Ziare.com

Isarescu spune ca economia va scadea cu 14% in trimestrul II. Cum a intervenit BNR in criza si ce va mai face

Joi, 04 Iunie 2020, ora 08:22

   

Isarescu spune ca economia va scadea cu 14% in trimestrul II. Cum a intervenit BNR in criza si ce va mai face
Situatia economica va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora, sustine Mugur Isarescu.

Acesta precizeaza ca, pe termen lung, singura optiune viabila o reprezinta revenirea la o conduita "normala" de politica monetara, "constienti fiind insa cu totii ca noua normalitate va fi oarecum diferita de cea din trecut".

Mai mult, guvernatorul spune ca, luand in calcul amplitudinea declinului economic din luna aprilie, estimarile oficiale privind evolutia PIB pentru trimestrul II indica o contractie de 14% a activitatii economice fata de trimestrul anterior.

"Situatia economica viitoare va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora. Pentru aceasta, vom continua sa monitorizam si sa actualizam evaluarile noastre cu privire la starea economiei si a situatiei privind sanatatea publica si vom canaliza masurile in directia furnizarii lichiditatii necesare si mentinerii stabilitatii financiare, precum si asigurarii unei tendinte sustenabile de scadere a ratelor de dobanda", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul celei de 43-a reuniuni a Clubului Guvernatorilor din Zona Marii Negre, Balcani si Asia Centrala.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Isarescu a afirmat ca va continua sa conlucreze cu Guvernul pentru a asigura o revenire rapida a economiei fata de situatia curenta.

"De asemenea, Pachetul UE de redresare din criza COVID-19 va avea cu siguranta o contributie importanta in sustinerea eforturilor noastre de relansare. Reiterand recunostinta pentru cei care se afla in prima linie a luptei impotriva pandemiei, BNR este pregatita sa-si indeplineasca rolul care ii revine.

Cu toate acestea, pe termen lung, singura optiune viabila o reprezinta revenirea la o conduita 'normala' de politica monetara, constienti fiind insa cu totii ca noua normalitate va fi oarecum diferita de cea din trecut.

Pentru aceasta, intentionam sa intervenim gradual, adaptandu-ne in permanenta la mediul aflat in continua schimbare, dar cu respectarea cadrului legal", a adaugat Isarescu.

Anterior izbucnirii pandemiei COVID-19, economia Romaniei a inregistrat o evolutie relativ buna, cu o crestere medie anuala de 4,1% in anul precedent, consemnandu-se o usoara decelerare in trimestrul III. La inceputul anului curent, perspectivele privind evolutia economiei romanesti pentru perioada urmatoare indicau continuarea acestui trend pozitiv.

Cele mai recente date statistice releva o crestere economica de 2,7% pentru primele trei luni ale anului 2020 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, reprezentand cea mai mare crestere dintre tarile UE.

Am avut o crestere economica nesanatoasa

"Cu toate acestea, as dori sa subliniez ca pe parcursul ultimilor patru ani aceasta crestere economica a fost sustinuta in special prin cresteri salariale si majorarea puternica a consumului, in timp ce dezechilibrele fiscale si externe s-au accentuat, iar rata anuala a inflatiei s-a situat in jurul valorii de 4%, cel mai ridicat nivel comparativ cu tarile din UE.

In acest context marcat de politici fiscale semnificativ prociclice, BNR a mentinut o politica monetara mai restrictiva, prin pastrarea la un nivel relativ ridicat atat al ratei dobanzii de politica monetara, respectiv la 2,5%, cat si al ratelor rezervelor minime obligatorii ale institutiilor de credit pentru pasivele in lei si cele in valuta (respectiv la 8%).

Avand in vedere contextul mentionat, impactul economic initial al pandemiei a fost unul puternic, accentuand si mai mult dezechilibrele existente, pe fondul presiunilor in crestere asociate aprovizionarii cu alimente, deprecierii monedei nationale si cresterii necesarului de lichiditate.

