Presa internationala Bernanke: Recesiunea "probabil" terminata

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 08:54
866 citiri
Presa internationala Bernanke: Recesiunea "probabil" terminata

Presedintele Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, a declarat ca recesiunea este "cel mai brobabil" terminata, consumatorii indicand intr-un mod sesizabil o reluare a cheltuielilor.

Bernanke, ale carui declaratii au fost, in ultmia vreme, mult mai retinute, a explicat ca este pentru prima data cand toate prognozele coincid ca este vorba despre o refacere economica, informeaza Wall Street Journal.

Refacerea, a adaugat acesta, cel mia probabil va fi moderata si nu va produce multe locuri de munca.

"Chiar daca, dintr-o perspectiva strict tehnica, recesiunea este cel mai probabil terminata in momentul de fata, vom resimti in continuare o economie slaba, in conditiile in care inca multi oameni au probleme le gate de siguranta si locului de munca iar statutul lor de angajati nu corespunde cu ceea ce-si doreau", a declarat Bernanke.

Observatiile sale, facute dupa discursul de la Brookings Institution din Washington pentru a marca aniversarea colapsului Lehman Brothers, au venit imediat dupa ce Commerce Department din SUA a raportat o crestere in vanzari cu 2.7 procente in august, dupa o scadere de 0.2 procente in iulie.

Mare parte din crestere a fost legata de echivalentul american al programului "Rabla", dar si din cresterile costurilor in sectorul energetic. Insa cresterea indica si o modificare la nivelul cheltuielilor in restaurante care sunt adesea corelate cu starea economiei.

Consumul - si economia in general - isi revin de la nivelele foarte joase atinse anul acesta. Conditiile de creditare raman aspre si, cel mai probabil, economia va creste moderat in 2010, a mai spus Bernanke, generand o imbunatatire in piata muncii si o crestere a cheltuielilor de consum.

Totusi, in masura in care productia de bunuri da semne de crestere si se face simtita o stabilizare in piata imobiliara dar si in sectorul de retail, s-ar putea observa si o reluare a consumului. Automobilele si piesele de schimb au inregistrat o crestere in vanzari de 10.6 procente in august, fata de luna anterioara, in baza programului guvernamental care permite posesorilor de masini vechi sa le schimbe in schimbul unora noi, plus o diferenta de bani.

Consumatorii s-au aratat, de asemenea, mult mai dispusi sa cheltuiasca pe produse neesentiale de tipul produselor sportive, electronice si restaurante. Restaurantele au crescut cu 0.3 procente fata de luna trecuta, ajustat sezonier, ceea ce, desi procentul nu este mare, reprezinta cea mai mare crestere din ultimele luni, pe acest sector.

Alan Levenson, economist sef la T. Rowe Price Associates, a explicat ca e posibil ca la acesta crestere a consumului sa fi contribuit si discounturile foarte mari pe care vanzatorii le-au oferit, lucru care se poate vedea si in indicele pretului de consumator. "Acesta este unul dintre elementele care i-a facut pe oameni sa mearga la cumparaturi'.

Intr-adevar, intr-un sondaj facut recent de Citi Group asupra companiilor mici si medii, s-a putut constata ca retailerii se asteapta la discounturi mai mari de sarbatori, fata de anul trecut. De semenea, stocurile vor fi mai mici decat anul trecut.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Bernanke, #recesiune SUA, #refacere economica, #recesiune globala , #recesiune