Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Economia americana, in usoara crestere trimestriala

Sambata, 31 Iulie 2010, ora 11:01
1184 citiri
Presa internationala: Economia americana, in usoara crestere trimestriala

Cresterea ecomomiei americane a incetiniti pana la o rata anualizata de 2.4 procente in cel de-al doilea trimestru, insa mediul de afaceri robust sugereaza ca economia va reusi sa inlature riscul unei a doua miscari catre recesiune, ceea ce ar avea efecte dezastruoase la nivel global.

Estimarila preliminare de vineri pentru PIB-ul american, facute de catre Bureau of Economic Analysis (BEA), din Statele Unite, arata o crestere sub asteptarile pietei, de 2.6 procente, in scadere fata de rata de crestere din primul trimestru, care dupa revizuire a fost de 3.7 procente, informeaza Financial Times.

Consumul a scazut cu 1.6 procente, fata de 1.9, fapt ce reflecta lipsa de locuri de munca si, implicit, faptul ca refacerea economica nu este una sustenabila fara sprijinul autoritatilor.

Slabiciunea pe care o indica cifrele este dezamagitoare pentru acest stadiu al refacerii economica. Daca informatiile care urmeaza sa apara in saptamanile urmatoare nu vor indica o crestere a numarului de locuri de munca suficient de rapida, astfel incat rata somajului de 9.5 procente sa fie in scadere, Rezerva Federala va fi obligata sa recurga la injectarea economiei cu bani prin relaxarea politicii monetare.

Presedintele Barack Obama, notand faptul ca economia a crescut timp de un an intreg, a numit cifrele din PIB "un motiv de bucurie, prin comparatie cu locul in care ne aflam". Insa a adaugat "Tribune sa continuam sa sporim aceasta rata a cresterii si sa marim numarul locurilor de munca, pentru ca ceea ce avem acum sa fie sustenabil".

Cifrele economiei americane au aparut in contextul unor cifre nefavorabile din intreaga lume, legate inclusiv de somajul ridicat din Spania, Franta si Japonia, cresterea inflatiei in zona euro de la 1.4 la 1.7 procente si o scadere a productiei industriale a Japoniei de 1.5 procente.

Insa economistii considera ca intrarea economiei americane din nou in recesiune este improbabila pentru Statele Unite: "Nu este chiar atat de rau precum arata la prima vedere", a declarat paul Ashworth, economist senior la Capital Economics in Toronto.

Forta investitiilor, in crestere cu 29 procente anualizat, fata de trimestrul trecut, sugereaza ca increderea in mediul de afaceri nu a fost atat de puternic afectata de criza fiscala din Europa.

Cel mai mare factor de crestere a fost din importuri: comertul net a reprezentant 2.8 procente din rata de crestere. Un apetit pentru importuri, toturi, sugereaza ca cererea in economie este mai degraba puternica decat slaba.

BEA a crescut, de asemenea, si estimarea pentru adancimea recesiunii americane, facand-o pe aceasta cea mai severa din 1947. A redus cifrele de crestere cu 0.2 procente pentru 2007, 0.4 procente pentru 2008 si 0.2 procente pentru 2009.

Totusi, in ciuda datelor, piata de actiuni americana a reactionat neutru, indicele S&P 500 a celor mai importante 500 de companii din economia americana, avand o evolutie cu volatilitate scazuta si inchizand la acelasi nivel cu cel la care a deschis sesiunea de tranactionare.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie americana, #recesiune SUA, #criza fiscala Europa, #economie globala , #recesiune