Moise Guran: 2015 va fi un an crunt

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 18:38
36332 citiri
Moise Guran: 2015 va fi un an crunt

La sfarsitul anului vom fi probabil in criza economica, iar 2015 va fi crunt mai ales pentru bugetari, avertizeaza jurnalistul economic Moise Guran.

"Pretul cadourilor electorale pe care le face acum Guvernul se ridica la 1-1,5 miliarde de euro, care in loc sa se duca in investitii, deci in locuri de munca, s-au dus la bugetari, la pensionari, la profesori, la mame. In acelasi timp, datele Comisiei Europene arata ca in ultimul an s-au pierdut in Romania cam 100 de mii de locuri de munca. Sunt lucruri corelate, in economie lucrurile nu se intampla pur si simplu, sunt legate, pretul acesta este si trebuie sa-l stim", a explicat Moise Guran pentru Ziare.com.

In opinia lui, pretul acestor masuri se va reflecta in scadere economica, intr-o foarte perversa de strangulare cauzata de mecanismul MTO care intra de anul viitor: "MTO iti permite sa cheltuiesti mai multi bani pe acelasi deficit, daca ai crestere economica, si te restrange, daca ai scadere economica. Romania inca are crestere economica, dar e un banal efect de baza care vine din toamna anului 2013. La sfarsitul anului, insa, vom fi probabil intr-o recesiune curata, in sensul de criza economica, cu scaderi de locuri de munca. Anul viitor va fi crunt in primul rand pentru bugetari".

Moise Guran considera ca exista o singura posibilitate ca anul viitor sa poate fi mentinuta scaderea CAS, fara a fi compensata cu majorari de taxe si impozite - restrangerea cheltuielilor, transferul catre investitii a sumelor care anul acesta s-au dus catre achizitii.

"Dar pentru asta e nevoie de vrednicie la nivel guvernamental. Anul acesta vor merge catre achizitii 40 de miliarde de lei, din buget, in vreme ce nivelul investitiilor e ridicol. Am vazut ca presedintele Basescu vorbea de 12 miliarde care ar trebui cheltuite pana la sfarsitul anului viitor. E o imposibilitate logica, dar poate ca mai lucreaza si Dumnezeu in lipsa oamenilor".

Jurnalistul Moise Guran nu se asteapta ca anul viitor sa aduca o revenire la cota progresiva de impozitare in locul cotei unice: "Este in primul rand o chestiune de vointa politica desigur, dar trecerea nu se poate face peste noapte, mecanismul nu e deloc simplu. Eu am trait trecerea la impozitul pe venitul global, in vremea ministrului Tanasescu. Si a fost un an de pregatire. Eu cred ca nu se va trece pentru ca Guvernul nu e pregatit sa faca asa ceva."

Cititi maine pe Ziare.com un interviu cu Moise Guran despre efectele cazului Turcescu asupra credibilitatii presei, despre felul in care se exercita presiunile asupra jurnalistilor, dar si cum pot fi combatute.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...