Astfel, luand in calcul amplitudinea declinului economic din luna aprilie, estimarile oficiale privind evolutia PIB pentru trimestrul II indica o contractie de 14% a activitatii economice fata de trimestrul anterior", a precizat guvernatorul.

De asemenea, el subliniaza ca somajul in crestere si masurile adoptate de autoritati cu scopul limitarii extinderii pandemiei (precum somajul tehnic, repatrierea cetatenilor romani din strainatate si asigurarea conditiilor de izolare sau carantina) au contribuit la cresterea presiunilor asupra cheltuielilor bugetare.

Ce a facut BNR ca raspuns la criza

Mugur Isarescu a prezentat si cateva dintre masurile adoptate de BNR ca raspuns la criza.

Incepand cu data de 16 martie 2020, presedintele Romaniei a declarat starea de urgenta, initial cu durata de o luna, aceasta fiind ulterior extinsa pentru inca o luna.

"Prioritare in acest context au fost protejarea sanatatii publice si asigurarea de bunuri si servicii esentiale. Drept consecinta, obiectivul imediat al bancii noastre centrale a fost sa pastreze stabilitatea si lichiditatea sistemului bancar, pentru buna functionare a finantelor publice si a economiei reale.

In acest sens, si in deplina concordanta cu mandatul si independenta statutara, BNR a adoptat cu celeritate un pachet de masuri pentru sustinerea economiei romanesti. In acelasi timp, dat fiind caracterul exceptional al starii pandemice, BNR a colaborat cu Guvernul Romaniei pentru a evita un eventual conflict intre masurile intreprinse si cele fiscale", a afirmat Isarescu.

Potrivit acestuia, in mod special in cazul Romaniei, cursul de schimb joaca rol important de indicator public al stabilitatii si situatiei economice generale.

"Am mentinut regimul de flotare controlata, dar, avand in vedere contextul actual, am decis furnizarea de lichiditate, in special pe baza bilaterala cu scopul de a preveni volatilitatea excesiva a cursului nominal (ceea ce este dificil de explicat publicului larg) si de a preveni o depreciere majora ne-necesara a monedei nationale.

De asemenea, spre deosebire de evolutiile altor tari din regiune, nu am intreprins reduceri drastice ale ratei dobanzii de politica monetara. Astfel, reducerea ratei dobanzii de politica monetara in cadrul sedintei Consiliul de administratie al BNR din data de 20 martie a fost de la 2,5% pe an la 2% pe an, impreuna cu ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-0,5 puncte procentuale de la +/-1 punct procentual", a adaugat el.

In plus, saptamana trecuta, vineri, rata dobanzii de politica monetara a fost din nou redusa, pana la nivelul de 1,75%.

"Aceste masuri par sa-si fi atins scopul, rezultatele fiind rapide: incepand cu prima parte a lunii aprilie, necesarul de finantare bugetara a fost asigurat in mod corespunzator, consemnandu-se totodata o reducere a ratei dobanzii interbancare la 3 luni, precum si a costului finantarii cheltuielilor bugetare.

Pe parcursul ultimelor doua luni, cursul de schimb s-a mentinut relativ stabil, in timp ce inflatia anuala IPC se afla in jurul valorii de 2,5%", mai spune Isarescu.

Referitor la cumpararea de titluri de stat in moneda nationala de pe piata secundara, masura larg adoptata de catre bancile centrale in actualul context, guvernatorul a subliniat ca BNR a hotarat sa demareze achizitiile de pe piata secundara numai dupa ce a avut loc o modificare a pozitiei acesteia pe piata, mai precis dupa ce din pozitia de debitor net BNR a devenit creditor net in relatia cu bancile comerciale.

"Din aceasta perspectiva, in deplina concordanta cu statutul BNR de imprumutator de ultima instanta, masura a fost intreprinsa in scopul asigurarii lichiditatii sistemului financiar la nivelul adecvat si nu reprezinta o masura de relaxare cantitativa.

