Presa internationala - Obama critica Wall Street-ul

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 10:20
1733 citiri
Presa internationala - Obama critica Wall Street-ul

Presedintele american Barack Obama a criticat Wall Stret-ul pentru practicile riscante, in ciuda faptului ca tot in aceasta directie s-a indreptat si solicitarea de ajutor pentru reglementari "aduse la zi si de bun simt" care sa aibe capacitatea de a inlatura orice posibila criza viitoare.

"In cele din urma nu exista nicio linie de demarcatie intre Main Street - reprezentand interesele oamenilor de rand - si Wall Street. Ne ridicam si ne prabusim impreuna, ca o singura natiune. Asa ca va cer sa va alaturati efortului meu", a declarat Obama, citat de Associated Press.

Presedintele american a subliniat insa diferentele de opinie cu privire la modalitatea optima de a proteja banii contribuabililor, insa a respins criticile aduse de unii Republicani care pretind ca Democratii, prin acordarea de pachete de sprijin vor incuraja, maid degraba decat sa descurajeze, falimente ale unor mari banci.

"Poate parea adevarat insa nu este acurat in relatia cu faptele", a explciat Obama. A adaugat ca legislatia va pune "o limita ferma ajutoarelor financiare din banii publici".

Discursul lui Obama a venit intr-un moment delicat din cadrul negocierilor din Senatul american, cu privire la legislatia financiara. Obama nu s-a pronuntat in problema dezbaterii, insa a declarat in fata audientei care includea zeci de lideri financiari ca "amble variante reprezinta o imbunatatire semnificativa a legilor defectuase pe care le avem astazi".

Obama a recenzat, de asemenea, efectele crizei financiare asupra Statelor Unite - pierderea a 8 milioane de locuri de munca, disparitia unui numar indeterminat de mici afaceri, mii de miliarde in economii, pierduti si oameni nevoiti sa-si amane pensionarea sau studiile.

Sustinandu-si argumentarea pentru o reglementare mai dura a industriei financiare in orasul din care a inceput criza financiara, Obama a declarat ca este "esential sa invatam din lectiile acestei crize pentru a nu fi nevoiti sa o repetam. Si sa nu ne inselam, este exact ceea ce se va intamla daca permitem ca acest moment sa treaca".

Discursul lui Obama a fost un efort de a mai diminua din criticile aduse Congresului american care incearca impunerea de noi reglementari financiare.

A folosit insa ocazia si pentru a critica industria financiara. "O piata libera nu inseamna o piata in care poti profita de orice apuci, oricum s-ar intampla asta. Si acest lucru s-a intamplat prea des in anii premergatori crizei. Unii de pe Wall Street au uitat ca in spatele fiecarui dolar tranzactionat sau depus ca marja exista o familie care incearca sa cumpere o casa, sa plateasca pentru educatie, sa deschida o afacere sau sa faca economii pentru pensie. Ceea ce se intampla aici are consecinte directe asupra intregii tari".

Presedintele american a solicitat liderilor financiari sa-si calmeze "eforturile furioase", venite din partea unor armate de lobby-sti, de a intarzia sau respinge legislatia. "Sunt sigur ca multi dintre acesti sustinatori lucreaza pentru unii dintre dumneavoastra".

Discursul lui Obama a venit la doar sase zile dupa ce s-a deschis ancheta asupra gigantului financiar Goldman Sachs, de catre Securities and Exchange Commission - reglementatorul pietei de capital americane - intr-un caz de frauda impotriva propriilor clienti.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#Obama, #critici Wall Street, #efecte recesiune globala, #reglementari banci , #recesiune