Lectia economica a tarilor sarace oferita celor bogate

Luni, 19 Iulie 2010, ora 07:31
4078 citiri
Lectia economica a tarilor sarace oferita celor bogate
Foto: Arhiva

Tarile bogate trebuie sa invete de la tarile sarace cum sa faca fata crizei. Daca inainte de recesiune statele mai putin dezvoltate erau "oaia neagra" a lumii dominate de plutocratie, caci si-au mentinut deficitele la un nivel iresponsabil, fara a reusi sa reduca gravele dezechilibre interne severe, astazi ierarhia s-a inversat, iar tarile bogate au devenit "noile tari sarace".

Aceasta situaie este confirmata de bilanturile comerciale. Cele din China si tarile cu putere economica medie, care exporta materii prime, afiseaza excedente mari, in timp ce Statele Unite, cea mai bogata tara din lume, continua sa bata toate recordurile negative in ceea ce priveste deficitul bugetar.

Excedentul comercial permite unei tari sa-si garanteze investitiile. Deficitul, in schimb este sinonim cu pierderea independentei si, in final, cu slabirea industriei unei tari, comenteaza Le Monde.

Deficitele bugetare au atins niveluri excesive peste tot in lume, dar criza financiara din 2008 s-a dovedit mult mai daunatoare pentru tarile bogate decat pentru cele sarace.

Fondul Monetar International (FMI) sustine ca, in tarile dezvoltate precum Statele Unite si Regatul Unit, raportul dintre deficit si produsul intern brut (PIB) a crescut cu 7,7 puncte. Adica de aproape doua ori mai mult decat in tarile care fac parte din mijlocul clasamentului mondial, unde raportul a crescut cu 4,2 puncte.

In tarile bogate, guvernele se lupta sa fata acestor deficite delirante. Liderii sunt constienti de problema, dar nu reusesc sa convinga ca trebuie sa se urmeze masurile propuse.

In cele din urma, se pare ca tarile bogate sunt in mod evident in imposibilitatea de a-si stabili obiectivele fundamentale. Politica americana este intr-o confruntare permanenta, din cauza unor culturi foarte diferite, cu Europa, care a fost zguduita de turbulente dezbateri cu privire la viitorul Uniunii Europene si euro. La randul sau, Japonia nu a reusit inca sa-si gaseasca pozitia pe scena internationala.

Tarile sarace au, de asemenea, suferinta lor, dar ele sunt mai mult ca sigure de ceea ce isi doresc: sa se imbogateasca.

Asa da, asa nu

Printre tarile care trebuie laudate cu privire la modul in care fac fata crizei se afla Grecia, care da semne de revenire economica, plasand, marti, cu succes, 1.625 miliarde in bonuri de tezaur. Operatiunea a fost in realitate un test, scrie Le Figaro.

Emisiunea este prima din luna mai, data la care zona euro si FMI (Fondul Monetar International) au acordat Greciei un imprumt de 110 de miliarde de euro pentru o perioada de trei de ani, si a creat o cerere de 4,546 miliarde de euro, cu mult peste estimari.

La polul opus se afla tari precum Italia sau Portugalia. Datoria publica italiana a atins un nou record in luna mai, de 827,1 miliarde de euro. Potrivit estimarilor, aceasta ar trebui sa depaseasca 118% din PIB (produsul intern brut in acest an).

Ratingul datoriei Portugaliei a fost retrogradat de Moody's Investors Service cu doua trepte, de la "A2" la "A1", cu perspectiva stabila. Raportul datorie/PIB si cel datorie/venituri a urcat rapid in ultimii doi ani, mentioneaza Anthony Thomas, analist al Moody's. "Deteriorarea a aparut ca urmare a masurilor anticriza introduse de guvern cand economia a intrat in recesiune", a spus el.

Uniunea Europeana atrage atentia ca un deficit bugetar excesiv au si tari precum Cipru, Finlanda, Danemarca si Bulgaria.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#lectie tari bogate, #lectia economica tari sarace , #recesiune
Comentarii