Marea Britanie se afunda tot mai mult in recesiune

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 19:33
3338 citiri
Marea Britanie se afunda tot mai mult in recesiune
Foto: financial-news.co.uk

Economia Marii Britanii s-a prabusit in al doilea trimestru din 2012, potrivit datelor oficiale, date publicitatii miercuri.

Institutului englez de statistica a estimat ca produsul intern brut al acestei tari s-a contractat cu 0,7%, in perioada aprilie-iunie, fata de trimestrul anterior, reprezentand cel mai mare declin din 2009.

An la an, economia a scazut cu 0,8%, scrie The Wall Street Journal.

Contractia din al doilea trimestru vine dupa o situatie similara petrecuta in primele trei luni din 2012, dar si in ultimul trimestru din 2011, ceea ce inseamna ca PIB-ul Marii Britanii este intr-o continua scadere de 9 luni consecutive.

Aceasta situatie ridica semne de intrebare in ceea ce priveste atingerea tintei dorite de Guvern, adica o crestere de 0,7% pe intreg anul.

"Cel mai probabil, economia va inregistra o contractie pe tot anul 2012", a avertizat economistul-sef al Centre for Economics and Business Research, Scott Corfe.

Scaderea PIB-ului in T2 a fost determinata, intr-o oarecare masura, de zilele libere acordate englezilor, cu ocazia Jubileului Reginei, potrivit institutului de statistica, insa unii analisti sunt sceptici in ceea ce priveste impactul evenimentului asupra economiei.

Un alt factor care a influentat negativ avansul PIB-ului a fost vremea ploioasa din ultimele luni, care a afectat unele sectoare.

Insa, chiar daca sunt inlaturati acesti factori exceptionali, situatia Marii Britanii ramane, in continuare, una ingrijoratoare, mai scrie Wall Street Journal.

Comparativ, Germania a anuntat ca va avea o crestere economica in T2, iar PIB-ul Spaniei, o tara puternic lovita de criza, a scazut cu doar 0,4%.

Economia slabita a Marii Britanii reflecta ca aceasta tara are probleme grave. In timp ce masurile de austeritate afecteaza atat consumatorul, cat si firmele, iar criza din zona euro a micsorat exporturile, statul englez a beneficiat doar de pe urma deprecierii lirei sterline, inca din 2008.

"Datele sunt ingrijoratoare, ele ridicand semne de intrebare in ceea ce priveste eficienta politicilor monetare luate pana acum", a opinat economistul de la UniCredit, Mauro Girogio Marrano.

Vestea a tras imediat in jos moneda nationala, de la 1,5520 dolar/lira, la 1,5475 dolar/lira.

Deteriorarea continua a economiei va adauga o presiune in plus pe umerii ministrului englez de Finante, George Osborne, care a fost, pana in prezent, reticent in ceea ce priveste relaxarea masurilor de austeritate, scrie Reuters.

Austeritate pana in 2020 pentru Marea Britanie

"Aceste date semnifica faptul ca economia Marii Britanii are inca probleme adanci", a mentionat oficialul, care a precizat ca nu mai exista bani necesari pentru o crestere serioasa a consumului.

In aceste conditii, tara se va confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar, care inca se afla la nivelul de 8% din PIB.

"Economia pare sa se scufunde, in acest moment. Este o perioada mult mai proasta decat ne asteptam", a afirmat economistul de la Commerzbank, Peter Dixon.

Austeritatea, adevarata problema a Marii Britanii?

Partidul laburist din Opozitie isi reintareste convingerea ca Marea Britanie trebuie sa schimbe unele masuri adoptate.

"Avem nevoie de fapte, nu scuze, din partea ministrului de Finante... si sa sapam o groapa mai adanca pentru noi", a sugerat purtatorul de cuvant al partidului laburist, Ed Balls.

Saptamana trecuta, FMI a scazut perspectivele de crestere economica ale Marii Britanii, mult mai mult decat pentru celalte economii avansate, avertizand Guvernul ca trebuie sa isi revizuiasca strategia financiara.

Coalitia de la guvernare vrea eliminarea deficitului bugetar in urmatorii 5 ani, insa Opozita considera ca acest termen este prea scurt.

In ultimele luni, cei aflati la conducere au anuntat introducerea unor masuri care vor garanta accesul mai rapid la creditare, atat pentru firme, cat si pentru populatie, in timp ce criza din zona euro afecteaza grav exporturile Marii Britanii, mai scrie Reuters.

Insa, pana in prezent, multe propuneri care contravin cu programul de austeritate au fost respinse atat de premierul englez, David Cameron, cat si de ministrul de Finante, George Osborne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#recesiune marea Britanie trimestru doi, #recesiune marea britanie, #crestere economica Marea Britanie , #recesiune