Alaturi de masurile de politica monetara intreprinse, Consiliul de administratie al BNR a adoptat si masuri ce vin in sprijinul debitorilor, persoane fizice si juridice, prin flexibilizarea cadrului de reglementare cu privire la anumite cerinte ale institutiilor de credit.

De asemenea, au fost adoptate masuri privind rezolutia bancara ce prevad amanarea termenelor de raportare a unor informatii sau a termenului de colectare a contributiilor anuale la fondul de rezolutie bancara pentru anul 2020", a mai spus Isarescu.

Nu in ultimul rand, BNR a adoptat masuri la nivel operational pentru asigurarea continuitatii si a unei bune functionari a sistemelor de plati si de decontare in moneda nationala, precum si asigurarea fluxurilor de numerar necesare bancilor pentru derularea tuturor operatiunilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1600 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tara puscariasului sef al PSD

Dar de ce nu ne spune Isarescul can pleaca la pensie. Avem impresia ca tara asta are 10 locuitori care detin toate functiile prin rotatie sau sunt din vesnice timpuri tot in posturi.....din cate stiam eram vreo 22 milioane ca si fratii nostri din diaspora tot romani de-ai nostri sunt. Deci materie prima este, trebuie un pic cautata ca sa scapam de acesti dinozauri!

 

Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea implini...

Și s-ar mai putea să nu-ți placă rezultatul.

Cine să fie?

Florin Cițu, nu? Că e priceput la specula valutară și a fost concediat de la ING?

@tot-la vale

Iar v-ati rostogolit in ...valea gandirii !
In primul rand intelegeti ceva din economie si ,mai ales,din cea mai complicata parte a ei ,finantele?
In al doilea rand,incetati sa mai raspanditi fake news,cu alte cuvinte minciuni!
ING a dezmintit clar si simplu,oficial pentru a elimina barfele politicianiste, ca dl.Chitu ar fi fost concediat!
Am citit personal aceasta declaratie ING!
Dvs.nu?Teo

Hai cu propaganda neamule ...

Nu are cum, căCițu ne-a spus că suntem cei mai buni din lume, o să avem un an fantastic ! Isărescu habar nu are ce spune !

vom canaliza masurile in directia furnizarii lichiditatii necesare

asteptam cu interes momentul in care va steriliza aceste injectii de capital si consecintele pentru populatie.

 

In

30 de ani nu am avut macar UNUL sa fie in politica la jumatatea valorii acestuia in economie...Datorita lui mai pluteste cat de cat tara asta.Restul e gargara...

 

Dl.Isarescu,expert de "top"in materie macroeconomica explica simplu

pe intelesul tuturor,inclusiv a analfabetilor in economie din Parlament si chiar din mafiile de hrapareti,PSD-ALDE-UDMR,cum functioneaza o economie!
Oare se obosesc sa citeasca?
Si,daca da,pot intelege?
Dl.Isarescu subliniaza ceeace orice economist repeta de ani de zile:creterea populista promovata de "Dragnism"prin
- umflarea nesanatoasa a consumului prin
-majorari de salari,pensii si indemnizatii de tot felul finantate de buget,au ca rezultat
-stagnarea investitiilor si deteriorarea indicilor macro economici:
-inflatie
-cresterea datoriei de cont curent,
-dezechilibre bugetare,
-fuga capitalurilor straine deci scaderea investitiilor etc etc
Adica exact a surselor de venituri bugetare ce duc implicit la rating-uri in scadere acordate tarii cu rezultate dezastruoase pentru costurile creditarilor externe la care se ajunge inevitabil!
Cresterile veniturilor,deci a puterii de cumparare trebuie sa urmeze si nu sa preceada creterea productiei nationale,a exporturilor etc
Sunt lucruri pe care un copil cu un IQ normal le poate intelege!
Se pare ca nu acelasi lucru se intampla cu i-di-o-tii care si-au batut joc de tara in ultimii ani de "dragnism"!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor