 8,6% anul acesta si de 8,5% anul viitor. Datele privind Brazilia arata o crestere de 7,4% anul acestsi 4,3% anul viitor, iar cele pentru Rusia 4,4% crestere in 2010 si ceva mai mult, 4,5%, in 2010.

In ceea ce priveste economiile dezvoltate, situatia este foarte diferita. Iesirea din recesiune in zona euro este un proces lent si dureros pentru cele mai multe dintre statele din zona, iar rata ridicata a somajului si masurile de austeritate anuntate de guverne ar putea sa atenueze perspectivele de crestere economica.

Datele PWC arata ca Germania contrazice acest trend, cresterea prognozata a economiei germane fiind de 3,3% in acest an - mai mult decat dublu fata de cresterea economica in zona euro per total.

In intreaga zona euro, prognoza arata o crestere de 1,6% anul acesta si 1,3% in 2011. Daca pentru Franta se prognozeaza o crestere de 1,6% in 2010 si de 1,4% in 2011, cele pentru Italia arata o crestere, pe ani, de 1,1%, respectiv 0,8%. Mai bine sta insa Marea Britanie, pentru care se estimeaza o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul viitor.

Revenirea lenta la cresterea economica

In acelasi timp, economia Statelor Unite ale Americii revine incet pe un trend ascendent, in ciuda persistentei unei rate ridicate a somajului si a temerilor privitoare la un proces deflationist. Bancile centrale din SUA, Marea Britanie si Japonia au dat semnale ca sunt dispuse sa apeleze la metoda "relaxarii cantitative" (un plus de lichiditate in piata) in incercarea de a stimula redresarea economica.

"Consumatorii simt efectele secundare ale recesiunii, toate sondajele privitoare la increderea in economie evidentiind temerile consumatorilor. In SUA spre exemplu, o rata ridicata persistenta a somajului (de peste 9%) combinata cu mentinerea preturilor scazute in sectorul imobiliar si incertitudinea legata de politica fiscala mentin pesimismul privind perspectivele economiei", a declarat Yael Selfin, Liderul Grupului de Macroeconomie al PwC.

"Ultimele rezultate privind increderea in economie arata o tendinta similara. Pana acum, rezultatele sondajelor de incredere au aratat o stagnare in Statele Unite, in vreme ce nivelurile de incredere din Japonia si zona Euro isi revin lent la nivelurile anterioare crizei", a adaugat Yael Selfin.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Romani recesiune, #crestere economica, #prognoza PWC , #recesiune